664646У пункт пропуску «Краківець – Корчова» прибув легковик «Ford focus», за кермом якого перебувала 28-річна львів’янка.

З джерел «Бомка» в правоохоронних стало відомо, що для проходження митного контролю жінка обрала смугу «зелений коридор» і повідомила, що перевозить лише особисті речі. 

Однак під час огляду авто працівники митниці виявили в салоні спеціальний кофр, в якому знаходилась смичок і скрипка з маркуванням «Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1713 made in Czechoslovakia».

Дозвільних документів для перевезення через митний кордон музичного інструменту в громадянки не було.

3333

Можливо, це оригінал, або дуже якісна копія. В будь якому випадку, приналежність знахідки до культурно – історичних цінностей будуть встановлювати фахівці.

Наразі скрипку вилучили передали на склад митниці для збереження. Після проведення експертизи буде вирішено питання щодо складання протоколу про порушення митних правил.

943

Довідка

Антоніо Страдіварі – італійський майстер струнних інструментів, які вирізняються особливою чистотою звучання й неабияк поціновуються знавцями. Зокрема, однією зі скрипок роботи Страдіварі володів Ніколо Паганіні. Багато дослідників висували різні теорії про переваги інструментів Страдіварі, але спроби визначити тільки одну компоненту, яка відповідає за якість звуку, поки не дали результату. На думку одних дослідників, секрет є в щільності деревини, на думку інших – в хімічній обробці деревини, ще інші стверджують про секретну формулу лаку.

Антоніо Страдіварі загалом виготовив приблизно 2500 смичкових інструментів. До сьогодні збереглося безперечно автентичних лише 732, з них 632 — це скрипки.

Скрипки Страдіварі — унікальні, їх часто виставляють у світових музеях як витвори мистецтва. Вартість однієї такої може складати понад 15 мільйонів доларів.