о. Юстин Бойко

bojkoЛюдська мандрівка Ісуса Христа у географічному розумінні є скерованою у сторону Єрусалиму. Чим ближче до цього святого місця, тим частіше він провіщає людям, особливо своїм учням, все те, що з ним станеться. Проте, він не перестає про це говорити, коли вже прибув до Єрусалиму і був урочисто прийнятий народом як Цар Ізраїля. Сьогоднішнє євангельське читання взяте з розповіді апостола Матея (21, 33-42), яке почуємо у храмі в часі Літургії належить є яскравим свідченням цього.

boykoСьогоднішнє читання Євангелія, що його ми почуємо в часі Літургії, є взяте з розповіді євангеліста Матея 19, 16-26. Його центральною темою є зустріч Ісуса Христа з молодим багатим юнаком.

Бойко 400Ісус Христос у своїй проповіді, окрім покаяння, що є основою християнської духовності, дуже часто акцентує на потребі прощення. Зрештою, здатність прощати є виразом покаяння.

Бойко 400Питання, яким розпочинаю мої короткі роздуми, може здатися читачам щонайменше дивним. І не безпідставно.

boykoУривок з Євангелії, читання якого сьогодні почуємо в храмі в часі Літургії, є взятий з розповіді євангелистаМатея 17,14-23. Для більш глибшого зрозуміння цього євангельського фрагменту, слід звернути контекст, у якому він знаходиться в структурі Євангелії від Матея.

Бойко 400Сьогодні в часі Літургії читається два Євангелія – недільне і святих перших мучеників Руси-України святих Бориса і Гліба. Зосередьмо нашу увагу на недільному євангельському читанні, яке є взяте з розповіді апостола і євангелиста Матея 14, 22-34.

bojkoСьогодні в центрі нашої уваги в часі Літургії стоїть уривок з Євангелії від Матея, у якому розповідається те, як Христос розмножив п’ять хлібів і дві риби, нагодувавши ними «п’ять тисяч чоловік, окрім жінок та дітей». Розповідь про це чудо знаходимо в усіх чотирьох Євангеліях (Мт. 14,13-21; Мк. 6,30-44; Лк. 9,10-17; Ів. 6,1-14). Щоби зрозуміти суть цього чудо, пригляньмося тексту сьогоднішнього Євангелія.

boykoСлово Боже, яке сьогодні почуємо у храмі в часі Літургії є дуже промовистим і надзвичайно зворушливим, до глибини серця. Його можна поставити поруч з притчами про блудного сина чи милосердного самарянина. У ньому розповідається про те, як Христос відпустив гріхи розслабленому чоловікові та оздоровив його. Виглядає, що ця подія з земського життя Ісуса Христа була наскільки промовистою, що про неї згадують аж три євангелисти -  Матей: 9,1-8, Марко: 2,3-12 та Лука: 5,18-26. У центрі сьогоднішнього Євангелія стоїть саме версія Матея. Отже, у чому ж суть?

Бойко 400«Святими ви мусите бути, бо Я – святий, Господь, Бог ваш» (Лев. 19, 1-2). Божий заклик до святості пронизує усе Святе Письмо. Протягом усієї історії людства різні за фахом, віком та покликанням люди намагалися відповісти на нього. Робили це по-різному:  хтось життя своє віддавав за віру в Бога, хтось боронячи ближнього, хтось через сумлінне сповнювання своїх обов’язків, а хтось через чеснотливе життя.

sheptyckiy(Архівний документ, який спонукає до дослідження проблематики)

Історія Українського Народу є унікальною і трагічною. Унікальною тому, що її творили великі світочі, справжні герої свого часу і провідники Народу, а трагічною через те, що вона була сповнена різного роду розбратів і поділів. Саме порок поділів ставав неодноразово причиною руйнацію найкращих мрій Народу. Історія минулого століття не є винятком. Здається, нам потрібно дуже добре, особливо тепер, переосмислити її, щоб помилки минулого не затяжіли на нашому майбутньому.

Опитування

Найкращий мер Львова

1.4%
0.4%
5.5%
1.7%
1.9%
3.5%
43.4%
42.3%
Всього голосів: 806

Великі перемовини

vp

Погода

Форпост на Facebook