dem 768x509Один з найзухваліших львівських самобудів майже в центрі міста – семиповерхівка на вул. Снопківська, 18а. Будівлю збудували ще в 2015 році, але досі не ввели в експлуатацію. В історії із самобудом фігурує троє людей – 89-річна Ганна Хайба, її племінник Ярослав Шоломович та донька Шоломовича Мирослава Лев. Вони намагалися узаконити багатоповерхівку за допомогою судді, який «не помітив» відсутності важливих документів. Можливо, їм би вдалося це зробити, якби будівля не захопила частину ділянки комунальної лікарні. Про це повідомляють «Наші гроші. Львів».

Узаконити незаконне

52958303 338702353421952 3312697675425513472 n
Ярослав Шоломович (фото: Однокласники)
Офіційними забудовниками скандальної семиповерхівки є 89-річна пенсіонерка Ганна Хайба, її племінник Ярослав Шоломович та його донька Мирослава Лев. Ці родинні зв’язки редакції «Наші гроші. Львів» підтвердила сама Ганна Хайба. Ймовірно, пенсіонерка не знала про схему своїх родичів, бо під час телефонної розмови не розуміла, про який позов йдеться.

Водночас вона є важливою фігурою у схемі. Адже саме на неї та на свою доньку Мирославу Лев подав позов до Залізничного районного суду Ярослав Шоломович для того, щоб узаконити самочино збудовану семиповерхівку. Він заявив, що разом з цими жінками побудував багатоквартирний будинок на вул. Снопківська, 18а, купив приміщення на вул. Снопківська, 18 і готель з баром та магазин на вул. Комарова, 17. Однак тепер Мирослава Лев і Ганна Хайба порушують його права як власника − не допускають до цих приміщень та не передають потрібної документації для введення в експлуатацію новозбудованої багатоповерхівки.

Попри нібито серйозну сімейну сварку, в суді родичі швидко порозумілися та підписали мирову угоду. Згідно з нею, майно поділити так: Ярослав Шоломович отримав медичний центр «Корона Мед» на Снопківській, 18 та готель «Купава» на вулиці Комарова, 17. Водночас він зобов’язався не чинити перешкод своїй донці Мирославі Лев у користуванні готелем.

При цьому батько з донькою відмовились від всіх претензій на багатоповерхівку в центрі міста. А право власності на неї отримала пенсіонерка Ганна Хайба. Їй, щоправда, довелось відмовитись від претензій на готель та медичний центр, але будинок на 23 квартири є достойною компенсацією.

Суддя Дмитро Боровков затвердив мирову угоду без жодних застережень, не помітивши того, що документів на право власності на об’єкти судового розгляду йому ніхто не надав. Тобто Ярослав Шоломович просто заявив в суді, що йому належить готель та медичний центр і за його кошти збудували будинок. Мирослава Лев і Ганна Хайба також не надали документів про право власності ні на готель, ні на медичний центр, ні на будинок.

53385609 508366483021970 8603284200759492608 n 768x768
Мирослава Лев (фото: Facebook)
Затвердивши мирову угоду, в якій всі сторони процесу погодились, що право власності на будинок належать Ганні Хайбі, суддя Боровков тим самим дав їй підставу для подальшого оформлення права власності на нього. А відтак для здачі в експлуатацію будинку. При цьом3зу він не помітив, що семиповерхівку звели незаконно та навіть не присвоїли їй адреси. Жодна зі сторін не надала йому дозвільних документів на будівництво та зареєстрованої декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Суд для судді

В цьому випадку схему забудовників зіпсували Державна архітектурно-будівельна інспекція (далі − ДАБІ) та Львівська міська рада, які подали апеляцію на мирову угоду. Тоді виявилося, що частину незаконної багатоповерхівки збудували на землі комунальної лікарні. У травні 2016 року суд задовольнив апеляцію та передав справу на повторний розгляд, а через місяць Залізничний районний суд закрив провадження. Заяву з таким проханням подала представниця Ярослава Шоломовича, пояснивши, що позивач «втратив інтерес до справи».

Більше того − за узаконення цього самобуду суддя Дмитро Боровков отримав сувору догану від Вищої ради правосуддя у липні 2018 року та притягнений до дисциплінарної відповідальності.

53077632 2024407227865377 6825856060264284160 n 768x576
Новобудова на вул. Скопківська, 18а (фото Наші гроші. Львів)
В догані, зокрема, зазначено: «суду першої інстанції було відомо про відсутність у сторін правових підстав для набуття в судовому порядку права власності на багатоквартирний житловий будинок по вулиці Снопківській, 18 а, загальною площею 3027,2 кв. м».

Зі скаргою до Вищої ради правосуддя на неправомірні дії судді Боровкова 27 лютого 2018 року звернулась Прокуратура Львівської області, а вже 2 травня перший заступник прокурора Львівської області Олександр Русецький написав лист з проханням повернути без розгляду заяву прокуратури, оскільки «кримінальне провадження № 42016140000000008 за фактом постановлення завідомо неправосудних рішень, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 375 КК України, закрито за відсутністю в діях судді складу кримінального правопорушення».

Проте у Вищий раді правосуддя наголосили, що «відмова скаржника від скарги не може бути підставою для припинення дисциплінарного провадження».

Боровкова позбавили права отримувати доплати до посадового окладу протягом трьох місяців. Ці три місяці вже давно минули. Але нам стало відомо, що суддя Дмитро Боровков, який працює в Залізничному районному суді з 2007 року, не один раз брав участь в схемах узаконення самобудів, але Вищою радою юстиції був покараний лише за два випадки. Про це ми розповімо в наступному тексті. Попри свою діяльність Боровков живе скромно: має дві квартири та машину Mercedes-Benz 2001 року випуску.

Складна будівля

Судові процеси щодо незаконної багатоповерхівки на Снопківській тягнуться досі, й невідомо, коли вони закінчаться. Зараз квартири в будинку продають за 32,5 тис. грн/м2, однак поки що ніхто їх не придбав. Саму будівлю забудовники планують здати в експлуатацію у квітні цього року. Правда, такий термін є сумнівним. Очільниця юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич розповідає, що комунальне підприємство «Львівводоканал» не підключає води до будинку, тому користуватися ним неможливо.

53206745 583958542112364 3932655000349573120 n 764x1024
Багатоквартирний будинок на вул. Скопківська, 18 а у Львові (фото Наші гроші. Львів)
Хоча ДАБІ та міськрада добилися скасування права власності на будинок та його узаконення, Львівська міська рада не знає, що далі робити з будівлею.

«Ситуація для мене складна. Важко відрізати шматок багатоквартирному будинку. Ми будемо добиватися остаточного знесення будівлі або домовлятися зі забудовником, як ми це зробили з «МС Імперіал» на вул. Богдана Хмельницького, 230а. Є також варіант, що забудовника притягнуть до фінансової відповідальності», − пояснює Гелена Пайонкевич.

А поки що забудовника притягнули до кримінальної відповідальності за самочинне будівництво на самовільно зайнятій землі (ч. 3 ст. 197-1). У тексті «Забудуй, покайся, заплати» ми писали, що пенсіонерка Ганна Хайба заплатила 8,5 тис. грн штрафу за цей самобуд, визнавши себе винною та уклавши мирову угоду з прокурором.

Батьки-забудовники

89-річна Ганна Хайба не лише будує будинки, але й веде активну підприємницьку діяльність. Вона співволодіє фірмою «Альфатеррабуд» разом з львів’янкою Оксаною Андрусишин. Компанія «Альфатеррабуд» зареєстрована в 2016 році за тією адресою, що й родичка пенсіонерки та партнерка по будівництву Мирослава Лев.

В свою чергу Лев співволодіє сільськогосподарською компанією ім. Лесі Українки разом зі своєю матір’ю Стефанією Шоломович. Вона також активно бере участь в бізнесі своїх батьків. У 2017 році Мирослава Лев відкривала медичний центр «Корона Мед» на вул. Снопківська, 18, який частково належить її батькові Ярославові Шоломовичу. Вона також керує deluxe-готелем «Купава», який розташований на вул. Комарова, 17. Жінка одружена з першим заступником начальника Червоноградської податкової інспекції Романом Левом.