Sadovyj i svyniaСонце припікає яро і яскраво. Люто, можна сказати. І не лише землю гріє благословенне світило. Але й високочолі чиновницькі голови. Бо рішення, що приймаються в мерії славної галицької столиці, позначені явними ознаками сонячного передозу.

Недавно мер усіх львів’ян і Чапаєв усіх самопомічнівців раптом роззирнувся довкола і з-поміж куп ароматичного сміття вздрів яскраві алкогольні вивіски. І так це вразило серце Андрія Івановича, що схотілось вражою злою кров’ю море окропити. А оскільки до моря трохи далеченько, мер Львова обмежився розпорядженням про заборону в місті Лева вивісок, де б вживалось слово «алкоголь» .

«Вживати слово «алкоголь» не можна», - заявив Садовий.

Це лише в піст, чи взагалі треба вилучити це слово з лексикону? Чомусь наш сонцесяйний мер цього не уточнив. Очевидно, на його думку, саме це диявольське слово призводить до гріховного пияцтва і алкоголізму. Хоча треба заборонити й супутні гріховні слова - «алкоголізм», «пляшка», «чарка», «горілка» і «Букет Молдавії». А ще «вермути», «настоянки», «віскі», «коктейлі» і «наливки». Усі алкогольні заклади назвати «П’яна вишня», або «Квіти Погулянки» і фертик. І ходитимуть містом тверезі і просвітлені люди. А те, що середмістя перетворилось на суцільний шинок – то пусте, то для туристів-гріховодників. Нехай пропивають свої душі. Для львів’ян – суворий піст і медитація перед купами сміття.

Доречно було б у Львові заборонити й слово «сміття». Бо його громадиться все більше, а з настанням тепла не помічати ці жахливі купи життєдіяльності містян уже неможливо. Ще трохи і електоратом Андрія Івановича стане армія щурів. А Гамельнського щуролова, що міг би його вивести десь за межі окружної, виграючи на флейті козацький марш, щось не видко.

Очевидно, щоб якось відволікти тверезих і злих львів’ян від сумної перспективи бути зжертими щурами, в магістраті визріла і розбрунькувалась дивовижна ідея – відродити посеред вулиці Вітовського давній Пелчинський став. На проект цієї грандіозної будови століття навіть виділено 600 тисяч гривень львівської громади. А скільки в тому ставі можна втопити кровних львівських грошей - ще навіть не лічили. А може, й хтось уже порахував скільки можна на цьому заробити, але нікому не скаже. Ну, хіба меру.

Ідея, скажу я вам – цілком пристойна. Але ж зовсім не на часі. Скільки водойм у місті треба до пуття довести? Та всі! І так звані Алтайські озера, а озерце на Знесінні, відновити водойми на Погулянці… Та й ставок в знаменитому Стрийському парку, який більше схожий на розбиті старі ночви, якими плавають перестрашені лебеді, потребує і рук, і грошей . Є чим зайнятись, було б бажання і кошти.

До речі, про кошти. Виявляється, при всій нашій бідосі - попри роздовбані дороги, брак дитячих садків, десятки аварійних пам’ятників архітектури, убогі лікарні і вбитий транспорт, у Львова виявляється є вільні кошти! Ще 21 березня Андрій Садовий розпорядився розмістити 40 мільйонів гривень у Львівській обласній дирекції Акціонерного банку «Укргазбанк». І нехай весь світ почекає. І сміттєпереробний завод теж.

Зате в нас буде Пелчинський став. І жодної вивіски зі словом «алкоголь». Щоправда тих вивісок не буде видно за купами сміття, але то байка.

Весна прийшла. А з нею й загострення…

Богдан Марциняк Волошин,  Вголос