1 106513172 mycol lages2Виборчий штаб кандидата в Президенти Володимира Зеленського умовно поділений на чотири групи, які контролюють окремі напрямки роботи та мають своїх лідерів. Хто насправді впливає на рішення в штабі Зеленського журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info) встановили з листування низки офіційних і неофіційних членів Зе-команди.

«Квартал», «Дядя», «Нижние» та «Регионы» - так описав структуру штабу Зеленського у розпал передвиборчої кампанії координатор Зе-команди Олександр Корнієнко у листуванні з виконавчим продюсером «Кварталу» Сергієм Трофімовим.

1 gra fika1

Групою «Дядя» керує адвокат олігарха Ігоря Коломойського Андрій Богдан. Роль Богдана як посередника між Зе-командою і Коломойським олігарх фактично сам підтвердив у розмові з Bihus.Info.

«Сьогодні з ним розмовляв. “Ну, як там у вас справи?”. Він говорить: “Все нормально, все добре, о першій там конференція КМІСу (дослідницька компанія, - ред.), яка [дає] останні рейтинги», - розповів Ігор Коломойський 16 квітня.

Про те що Богдан від імені кандидата у президенти Володимира Зеленськогозустрічається з посадовцями, зокрема, директором НАБУ, та продовжує системно літати до олігарха, – журналісти Bihus.Info розказали два тижні тому. Протягом тижня після першого туру його автомобіль приїжджав до штабу Зеленського на Печерську декілька разів. Після сюжету Bihus.Info у штабі Зеленського таки визнали, що співпрацюють з Богданом.

2 457765bo gdan

Між тим з листування членів Зе-команди можна зрозуміти, що функції Богдана в штабі Зеленського виходять далеко за межі юридичного напрямку.

3 34536gr876afika3

У листуваннях співробітники штабу говорять між собою, що у Богдана є відокремлений «медіа-офіс» з власним бюджетом, управлінням та повноваженнями.

4 474575b8o6g9danobid

Два тижні тому Bihus.info зафіксували на відео, як Богдан йде на обід саме з групою медійників у кафе поряд зі штабом. Поруч з адвокатом – засновник продакшну «Гуд Медіа», який займається трансляціями, зйомкою соціальної та політичної реклами Кирило Тимошенко і «кварталівець»,  ведучий Артем Гагарін. В листуваннях штабістів Тимошенка згадують саме як члена групи «Дядя».

Ще одна з груп впливу у штабі Зеленського – група «Нижние». Назва групи збігається, ймовірно, з прізвищем лідера – юриста Сергія Нижного. Нижний і його юридична компанія «Хіллмонт Партнерс» співпрацювали з «Кварталом», консультували студію щодо податків, зараз обслуговують партію. За словами штабістів, група «Нижние» - теж абсолютно окрема одиниця.

5 609847726

«Я координую роботу юристів, як партнер компанії яка залучена в процес як зовнішній консультант», - так прокоментував нам свою роль у штабі Сергій Нижний.

Водночас в листуванні вплив Нижнего виглядає ширшим, ніж просто юридичні консультації.

 1 6graf87554ika7

Раніше Сергій Нижний вже потрапляв у розслідування Bihus.Info. Тоді редакція з’ясувала, що житло, в якому мешкає нардеп та соратник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, розділили на дві квартири, і власником однієї з них став саме Сергій Нижний. Нині Геращенко відкрито підтримує Володимира Зеленського. Нижний спростовує будь-який зв’язок з нардепом: «Він сусід мій, я купив квартиру, а він знімає квартиру поруч на сходовій клітині».

Третю групу штабісти називають «Регионы». Лідер цієї групи – Ілля Павлюк, якого в листуваннях називають «Ілля Миколайович». За президентства Януковича Павлюк “засвітився” помічником нардепа Ігоря Калєтніка.

Головна функція Павлюка в штабі Зе – координація і фінанси регіональних представників Зе-команди. Наприклад, пошук фізичних осіб-підприємців зі стабільним доходом та без боргів для поповнення через них виборчого фонду або ж контроль на місцях.

1 7graf5432243ika9

Через Павлюка проходить координація і фінанси, але його прізвище не згадується на сайті Зе-команди. Можна припустити, що його роль не афішують навмисно. Більшість згадок Павлюка у ЗМІ стосуються періоду його діяльності часів Януковича. У статтях того періоду Павлюка називають «рішалою на митниці», «посередником у митних питаннях» і навіть «королем контрабанди» у західному регіоні. В момент активної співпраці з митницею Павлюка її офіційного очолював Ігор Калєтнік.

Четверта група впливу у штабі - «Квартал». Її лідери – бізнес-партнери Зеленського по кіноіндустрії брати Сергій та Борис Шефіри. Проаналізувавши листування, можна припустити, що Сергій вирішує фінансові питання.

1 8grafi642112ka14

Жодного із цих членів команди Зеленський не показав вчора в ефірі каналу Коломойського в якості своїх публічних представників.

 Джерело: bihus.info