102Сьогодні у Львові підписали "історичний" документ, який повинен звільнити туристичний центр країни як від гір з відходами, так і від обридлого сміттєвого "бренду". Меморандум про утилізацію львівського сміття передбачає, що всі тверді побутові відходи зі Львова прийматимуть на поховання 19 полігонів області строком на два роки. Співпрацювати в цьому проекті домовилися представники Львівської ОДА, обласної ради, мерії Львова та органи місцевого самоврядування області.

Таке довгоочікуване рішення викликало неоднозначні реакції, як з боку екологів, так активістів і політиків. Одні вважають, що своїм рішенням чиновники переклали проблему з "хворої голови на здорову", а інші ж побоюються акцій протесту, і навіть екологічних лих в масштабах всієї області.

Мер Львова Андрій Садовий вважає підписання меморандуму спільною перемогою і дякує всім, хто протягом останніх 11 місяців простягав Львову "руку допомоги".

"У нас є амбіції побудувати найпотужніший завод в Україні з глибинної переробки відходів, і потім ми зможемо приймати відходи від інших міст", – говорить мер.

На питання, а чому так довго тягнули з пошуками виходу з кризи, яка сильно зіпсувала імідж Львова, мер відповів: "Можливо, на людей вплинули свято Пасхи і Воскресіння Ісуса Христа, і вони нарешті, знайшли вихід з проблеми. А імідж Львова – міста, яке стільки пережило за свою історію, неможливо нічим зіпсувати", – додав Садовий.

Так, віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон на своїй сторінці в Facеbook повідомив, що в рішенні проблеми львівського сміття отриманий конкретний результат.

"Прем'єр-міністр Володимир Гройсман взяв це питання під особистий контроль, і після низки нарад ми таки знайшли варіант, як уже сьогодні допомогти Львову. Сподіваюся, всі сторони Меморандуму поставляться відповідально до його виконання", – додав міністр.

На думку губернатора області Олега Синютки, це рішення – перемога місцевої влади, тому що раніше вони брали львівські відходи безкоштовно, а зараз вони зможуть отримувати за це гроші – на рекультивацію своїх полігонів ТПВ і рішення проблем на місцях.

"Також буде створено спеціальну Громадську наглядову раду за участю активістів. Якщо раніше і були виступи "проти", то не в знак протесту утилізації львівського сміття, а проти безладу, пов'язаного з ним", – говорить Синютка.

За словами глави ЛОДА, члени ради та контролюватимуть, щоб все проходило в рамках закону і без порушень.

Відомий львівський активіст Олег Радик вважає, що таким чином сміттєву проблему не вирішити, це більше схоже на "втечу" або "порятунок Садового" з боку Адміністрації президента.

"Не всі хочуть рятувати і допомагати нашому "пану меру". По районах люди дуже обурені. Садовий, геніальний піарник і авантюрист, але дуже поганий менеджер. Можливо, це чергове "бла-бла-бла", і нас можуть очікувати чергові акції протестів, перекривання доріг", – говорить Радик.

За словами Богдана Кондри – депутата міськради Новояворівська – міста в Яворівському районі, де не так давно хотіли будувати сміттєпереробний комплекс, це рішення не є конструктивним.

"Уже затихли розмови про завод, про ділянки, та схоже, що проблему сміття з "хворої голови перекладають на здорову". Вони тимчасово знайшли вихід із ситуації, почнуть вивозити сміття, і потім знову всі розслабляться", – говорить Кондра.

За словами депутата, на місцях у полігонів не такі великі потужності, їх завалять відходами, і небезпека екологічного лиха нависне над багатьма невеликими містами.

За словами заступника львівського мера Сергія Бабака, мова йде не тільки про сміття Львова, а й області.

"Ми чекаємо підписання договорів з містами на конкретні ліміти. Термін дії документа становить два роки. Львів готовий виділити на це гроші – субвенції містам, які прийматимуть відходи. І повинні бути обрані чіткі пропорції – чим більше відходів, тим більше грошей. Якщо це реалізувати, то ми вирішимо питання регулярного вивезення сміття зі Львова", – каже заступник львівського міського голови з питань житлово-комунального господарства.

За цей час, за словами Бабака, ЛОДА та міськрада Львова знайдуть ділянку, щоб створити там новий полігон, а потім побудувати сортувальну лінію, і сміттєпереробний комплекс.

Еколог міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Алла Войцихівська впевнена, що якщо чиновники мерії будуть думати про нову ділянку в таких же темпах, як вони робили це останні 11 місяців, то звалища по області потонуть в смітті.

"Якщо вони сьогодні або завтра оголосять конкурс про вибір інвестора на будівництво заводу, то справа просунеться. А якщо будуть створювати "енну" кількість робочих комісій, і переливати з пустого в порожнє, то нічого хорошого нас не чекає. Всього у нас 34 "офіційних" звалища. Ви розумієте, що навіть їх третина не може приймати стільки відходів. Боюся, вони потонути в львівському смітті", – додала Войцихівська.

Нагадаємо, львівське сміття за останні 11 місяців стало проблемою чи не для всієї країни і навіть об'єктом для чорного гумору. Машини з відходами "виганяли" з Тернопільської, Полтавської, Дніпропетровської областей, водіїв викидали з авто, а вантажівки розмальовували поганими словами.

Тетяна Самотий, видання Сегодня