Dr. Yoan MukanРеформа розпочнеться з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Ви можете звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки відчуєте необхідність в обстеженні чи лікуванні. У розвинених країнах лікарі первинної меддопомоги без госпіталізації вирішують до 80% медичних звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів та ліків. Про це розповідають на офіційному сайті МОЗ України.

Усі ці послуги будуть 100% покриватися з державного бюджету. Ваш лікар стане агентом сім’ї в системі охорони здоров’я. Він буде слідкувати за здоров’ям і повністю забезпечувати первинну діагностику. Для цього лікар має бути мотивований, передусім — фінансово.

З 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контрак з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування за новою моделлю — щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

Важливо пам’ятати, що заклад первинної ланки отримує за вас кошти і тоді, коли ви здорові. Чим менше ви хворієте, тим менше у лікаря роботи, а доходи ті самі. Так ми стимулюємо лікарів дбати про своїх пацієнтів. Ця модель ефективно працює в усьому світі.

Які послуги надаватиме ваш лікар?

Лікар первинної медичної допомоги — це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

Чи буде цей лікар саме лікувати?

Так. Лікар первинної допомоги, згідно з відповідним протоколом лікування, обстежує пацієнта та призначає необхідні аналізи, більшість з яких будуть проводитися одразу в амбулаторії. На основі отриманої інформації сімейний лікар приймає рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта.

За необхідності сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів.

Що ще входитиме в його обов’язки?

профілактика захворювань у груп ризику;
вакцинація;
видача медичних довідок та лікарняних листків;
видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

4165416541
Так буде виглядати декларація про вибір лікаря
Сімейний лікар у селі

У селах сімейного лікаря обирає місцева громада. Тарифні ставки заробітної плати для лікаря первинної допомоги будуть скасовані. Сільські громади, нарешті, зможуть суттєво покращити первинну допомогу. Створивши для лікаря гарні умови життя і праці, села зможуть запросити перспективних спеціалістів. Гідну заробітну плату забезпечить держава.

Кваліфіковані лікарі готові працювати в селах, якщо на додаток до хорошої зарплати вони матимуть житло з водопостачанням і опаленням, обладнане місце роботи та відшкодування витрат на пальне для службового транспорту.

Якщо в селі проживає невелика кількість людей, один сімейний лікар може обслуговувати декілька населених пунктів, які розташовані поряд. У цьому випадку лікар отримує підтримку декількох місцевих громад.

Як буде пов’язаний ваш лікар та спеціалізовані медичні заклади?

З 2020 року держава покриватиме обстеження, консультацію та призначення лікування лікаря спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги. Оскільки, згідно зі статистикою, більшість звернень громадян знаходяться в компетенції сімейного лікаря без залучення профільного спеціаліста або припадають на екстрені виклики.

Сімейний лікар не може виписати направлення до конкретного спеціаліста та/або конкретного закладу. Він тільки зазначає профіль вузькоспеціалізованого лікаря. Пацієнт самостійно вирішує, куди йому звернутися.

До 2020 року звертатися до лікарів спеціалізованих або високоспеціалізованих медичних закладів пацієнти можуть як за направленням, так і самостійно.

А якщо ваш сімейний лікар не доступний?

Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, заклад первинної медичної допомоги або сам лікар, якщо це приватна практика, забезпечує на цей час заміну. Якщо ви знаходитеся у чужому місті, і вам необхідна первинна медична допомога, можна звернутися до найближчого чергового центру первинної допомоги.

Як обрати лікаря?

Ви можете обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місяця вашого проживання чи реєстрації.

Якщо ви вже маєте лікаря, який доглядає вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і ви йому довіряєте, просто підпишіть з ним декларацію. А Національна служба здоров’я України заплатить вашому лікарю за вас. Якщо лікар, який вів вас до початку приписної кампанії, не влаштовує, саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.

Де шукати?

Дізнайтеся про сімейних лікарів, які працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини або поліклініках.

Розпитайте сусідів та знайомих, чи подобається їм їхній сімейний лікар, чи влаштовують їх його методи профілактики, обстеження та лікування.

Зверніться у місцевий відділ охорони здоров’я, де вам зможуть надати інформацію про сімейних лікарів у вашому населеному пункті чи районі.

До початку приписної кампанії буде створена єдина відкрита електронна база, прив’язана до мапи, де ви також зможете обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися.

Визначилися з лікарем. Що далі?

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, ви зможете підписати декларацію із сімейним лікарем.

Ви можете підписати декларацію у будь-який час, навіть під час першого звернення.

Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря.

Поки лікар не набере 2000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.

Педіатрія

Реформа первинної ланки не скасовує педіатрів. Навпаки — педіатри отримають фінансові заохочення на тих же умовах, що і сімейні лікарі, адже так само є лікарями первинної медичної допомоги. При цьому річна фіксована виплата на кожну дитину буде навіть вища за середню.

Так само як і сімейного лікаря, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини. Або обслуговуватися всією сім’єю в одного сімейного лікаря. Проте Декларацію про вибір лікаря має підписати кожен член родини особисто.

Педіатр безоплатно вакцинує дітей згідно з календарем профілактичних щеплень

Екстрена допомога

Коли громадянину необхідна екстрена спеціалізована допомога, він звертається до будь-якого закладу екстреної допомоги. Лікування випадків, які загрожують життю, будуть покриті державою на 100%.

Спеціалізовані медичні заклади

Реформування моделі фінансування медичних установ спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги розпочнеться з 2020 року. До цього часу відбудеться реформування системи первинної допомоги та буде зібрана необхідна статистика, щоб втілити зміни на вторинній і третинній ланці. На рівні спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги держава сплачуватиме напряму медичному закладу за кожну надану медичну послугу за прозорими та єдиними для всієї країни тарифами. Тариф включатиме усі витрати: і на ліки, і на ремонт обладнання, і на роботу медиків.

Щороку об’єм послуг, гарантованих державою, та тарифи будуть затверджуватися Верховною Радою в рамках Державного Бюджету, цей документ матиме назву програма медичних гарантій. Перша програма медичних гарантій буде ухвалена на 2020 рік. Усі тарифи будуть обґрунтованими та відкритими.

Це означає, що в рамках гарантованого державою пакету медичних послуг, держава покриє 100% вартості лікування, включно з витратними матеріалами і ліками.

Червоний список послуг

Одночасно існуватиме так званий червоний список послуг, які не ввійдуть у державний гарантований пакет. Це можуть бути додаткові послуги та ті, які не є життєво необхідними. Наприклад, естетична стоматологія, пластична хірургія та інші. Вартість цих послуг громадяни будуть сплачувати самостійно.

Червоний список послуг так само буде змінюватися з року в рік, залежно від того, який об’єм послуг зможе гарантувати держава.

Що найважливіше в системі охорони здоров’я?

Гарантія від держави, що за потреби кожен громадянин отримає медичну допомогу, на яку має право за законом і за яку платить податки.

Незважаючи на офіційно безоплатну медицину, часто вже у лікарні нас питають, чи маємо гроші на ліки та лікування.

Чому так?

Проблема не тільки в дефіциті фінансування державної медицини.

Система не функціонує через неефективне використання наявних бюджетних коштів.

Реформа, розроблена командою Міністерства охорони здоров’я України спільно з міжнародними експертами, — це реформа фінансування системи охорони здоров’я, щоби кожен українець мав рівний доступ до медичних послуг та ліків, гарантованих та покритих державою.

Саме тому ключовий документ, який має запустити зміни, має назву Закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів».

Що таке «фінансові гарантії»?

Основне завдання держави — фінансово захистити громадян, тобто оплатити медичні послуги за єдиними та рівними для всіх правилами.

За існуючої системи держава витрачає кошти на утримання будівель лікарень. Натомість нова модель фінансування дозволить усі гроші перенаправити на відновлення та збереження здоров’я конкретної людини. Реформа забезпечить максимально можливий фінансовий захист здоров’я кожного громадянина України.

Уперше в комунальних медичних установах з’явиться поняття медичної послуги та єдиного державного тарифу на кожну послугу. Держава абсолютно прозоро покриватиме усі витрати на надання послуги у межах державног гарантованого пакету напряму конкретному лікарю або медичній установі. А пацієнт, у свою чергу, може обрати будь-який медзаклад і лікаря для отримання медичної послуги та змінити його у будь-який час. Держава оплатить вартість лікування всюди.

Саме так реалізується право громадянина отримувати захист свого здоров`я. А держава надає фінансові гарантії для здійснення цього права.

Прозору та пряму оплату за надані послуги медичним установам або лікарям забезпечуватиме Національна служба здоров’я України. НСЗУ не належить жоден із медичних закладів.

Вона контролює, щоби пацієнтам були надані послуги у межах установлених сум та якісно. В межах компетенції служби: отримувати скарги від пацієнтів на якість надання послуг медичними закладами та випадки вимагання додаткових оплат від пацієнтів, непередбачених законодавством.