svitlo lampДва тижні тому ПАТ «Львівобленерго» придбало антену для відлову крадіїв електроенергії за 75 тис. грн. Звіт про закупівлю було опубліковано в системі Prozorro. Причому без зайвих подробиць – навіть без моделі і назви виробника. У відповідь на запит обленерго відмовилось надати цю інформацію, обмежившись набором термінів із курсу електрофізики, який аж ніяк не дає можливості знайти ринкову ціну на таємничу антену.

Так само місяць тому обленерго проконсультувалось за 370 тис. грн на тему «впливу застосування стимулюючого регулювання діяльності з розподілу електроенергії на фінансовий стан «Львівобленерго».

В обидвох випадках гроші отримали не чужі «Львівобленерго» фірми і, звичайно ж, без конкурсу. Як свідчить аналіз закупівель «Львівобленерго», проведений на замовлення ZAXID.NET журналісткою «Наші гроші. Львів» Юлією Костюк, так ділять майже весь бюджет монополіста – між своїми фірмами і без аукціону.

Випереджаючи ваші питання на тему «чому ви втручаєтесь у діяльність приватної компанії», відповідаємо.

По-перше, їх витрати безпосередньо впливають на тарифи на електроенергію. Адже НКРЕКП встановлює тариф за принципом «витрати-плюс». Тобто в нього включають всі операційні витрати енергопостачального підприємства. Таке нарахування тарифу не стимулює енергопостачальників до зниження неефективних витрат, адже обсяг прибутку обленерго не залежить від ефективності роботи підприємства, а виключно від оплати їх послуг.

По-друге, поодинокі конкурсні закупівлі часто «розігрують» пов’язані між собою фірми. Це не просто неетично, але і протизаконно. Про це свідчать рішення АМКУ про визнання їх порушниками із подальшою забороною участі в торгах.

По-третє, через мінімум інформації у звітах обленерго в «Prozorro» найчастіше неможливо перевірити ціну замовлених товарів, не згадуючи вже про роботи чи послуги.

Саме тому «НГ. Львів» придивилися уважніше до тих, у кого і як скуповується «Львівобленерго».

***

Протягом останнього року ПАТ «Львівобленерго», що належить братам Суркісам, витратило понад півмільярда гривень на потреби підприємства – переоснащення, модернізацію обладнання, закупівлю техніки, потреби працівників тощо. Майже 70% цих коштів розділили між собою чотири бізнес-групи, напряму чи опосередковано пов’язані з топ-менеджерами акціонерного товариства.

В самому факті того, що працівники енергопостачальної компанії замовляють товари чи послуги у пов’язаних з ними фірм – нема прямого порушення законодавства. Проте «Львівобленерго» закладає витрати у тариф, отже кінцевим покупцем усіх замовлень компанії, потрібних чи не дуже, є кінцеві споживачі послуг «Львівобленерго», тобто ми з вами.

З квітня 2016 по квітень 2017 року ПАТ «Львівобленерго» провело через систему електронних торгів «Prozorro» 733 тендери загальною вартістю 502,74 млн грн. З них лише 30 закупівель пройшли у форматі аукціону, що передбачає конкуренцію та можливість зниження стартової ціни. У грошовому еквіваленті це майже 194 млн грн. Решту коштів, майже 309 млн грн, підприємство розподілило за неконкурентною процедурою.

oblenergo 755x1024

Керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович, зауважує, що відсутність прозорості у виборі підрядників вказує на можливу проблему, наприклад, завищення витрат.

«Основна загроза полягає в тому, що енергопостачальні компанії можуть частину прибутку виводити через свої видатки», – зауважив Ніцович.

Про відсутність контролю витрат говорить і експерт Центру протидії корупції Олена Щербан.

«Оскільки «Львівобленерго» є компанією-монополістом на ринку постачання електроенергії, то проводить закупівлі публічно. Однак, це приватна структура (89,1% ПАТ «Львівобленерго» контролює Ігор Суркіс – ред.), відтак закупівлі фактично не контролюються державними органами», - говорить Олена Щербан.

Щоправда, інколи на закупівлі все ж звертають увагу контролюючі органи. До прикладу, у березні 2017 року Антимонопольний комітет оштрафував дві компанії за узгоджені дії на тендері від «Львівобленерго». Йдеться про закупівлю спецодягу для працівників компанії на суму майже 5 млн грн у 2016 році.

АМКУ довів узгоджені дії двох підприємств: ТОВ «Львівтехнопостач» та ТОВ «МС Буд» і оштрафував їх загалом на 12 тис. грн. Ті навіть визнали свою вину – «МС Буд» підтвердило, що «отримувало допомогу в підготовці документів від «Львівтехнопостачу».

Варто зауважити, що «МС Буд» ніколи не вигравало на торгах, натомість «Львівтехнопостач» протягом 2015-2017 років отримало замовлень на понад 58 млн грн. Всі від «Львівобленерго».

Ця фірма була зареєстрована 9 листопада 2015 року 26-річним львів’янином Іваном Гарасюком. Лише за два тижні до того, 26 жовтня 2015 року, він розмістив своє резюме на сайті з пошуку роботи – шукав вакансію менеджера із зарплатою від 4 тис. грн. При цьому попереднім місцем праці Гарасюк вказав фірму «ЗахідЕнергоСпецМонтаж», яку співзаснувала Оксана Матвіїшина – дружина голови правління ПАТ «Львівобленерго» Володимира Матвіїшина.

«ЗахідЕнергоСпецМонтаж» («ЗЕСМ») активно розігрувало тендери з «рідними» фірмами ще у 2012 році. Але з 2016 року «Львівобленерго» працює з підприємством виключно за переговорною (неконкурентною) процедурою. З травня 2016 року по кінець березня 2017 фірма отримала 48 замовлень на загальну суму 24,71 млн грн. Всі від «Львівобленерго».

Сьогодні засновниками фірми є львів’янки Олена Лівадова та Олена Козак. Завдяки соціальним мережам відомо про близьку дружбу Олени Козак з родиною Матвіїшиних. Свідченням того, що родина голови правління «Львівобленерго» зберегла контроль над підприємством є також те, що економістом групи постачання у «ЗЕСМ» на даний час працює син Оксани Матвіїшиної – Дмитро Попович.

***

Дружина – кращий бізнес-партнер

Оксана Матвіїшина контролює цілу низку підприємств. Деякі, згідно з Prozorro, працюють виключно з «Львівобленерго», яким керує її чоловік. Так, декілька тісно пов’язаних з Матвіїшиною компаній, за останній рік отримали від «Львівобленерго» контрактів на 71,52 млн грн:

•           ТОВ «Енергософтком» - 46,63 млн грн,

•           ТОВ «ЗахідЕнергоСпецМонтаж» - 24,71 млн грн,

•           ТОВ «Західенергоінвест» - 0,18 млн грн.

Усі ці три підприємства з кінця 2016 року, тобто з моменту, коли запрацювала система електронних закупівель Prozorro, не беруть участі у відкритих торгах. У «допрозорівські» часи, коли фірми приходили на торги з паперовими документами і їх не публікували в мережі, вони активно розігрували тендери з «дружніми» компаніями.

Цими «дружніми» компаніями переважно виступали фірми, кінцевими засновниками яких був тандем Оксана Матвіїшина – Наталія Морозова. Остання – людина непублічна. Відомо лише про їхнє давнє бізнес-партнерство. Чоловік Морозової, Едуард Морозов, є керівником однієї з дочірніх компаній ПАТ «Львівобленерго» – «Львівенергоком».

Серед засновників товариства з однойменною назвою ТОВ «Львівенергоком» ще три роки тому були Оксана Матвіїшина та Наталія Морозова. Вони також володіли ТОВ «Теплокомінвест», що сьогодні на ринку непомітне. Але у травні 2015 року ці два підприємства розіграли між собою тендерів на 28 млн грн від ПАТ «Львівобленерго». Серед іншого, «Теплокомінвест» продало «Львівобленерго» сталі на 8 млн грн за цінами вищими від ринкових у 2,5-3 рази.

Відразу після цього, у червні 2016 року, «Теплокомінвест» переписали на львів’янина Андрія Кузьму, а у січні 2017-го фірма «переїхала» до Запоріжжя, власником стала киянка Олександра Ткаченко, свідчать дані аналітичної платформи YouControl. «Золоті часи» фірми минули, проте Андрій Кузьма зберіг позицію «улюбленця» «Львівобленерго» - 27 січня 2017 року він зареєстрував ТОВ «Західенергоінвест» і відразу отримав кілька замовлень від «Львівобленерго» на понад півмільйона гривень. До речі, саме Андрій Кузьма і продав обленерго невідому антену для відлову крадіїв.

Наглядач – партнери за сумісництвом

Тісно співпрацює з «Львівобленерго» і ТОВ «Укренергоконсалтінг», яке лише за останній рік надало енергетикам консультаційних послуг на суму 2,41 млн грн.

Це підприємство, через яке, за словами Костянтина Григоришина, брати Суркіси (фактичні власники кількох обленерго) контролюють свій енергетичний бізнес. Проте офіційно фірма належить Марині Овчинніковій (60%), яка є членом наглядової ради «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго» та Олексію Безуглому (40%), голові ревізійної комісії «Прикарпаттяобленерго».

Керівником «Укренергоконсалтінг» є Олександр Сагура, який водночас є головою спостережної ради двох обленерго: «Львівобленерго» та «Прикарпаттяобленерго».

Марія Мацевко і її родина

Серед фаворитів «Львівобленерго» за кількістю і об’ємами замовлень є компанії зі співзвучними назвами, однаковими за сумою статутного фонду у 1 тис. грн та однією власницею. Це компанії «Львівелектромережпроект», «Львівенергомережпроект» та «Львівенергоавтоматика». Усі вони належать 33-річній львів’янці Марії Мацевко.

З початку 2016 року фірми Мацевко отримали понад 100 контрактів на розробку проектно-кошторисних документацій, виконання проектних робіт від «Львівобленерго» на загальну суму 18,2 млн грн.

У грудні 2016 року Городоцька прокуратура клопотала щодо надання доступу на проведення позапланової перевірки низки підприємств, підозрюваних у грубому порушенні законодавства про працю. У цей список потрапило і ТОВ «Львівенергомережпроект». З ухвали відомо, що у жовтні 2016 року у штаті підприємства числились лише три працівники, а сума нарахованої заробітної плати становила 3500 грн, тобто середня зарплата дорівнювала 1167 грн.

Серед менеджерів, які працюють на підприємствах Марії Мацевко, є її подруга Ольга Здоренко. Це дружина начальника виробничо-технічного відділу ПАТ «Львівобленерго» Вадима Дончика, батько якого, Володимир Дончик, є начальником Жовківського РЕМ.

У ПАТ «Львівобленерго» працює і брат Марії Мацевко - Степан Мацевко. А приватне підприємство її батька Івана Мацевка ПП «Елма-Сервіс» також є одним із контрагентів акціонерного товариства. З початку 2016 року фірма Івана Мацевка отримала підрядів на майже 3 млн грн.

Аукціон для за- та при- карпатських «родичів»

Як було зазначено вище, 4% від загальних витрат за останній рік «Львівобленерго» розподілило через процедуру відкритих торгів. Тобто на аукціонах товариство замовило товарів та послуг на загальну суму 193,82 млн грн.

Левова частка цих грошей, 133,52 млн грн, дісталась Львівському управлінню ПАТ «Електро». Також фірма отримала «допорогових» замовлень на понад 90 млн грн. Складна структура власності ПАТ «Електро» веде до топ-менеджменту «Прикарпаттяобленерго».

Серед акціонерів ПАТ «Електро» є ТОВ «Електро-Закарпаття», яке ділять Михайло Костак та Дмитро Славич. Останній свого часу володів ТОВ «Електро-будсервіс» разом із колишнім депутатом Закарпатської облради Сергієм Ковачем – сином екс-народного депутата від Партії Регіонів Василя Ковача. До обрання народним депутатом у 2012 році Василь Ковач 13 років поспіль очолював ПАТ «Закарпаттяобленерго».

«НГ. Львів» неодноразово писали про «конкуренцію» між переліченими фірмами на аукціонах від «Львівобленерго». Наприклад, у березні «між своїми» було розіграно реконструкцію повітряних ліній у селі Волосянка за 7 млн грн.

Окремо варто відзначити «прикарпатське крило» дружніх фірм «Львівобленерго». Серед них виділяються ТОВ «Електрополюс-ІФ» та Виробничо-комерційне ПП «Аноя». За рік ці дві фірми отримали від «Львівобленерго» понад 21 млн грн.

Власником ВКПП «Аноя» є мешканець Івано-Франківська Ярослав Шпакович, чий батько Андрій Шпакович ще донедавна працював у ПАТ «Прикарпаттяобленерго». Водночас Шпакович-молодший є зятем Степана Лосика – одноосібного власника ТОВ «Електрополюс-ІФ».

Одне з останніх замовлень від «Львівобленерго» «Електрополюс-ІФ» на суму 4,4 млн грн отримало в кінці березня 2017 року на капітальний ремонт повітряних ліній в селах під Львовом.

При цьому з Єдиного державного реєстру судових рішень відомо, що фірма фігурує у кримінальному провадженні щодо фіктивного підприємництва – як стверджує слідство, посадові особи «Електрополюс-ІФ», виконуючи на замовлення «Львівобленерго» роботи щодо капітального ремонту повітряних ліній у селах Росохач та Завадка Львівської області, замовили фіктивних послуг на суму майже 1,5 млн грн.

Чи хтось контролює «Львівобленерго»?

Частковий контроль за діяльністю обленерго здійснює НКРЕКП. Як розповів експерт Роман Ніцович, з метою оптимізації витрат підприємства-монополіста Нацкомісія вимагає від підприємства розроблення спеціальної інвестиційної програми, тобто, плану ефективного використання коштів на підприємстві. НКРЕКП її затверджує і в подальшому має слідкувати, щоб задеклароване обленерго виконувалося – контролюють фактичні і планові витрати.

Гучних заяв зі сторони НКРЕКП про проблеми з виконанням інвестиційних програм обленерго досі не було. А от у січні 2017 громадська мережа ОПОРА проаналізувала інвестиційну програму «Львівобленерго» за 2015 рік і встановила загальне перевищення фактичної вартості закупівель над плановою у розмірі 4,64 млн грн. Йдеться, зокрема, про завищення вартості робіт з технічного переоснащення повітряних ліній у Сколівському районі, яке здійснювало згадане вище Львівське управління ПАТ «Електро».

Таким чином, поки НКРЕКП слідкує за виконанням інвестпрограми, а АМКУ раз на сто років ловить та штрафує фірми-змовники, закупівельні гроші «Львівобленерго» ділять «свої». Тож наступного разу, коли отримаєте платіжку за електроенергію, згадайте, що в ній – і та «невідомого виробника антена», придбана відомо у кого за невідомо чи ринковою ціною.

Юлія Костюк, НГ.Львів

Вперше опубліковано на Zaxid.net.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»