23854674374Чи можемо ми уявити своє життя без комп’ютера? Напевно зараз це нереально. Любомир Романків – автор і співавтор близько 65 винаходів, в першу чергу відомий винахідництвом процесів будови індуктивних і магнітно-опірних мікроголовок для записування інформації, що сприяло появі жорстких дисків, уродженець м. Жовкви Львівської області, який прославився і проживає в США. Кілька найцікавіших фактів згадуємо сьогодні про нього, пише сайт Фотографії старого Львова.

9834564395422
Юнацькі роки Любомира Романківа
Народився Любомир Романків 17 квітня 1931 року в сім’ї адвоката та учительки, крім нього ще була старша сестра Богдана. Родина Романківих брала активну участь у суспільному і в церковному житті, Надія Романків-Іванець належала до церковного братства «Апостольство Молитви» та «Доброї Волі», Іван Романків – член УСС, їхня сім’я завжди й усюди була почесним гостями.

Любомир був внуком Григорія Іванця, про якого згадується, що він був нащадком мазепинця, найбагатшим господарем на цілу Угнівщину, який допомагав і вчив людей правильно вести господарство, вкладав свої кошти в розбудову культурного осередку.

92345723875755
Любомир Романків з батьками і сестрою
1944 р. через переслідування українського національного руху сім’я змушена покинути Жовкву, чотири роки вони поневіряються в Австрії та Німеччині, згодом живуть в Канаді, де Іван Романків відкриває одну із найбільших книгарень «Арка». Любомир вчиться в університеті Альберти, згодом отримує звання доктора металургії і матеріалів в Массачусетському технологічному інституті.

Технологічна професійна діяльність Любомира Романківа дала величезний прорив в області науки. Він став автором і співавтором 65 патентів, 165 наукових статей, понад 350 наукових доповідей, організатором багатьох міжнародних конференцій, редактором або співредактором 10 томів матеріалів технічних симпозіумів США. Член Академії Наук “ІВМ”, член Інженерної Академії Наук України, почесний член НТШ, почесний член ІЕЕЕ, почесний член Електрохімічного товариства США. Але найбільшим винаходом Романківа вважається процес будови індуктивних і магнето-опірних мікроголовок для записування інформації.

984755832473
Сім’я Любомира Романківа в Німеччині, 1945р
Винахід полягав в тому, що знайшовся спосіб записувати інформацію на магнітну голівку. Спочатку вона була більших розмірів, далі працювали над тим, щоб її зменшити. «Магнітна голівка складається десь із 20 шарів сплаву, дротиків величиною 1/1000 людської волосини, це все треба було робити під мікроскопом. Перші голівки робили 3 роки. Потім процес вдосконалювався і ставав швидшим. Це було в 1969 році» – казав Романків.

А уже 1977 року Стів Джобс та Стів Возняк розпочали продаж одного із перших персональних комп’ютерів Apple I. «Apple була започаткована у той спосіб, що Возняк купив у нас ці диски і в своєму гаражі збудував перший комп’ютер, ПК, і тоді зацікавився тим, певна річ, Джобс, який насправді технологію не дуже знав, але він був добрий сейлсмен, і він зачав тоді будувати ту компанію Apple».

9283744646738565Важко перечислити всі нагороди науковця. Сім років тому його ім’я внесено до Зали національної слави США поряд із Стівом Джобсом. В 1993 він отримав медаль Перкіна – найвищу відзнаку Товариства хімічної промисловості США, 1994 – медаль Вітторіо де Нора від Електрохімічного товариства США, а також відзнаку пам’яті Морріса Н. Лібмана від IEEE. Винахідник Року за версією Асоціації прав інтелектуальної власності Східного Нью-Йорку в 2000-му і Винахідник Року за версією Асоціаціії права інтелектуальної власності Нью-Йорку в 2001-му. Отримав 13 нагород за видатні винаходи та внесок від IBM і 25 нагород за винаходи та досягнення. Занесений до престижних видань «Хто є хто в науковому світі» та в «Хто є хто в Америці». 2013 – почесний громадянин м. Жовкви, де народився.

238975492837
Любомир Романків на сайті Національної зали слави
Починаючи з 1943 року і по сьогодні Любомир Романків бере активну участь в пластовому житті, був головою Головної пластової булави і Головної пластової ради, зараз є начальним пластуном, член 29-го куреня УПС «Сіроманці», благодійницькою діяльністю сприяє розбудові Пласту в Україні.

Зараз винахідник проживає в містечку Браєркліф Манор, штат Нью-Йорк. 18 жовтня 2018 року в приміщенні Музею історії Львівського університету відбулася скайп-зустріч академічної спільноти, молоді та родини з Любомиром Романківим. Кожен міг задати своє запитання, зокрема науковець надав цікаві поради студентам в перспективі їхнього навчання і розвитку.

389475483755634
Нагороджує Романківа почесним званням ректор університету Володимир Мельник
«Понад 53 роки я працював в ділянці магнетичного записування і застосування електрохімії в електроніці і я був дійсно тим хто ввів електрохіміку в електроніку, бо хімія вважалась швидше як хобі і ніхто не міг уявити що це може бути основою для запам’ятовувальних центрів. Сьогодні немає жодного комп’ютера в світі де б не було диска, на якім би не записувалась інформація магнітними голівками, концепт яких я розробив і які я збудував з нуля» – зазначив Романків.

Тут же винахіднику присвоїли ще одне почесне звання – доктор Львівського університету за самовіддану творчу наукову працю, утвердження позитивного міжнародного іміджу України та активну наукову й освітню співпрацю з ЛНУ ім. Івана Франка. «Я дякую за надання мені такого почесного докторату, для мене це дуже важливий момент, бо я народжений в Галичині, я у Львові ходив до гімназії … Україна для мене є найдорожчою країною в світі.» – подякував Любомир Романків.