titushky MRВідтепер під час пленарного засідання львівська Ратуша зачинена, а на сесію міськради потрапити можна лише за попередніми записами. 

   Якщо раніше у приміщення Львівської міської ради можна було пройти  безперешкодно, то тепер біля входу на вас чекатиме не тільки металошукач, а й  шеренги Нацполіції, патрульної поліції, нацгвардійців і муніципалів. Хоча з’явилося і дещо нове, досі в демократичному Львові небачене. 

Від самого ранку 9 лютого в коридорах мерії стоять патрульні, а в сесійній залі сидять із десяток невідомих самовпевнених молодиків спортивної зовнішності зі салатовими наклейками на лацканах. Ще кількадесят подібних «гостей» стоять у коридорі й ховаються в гардеробі. Серед них щонайменше двоє — заввишки як брати Клички. Водночас, під стінами мерії зібрались кілька радикальних організацій, які тримають плакати й під вигуки «Ганьба!» стукають у металеві бочки, скромно підпалюють одну шину та проводять не дуже велелюдний пікет.  

   Пропускають же у саме приміщення лише з посвідченнями, а для журналістів запровадили попередню акредитацію, без якої до залу писакам — зась! Це цілковито незаконно, та схоже, ця незаконність нікого не турбує. Відповідне рішення ухвалили напередодні, на колегії міськради, хоча хто саме це зробив — невідомо, бо за нього ніхто не голосував. «Ратуша» намагалась з’ясувати, чим зумовлені всі ці новації.

Спонтанне рішення

   За словами керівника фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Маркіяна Лопачака, ТАКЕ рішення на колегії озвучив міський голова Андрій Садовий, і воно стосувалось не тільки журналістів, а йшлося загалом про пропускний режим на момент проведення пленарного засідання. «На думку міського голови Садового, власне, такий режим дозволить проводити пленарні засідання у спокійнішій формі. Ми ж переконані, що будь-яке обмеження доступу в міську раду, коли люди не будуть мати змоги дізнатись, що ж насправді відбувається, тільки загострить ситуацію. Тому всі проблемні питання потрібно вирішувати виключно перед пленарними засіданнями та проводити громадські слухання, — запевняє Маркіян Лопачак. — Попередні кілька пленарних засідань були зірвані, через те що громада не має відповідей на запитання і, замість того, щоб вийти до людей і чітко пояснити свою позицію, вони кулуарно ховаються. Відповідно, коли активні люди вриваються в сесійну залу, блокується трибуна, виникають бійки — звичайно, що це не є нормальна ситуація, але чи цю ситуацію можна вирішити пропускними режимами і силовиками? Думаю — ні. Конфліктні ситуації міський голова та його команда мають пропрацьовувати більш відкрито, і я переконаний, що цей шлях був би набагато простіший та ефективніший. Якщо проаналізувати все, що відбувалось за декілька пленарних засідань поспіль, то ми жахнемось. Коли, скажімо, люди запитують, що там буде у Рясному, а їм одного разу говорять, що там буде зберігатись техніка, другого —  розповідають про сміттєсортувальну лінію, а третього — про сміттєпресувальну лінію, тоді громадськість розуміє, що її просто дурять. І люди приходять у міську раду, щоб почути правду від перших осіб і тих людей, які ухвалюють рішення. А міський голова разом зі своєю командою вирішує від них відгородитись, бо йому це — неприємно. Замість того, аби провести  громадські слухання, презентації для тих же людей із Білогорщі, Рясного, показати приклади, як це відбувається в інших європейських містах. Коли влада презентує і робить, тоді громада має кворум довіри до цієї влади. А коли представники міського голови таким чином спілкуються з громадою, відповідно маємо такі результати», — каже депутат.

   Свою чергою, керівник франції «Самопоміч» Андрій Шевців запевняє, що є відповідний регламент, якого потрібно дотримуватись. «На минулому засіданні я звертався до всіх організацій, які ведуть моніторинг публічності, демократичності, й наголосив, що є певні процедури, регламент ЛМР, і ми будемо його дотримуватись. Тому не варто говорити, що це  якесь упередження, страх, чи не демократичні заходи, а це заходи, яких У ЧАС ВІЙНИ ми мусимо вживати. Для мене було важливо бачити, що працює муніципальна дружина, патрульна поліція, оскільки в минулі тижні жінки-депутати звернулись до правоохоронних органів про те, щоб гарантувати більший рівень безпеки, щоб ніхто не постраждав, не було ніяких конфліктів і можна було спокійно розглядати порядок денний і ухвалювати рішення. Мусимо розуміти, що часто в міській раді є політичні рішення, які є дуже важливі і, на мою думку та думку моїх колег, не припустимо, коли чиниться тиск. Місто є демократичним, можна прийти на комісію, на засідання фракції, на колегію, на особисті прийоми до депутатів, давати свої пропозиції. Знаєте, безпеки ніколи не буває багато. Найперше не хочеться, аби хтось постраждав, на минулій сесії були знайдені різні «колюче-ріжучі» предмети (Коли?! Ким?! Які?! В КОГО? Де ці предмети?! Чому не порушені кримінальні провадження?! — Ред.). Багато хто приходить у військовій формі з шевронами, треба розуміти, чи справді ці люди є учасниками бойових дій, якщо це так, то до цих людей ми всі ставимося з повагою і не хотіли б, щоб хтось використав цю ситуацію. Найгірше, коли ситуацію використає ЗОВНІШНІЙ ВОРОГ. Ми будемо максимально застосовувати всі заходи, які можуть випередити якісь неприємні ситуації і створити відповідний рівень безпеки, — каже депутат. — Щодо акредитації журналістів, то була така думка і в «Муніципальної дружини», і від тих людей, які гарантують безпеку, щоб якось уніфікувати людей, розуміти: хто є мешканець, а хто — журналіст. Я це вважаю правильним, якщо є журналісти поважних видань, яких усі знають, то це не є проблемою їм акредитуватись. Багато приходило людей, які чинили тиск на депутатів, були зриви засідань і багато хто з них проходив у попередні рази пропри реєстраційний стіл, де, зокрема, присутня «Муніципальна дружина», відрекомендовувався як представник ЗМІ.  Тому, на мою думку, ця акредитація потрібна, і сподіваюсь, що до цього працівники львівських ЗМІ  поставляться з розумінням».

Хлопці в балаклавах

   Пікетували під стінами мерії «Національний корпус» , «Розвиток громади», «Спілка ветеранів АТО», ГО «Патріот» і жителі кожного з районів міста Львова, — розповідає представник політичної партії «Національний корпус» Святослав Хоробренко. «Ми провели пікет, на який мали відповідний дозвіл. Ніяких сутичок не було, ніхто з представників жодної громадської організації всередину мерії не заходив. Ніхто двері не виламував, тобто інформація абсурдна. Всередині були тільки невідомі «акредитовані журналісти», які були розкидані по периметру другого поверху і виконували ті чи інші обов’язки, — каже Святослав. — Ми вимагали, щоб було ухвалено адекватні рішення стосовно сміття, тому що ця ухвала, яка була затверджена 19 січня, про те, щоб у кожному з п’яти районів міста поставити сміттєсортувальну лінію без жодних дозволів і громадських слухань, є неприпустима. Серед наших вимог, насамперед, було дати громадянам слово на сесії Львівської міської ради, а по-друге — щоб усі голови фракцій вийшли до людей і пояснили ситуацію, як вони проголосували за цю ухвалу і як допустили до цього. Але вони до нас так і не вийшли. Питання не вирішилось, і ми залишаємо за собою права оскаржувати ухвалу в суді й готові до рішучих дій, а рішучі дії всі побачать».

«Псевдожурналісти» або «тітушня»

   Також цікаво те, що невідомі молодики, які були присутні в сесійній залі,  вмостившись на місцях для ЗМІ, і про яких уже тиждень ходять різні чутки,  виявились працівниками ЛКП «Муніципальна дружина» — про це розповів «Ратуші» директор ЛКП Юрій Діль. «Це були наші працівники, яких викликали позачергово, це не була їхня зміна, відповідно вони були без форми. Вони справді зайняли місця журналістів, але це всього лиш непорозуміння. Згодом усе врегулювали, і я думаю, що на наступній сесії вже таких проколів не буде, — каже Юрій Діль. —  З попереднього досвіду вирішили підсилити систему безпеки, щоб у день сесії до приміщення міської ради мали безперешкодний доступ депутати, помічники депутатів, працівники міської ради і журналісти, реєстрація яких мала відбуватись в управлінні туризму, але ми це змінили, у зв’язку з тим, що заблокували двері. Думаю, що надалі журналісти будуть заходити за посвідченнями, а реєструватись уже нагорі, щоб вони безперешкодно могли висвітлювати  події, які відбуваються на сесії. Ми зацікавлені в тому, щоб особа, яка є в залі чи в приміщенні мерії під час сесії, була ідентифікована. Така практика є у всіх містах, державах, і це правильно».

   Що ж до протестувальників під мерією, які скандували «Ганьба!» та били палками в металеві діжки, вимагаючи надати їм слово на пленарному засіданні, стосовно перевантажувальних станцій, які розмістили у п’яти районах міста, то, за словами Юрія Діля, муніципали їх не пропустили. «Нас повідомили, що це був добровольчий корпус «Азов», але я не впевнений у цьому. 

   Були спроби проникнути в приміщення міськради десь о 09:15, прийшли люди з посвідченнями атовців і запевняли, що з ними є супроводжуючі особи і їм потрібно зайти й висловити свою думку депутата. Ми їм пояснювали, що, мовляв, вибачайте, засідання не є закритим, але так вирішено, що заради безпеки доступ мають тільки депутати, їхні помічники, працівники ради та журналісти. Відповідно запропонували їм у разі потреби закликати когось із депутатів, аби вони поспілкувались. У відповідь ми почули: «Ні, ми всі зайдемо! І почали виламувати двері. Муніципальні працівники стали в шеренгу, виникло одразу шість шеренг і просто фізично не дали їм пройти», — розповів Юрій Діль.

   Дозволимо собі НЕ повірити пану Ділю. І маємо під це вагоме підґрунття. За інформацією, яку отримала «Ратуша» з дуже надійних джерел, на оборону міського голови Садового від гіпотетичних нападників (які так і не з’явились) сили збирали звідусіль. Окрім перевдягнених у цивільне муніципалів (яких було залучено як завжди), у зал міської ради невідомо як і під чиїм протекторатом завели ще й представників однієї охоронної фірми, групи підтримки з Винник, футбольних фанів (куди ж без них?), кількох колишніх бійців АТО, а також «солянку» з тих, хто не проти заробити по 500 гривень. Це вам, звичайно, не 700 озброєних нацгвардійців зі собаками і технікою, яких кинули на оборону наляканого можливою «смітниковою люстрацією» Садового у червні 2016 року, але теж чимала потуга. Частину «добровільних охоронців порядку» привів волонтер на ім’я Яків. «Ратуша» звернулась по коментар до Якова Шинкаренка, і він ПІДТВЕРДИВ, що перебував цього дня у стінах львівського магістрату, ламаною російською мовою! Цитуємо, Яків Шинкаренко: «Шо я могу сказать? У меня другая информация, что там хотели сделать провокацию внутри. Перше — что это за люди? Знаю их, там сейчас за ними наблюдают, а я написал бумагу в СБУ относительно этих людей. Я не знаю, как правильна Вам пояснить. Мы живем в нормальной стране, и вот эти все… в принципе депутаты сказали, что будут решать это «пытання». Ну а некоторые хотели все это сорвать. Просто я попросил людей, чтобы это не срывали. И все! Люди, атошники все хотели прийти, а я просил, чтобы люди не срывали. Вопросы  были, по-перше, по Рясному, чтоб там решить пытання, ну это не мое лично, а людей было. Ну и видносно по врачам, ну это такое… Потому что я думал с врачами бы спилкуватысь, але ж побачив, що там ситуация немного другая. И все равно ее нужно было изучать. Ну и видносно того мусора надо тоже принимать какие-то меры. Потому что не может так блокироваться постоянно этот мусор. В городе люди живут, а сейчас начнется тепло. И все это будет таять и куда его дальше девать. А вообще я занимаюсь автомайданом и волонтерством. Мы разговаривали со всеми организациями. Там «розвиток» выступал, а я к нему не отношусь. Организатором пикета я не был, просто пришел выразить свое мнение. Мы вместе с таварищами, побратимами проходили всередину (в міську раду. — Авт.). Все меня знают - поэтому и пропустили. Знают, чем я занимаюсь, что я не хулиган. В сессионный зал я проходил, слушал и пишов соби…».

   То що, пани Діль і Садовий, КРУТО?! Дурниця вийшла, правда? Брехати ж негарно, забули? Ви ж стверджували, що суворі заходи безпеки вам потрібні для того, щоб не пустити в сесійний зал мерії не знати кого, так? Бо прийдуть, як перелякано розповідає пан Андрій Садовий: «Із «заточками» і ножами!» А для здійснення цієї мети ви, власне, і скористались послугами «не знати кого»!!! Саме так чинили ті, хто збирав антиукраїнський Антимайдан, пане Бургомістре! Їм було байдуже до засобів — їх цікавило збереження СЕБЕ на посадах. Пригадайте, чим ці люди закінчили, переляканий Ви наш… Тобто, маємо яскравий приклад спільних дій правоохоронних органів і типових… «тітушок», хоч як це прикро читати комусь із учасників цього шоу. Наполоханий, що його персоні заподіють фізичних чи моральних страждань, очільник міста пішов на крок, який до нього не робив жоден міський голова! І цей упевнений поступ вниз потрібно негайно зупинити. Поки не пізно.

Христина СЛЮСАРЧУК,Микола САВЕЛЬЄВ, Ратуша

Коментар

   Заступник голови Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України Андрій БОЛКУН:

   «Згідно з чинним законодавством, кожний орган влади має таку процедуру, як акредитація і може собі таке запровадити. Так є  у Верховній Раді та інших структурних підрозділах. Міська рада юридично, формально це зробила, і тут немає якихось застережень. Але через відсутність акредитації не допускати журналістів у сесійний зал — це ГРУБЕ порушення закону.