garaxh lesi ukrainkyПриказка: «Не свисти — грошей не буде!» стає актуальною як ніколи. Неймовірні факти зникнення з комунальної власності десятків об’єктів уже не один тиждень є провідною темою у Львові. Днями громадські активісти влаштували під дверима  управління комунальної власності Львівської міськради, яке власне, є в центрі скандалу, безстроковий протест під гаслами: «Комунального касира — в тюрму», «Інна, не свисти», «Чотири роки кришування крадіжок майна». Вони вимагають звіту від очільниці управління та відсторонення Інни Свистун від посади. 

Як розповіли «Ратуші» активісти, пікет допоміг виявити та оприлюднити ще одну оборудку — з комунальним гаражем у дворі будинку № 35 на вул. Лесі Українки. Як зазначають у ГО «Розвиток громади», найближчим часом цей гараж може перевтілитися в елітну багатоповерхівку між будинками № 10 і №12 на пл. Данила Галицького.   

   «Відкривши карту Львова, важко не помітити, що гараж, розташований на земельній ділянці на пл. Данила Галицького (між будинками № 10 і № 12) площею 0,0186 га, яку будівельна компанія «Екополіс» розмістила на своєму сайті як поточний проект під комерційне будівництво», — інформує в прес-релізі ця громадська організація. «Після того, як ми розпочали безстрокову акцію стосовно управління комунальної власності, до нашої організації звернулись люди. Вони повідомили, що подавались на некомерційний конкурс, де було виставлено гараж, із пропозицією 5 тисяч гривень орендної плати та з покращенням. Інша сторона подала пропозицію 1,5 тисячі гривень плюс ті самі покращення. Водночас, рішення ухвалюють не на користь 5 тисяч, а на користь півтори, що очевидно нелогічно, адже інтереси держави ніхто не захищає, в тому числі місцевий бюджет. В нас постало питання, чому так сталося, — розповів «Ратуші» Андрій  Болюбаш, учасник ГО «Розвиток громади». — А все доволі просто: особа, яка пропонувала півтори тисячі, пов’язана з юридичною компанією, в якої у володінні є, на підставі підроблених документів, цей гараж (документи за 2007 рік). У нас постає запитання, яким чином цей гараж могли подавати на некомерційний конкурс, коли він уже перебуває в приватній власності юридичної особи? І ця юридична особа в 2009 році звертається до міської ради про затвердження ухвали на виготовлення  технічної документації. Себто, це проста схема легалізації вкрадених комунальних приміщень. І в нас є документи, що її підтверджують».

   Сама ж Інна СВИСТУН зазначає, що про нове будівництво на території, де розташований гараж, вона… не чула. «Є комунальний гараж, розташований на вул. Лесі Українки у внутрішньому дворі, навколо нього будинки. Це така невеличка споруда з дашком. Коли маємо об’єкти такого плану, що є в житлових будинках, як, наприклад, підвальні приміщення, мансардні приміщення чи гаражні, де орендувати можуть мешканці навколишніх будинків, завжди намагаємось розмістити інформацію в самих будинках, щоб запропонувати мешканцям подати заявку, і вони могли взяти це в оренду. Це корисно для будинку, бо людина, яка має помешкання нагорі, може взяти в оренду підвал чи гараж, і це є правильно, — зазначила у коментарі «Ратуші» чиновниця. —  З цим гаражем була аналогічна ситуація. Ми давали пропозицію, районна адміністрація проводила збори мешканців, пропонувала їм звертатись і подавати заявки на цей об’єкт. Тому ми оголосили некомерційний конкурс, де визначальним була не ціна, яку запропонував суб’єкт, а пропозиції подальшого використання і хто саме пропонує — мешканець чи не мешканець навколишніх будинків. Щодо цього об’єкта, в нас були на першому етапі чотири заявки, а коли був конкурс — дві заявки. Конкурсна комісія ухвалила рішення віддати одному з цих заявників. Стосовно того, що там споруджуватимуть будинок, в мене такої інформації нема. Ми вчора ходили на місце, перевірили, чітко видно, що там нічого не будують. Та й як там можна щось будувати, я не уявляю».

Депутати вимагають звіт…

   До звітування перед громадою Інну Свистун зобов’язують не лише активісти, але й депутати міськради. Так, у вівторок, 16 травня, комісія комунальної власності Львівської міської ради одноголосно ухвалила рішення про внесення до порядку денного сесії, що відбудеться 18 травня, звіту керівника управління комунальної власності Інни Свистун щодо незаконного відчуження комунального майна.  Як повідомив представник комісії, депутат фракції «Народний контроль» Тарас ВОРКО, у своєму рішенні комісія керувалася пунктом 4.1.15 Положення про діяльність управління, за яким «подання на розгляд міської ради звітів про хід та регулювання відчуження комунального майна» — прямий обов’язок управління. «Сьогодні ми маємо факти про безпрецедентні масштаби украденого в громади Львова комунального майна — на сотні мільйони гривень. Утім, профільне управління не готове взяти на себе відповідальність за це, перекладаючи провину на кого завгодно. Саме тому ми вимагаємо, аби на найближчому пленарному засіданні сесії керівник управління Інна Свистун відзвітувала стосовно кожного вкраденого об’єкта та пояснила, чим займалися чиновники, якщо у них під носом відбувався такий грабунок», — прокоментував Тарас Ворко. 

…і створять комісію

   Хочуть міські обранці також і створити тимчасову депутатську комісію, яка вивчить ситуацію. «Я підготував проект ухвали про утворення тимчасової контрольної комісії для перевірки діяльності управління комунальної власності. Комісія ставить два завдання. Перше — дослідити та встановити передумови незаконного відчуження майна Львова. Ми говоримо про так звану «аферу століття», втрату десятків об’єктів громади міста вартістю в сотні мільйонів гривень. На жаль, сьогодні чиновники міської ради зміщують всі акценти, мовляв, треба працювати з судами та прокуратурами. Так, це треба робити, щоб повернути. Але завдання комісії — зрозуміти і дослідити факти: яким чином стали можливі всі ці крадіжки. Ну і, звичайно, треба перевірити питання виконання посадових обов’язків керівниками управління комунальної власності департаменту економічної політики міськради. Адже ми розуміємо, що згідно з положенням, в обов’язки управління входить інвентаризація майна громади, вироблення технічної документації, надання публічного доступу і реєстрація прав власності та внесення її в держреєстр, — розповів Валерій Веремчук, депутат Львівської міськради. —  Підозрюю, і вже маємо факти, що дуже багато чого не було зроблено. Чи це службова недбалість, чи бездіяльність, чи змова зі злодіями? Але це зробило можливою таку «аферу століття». Сьогодні є трохи викривлена інформація про те, що управління виявило грабунки, звернулось у правоохоронні органи, і півроку це питання не порушували. Ми справді чекали, чи буде за той час хоч якесь службове розслідування. Але виконавчі органи жодного службового розслідування не провели. Я переконаний, що всі депутати підтримають створення цієї тимчасової комісії, ми запропонуємо депутатам всіх фракцій до неї увійти. Ця комісія буде розглядати кожен об’єкт, напрацьовувати пропозиції, щоб такого не сталось у майбутньому. Бо нині нема гарантії, що поки ми з вами спілкуємось, чергове приміщення громади Львова хтось не краде». 

   Як зазначив Валерій ВЕРЕМЧУК, працюватиме комісія до 30 червня. Водночас, за його словами, Інна Свистун не візує ухвалу про створення комісії і блокує її винесення в сесійну залу, посилаючись на своє право три дні розглядати цей проект ухвали. «На моє прохання віддати мені оригінал ухвали Інна Свистун сказала, що оригінал віддати не може, незалежно від того, що я є автором ухвали. Тому їй це дуже некомфортно, напевно, є якісь відчуття, але я певний, що міська рада зобов’язана таку комісію створити, зорієнтуватись у всіх проблемах». Крім того, Валерій Веремчук наголосив, що звільнення чиновниці депутати не прагнуть. «Я хочу заявити, що ми не ставимо ціль звільнити Інну Свистун. Навпаки, вважаю, що її не можна на сьогодні звільняти з роботи, — зазначив Валерій Веремчук. — Бо, згідно з положенням, за яким працює вона та її управління, є пункт про те, що матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю посадових осіб управління при виконанні ними своїх повноважень відшкодовується у встановленому законодавством порядку. Тому саме чиновники управління мають або повернути майно громаді, або заплатити ті десятки мільйонів гривень, які вони дали можливість вкрасти аферистам». 

   P.S. До слова, нещодавно з’ясувалось, що Інна Свистун подала в електронній декларації неправдиві відомості, приховавши понад мільйон гривень вартості об’єкта нерухомості, інформує «Розвиток громади». «Посадовець із 2004 року, спільно з дружиною львівського бізнесмена Наталією Дубневич, володіють нежитловими приміщеннями у Львові. Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, загальна площа приміщень 942,8 м кв., а вартість, за останньою оцінкою, становлять 1 млн 493 тис. 696 грн. Частка Наталії Дубневич становить 66 %, що відображено в електронній декларації Ярослава Дубневича. Водночас в електронній декларації за 2016 рік Інна Свистун, яка володіє 34 % приміщення, зазначила загальну площу спільного майна 292.5 м кв., а вартість — 212 тис. 800 грн. Оскільки відомості, які подала у декларації Інна Свистун, відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат, їй загрожує кримінальна відповідальність, передбачена статтею 366-1 Кримінального кодексу України», — йдеться у повідомленні.

Уляна ДЕПУТОВИЧ, Ратуша