Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->
pervaУся країна цього дня трохи помпезно святкувала довгоочікуваний безвізовий режим із країнами ЄС,  Президент з Європейської площі красномовно заявляв про остаточний розрив України з авторитарним «русским миром»,  цитуючи вірш Лермонтова «Прощай, немытая Россия...», а на Сході гинули бійці героїчної 93-ї бригади… Водночас, не надто заморочуючись загальним збудженням, двоє ЛЬВІВСЬКИХ журналістів спокійно знімали брехливий сюжет із польсько-українського пункту пропуску «Рава-Руська» про безвіз для російського, сепаратистського каналу Russia Today!!! Для журналістів саме це стало справжньою інформаційною бомбою. Яку підклали свої…
 
 
Невеличкий сюжет про те, що Польща неохоче приймає українців, і через це на кордоні великі черги. Коментує українська прикордонниця російською мовою. «Польська сторона не хоче приймати»: на кордоні між Україною та Польщею утворилися черги. Між Україною і країнами Євросоюзу почав діяти безвізовий режим. З самого ранку на пропускних пунктах вишикувалися черги охочих перетнути кордон, хоча багато хто з них по-старому підготували візи. За словами працівників Держприкордонслужби України, Польща з великим небажанням пропускає українців на свою територію», — йдеться у тексті сюжету на Russia Today.
 
За словами кореспондентки телеканалу «НТН» Вікторії Балицької, яка перша виявила цей сюжет, журналістами, які знімали сюжет, виявились оператор ТРК «Україна» Василь Скопик і фрілансерка Наталя Трофимова. «Коли совість і честь продана. Те, що сьогодні відбулося, я особисто вважаю державною зрадою. Двоє наших співгромадян, львів’ян, Василь Скопик і Наталія Трофимова (фрілансер) видали себе за журналістів ТРК «Україна» і зробили маніпулятивний матеріал про безвіз для «Раша Тудей». Ці двоє обдурили прес-секретаря прикордонної служби. Василь є оператором ТРК «Україна». Однак сьогодні він був вихідний. Працювала інша знімальна група ТРК «Україна»: Оксана Лабойко та Володимир Вежбинський. Я особисто з ними працювала на Шегинях. Так от, зранку самозванці Скопик та Трофимова приїхали на пункт пропуску в Раві-Руській і, видавши себе за журналістів ТРК «Україна», записали інтерв’ю з інспектором прикордонної служби і познімали черги у пункті пропуску. Підозр ні в кого не виникло, бо В. Скопик показав посвідчення каналу. Згодом на «Раші тудей» вийшов коротенький матеріал про те, що Польща не хоче приймати українців за безвізом. Прикордонницю вони переконали говорити російською, мотивуючи це тим, що канал російськомовний, і втомлена жінка, яка відпрацювала ніч, перевіривши 600 паспортів, наговорила на камеру що змогла, особливо не вдумуючись. Але то питання до її керівництва. Нехай розбираються без нас. Мене турбує інше. Прикро і соромно за колегу/брехуна, оператора, який за бабло продав свою батьківщину (саме так! і то не пафосно сказано, бо так і є), підставив канал, на якому працює. Я добре знаю кореспондентів ТРК «Україна» у Львові — це порядні й чесні люди, які працюють професійно і об’єктивно. Але добре, що проявилися ті, кому чхати на імідж і гідність своєї країни, чхати на колег, на честь каналу, на все чхати — за «30 срібняків»... Думаю, є робота для СБУ», — написала Вікторія Балицька на своїй фейсбук-сторінці.
 
Володимир Шеремет, речник Львівського прикордонного загону ДПСУ, підтвердив нашій газеті, що Василь Скопик та Наталя Трофимова працювали на кордоні. «Ця тема вичерпана. Ними хай займається їхнє керівництво», — сказав Володимир Шеремет.
 
Один із фігурантів скандалу, оператор ТРК «Україна» Василь Скопик теж підтвердив «Ратуші», що справді знімав сюжет на пункті пропуску, але те, де його використають, просто не знав. «Мені страшенно соромно, маю тягар, я відповідаю за те, що сталося. Я написав заяву на звільнення, бо розумію, що слово «самоповага» не пусте. Я зателефонував людям на митницю, безпосередньо Ярославі Мельник і Іванові Галкіну, яких я добре знаю і поважаю, вони допомогли відзняти нам матеріал. Я визнаю і не приховую нічого, маю всі первісні відеоматеріали. Служба безпеки каналу проводила персональну перевірку, вони все забрали, я написав купу пояснювальних, я не переховуюсь від людей, а просто хочу, аби всі зрозуміли, що сталась така ситуація, мені прикро, я вибачаюсь перед всіма! Але в цій ситуації люди накинулись на мене, я розумію, що «напоров» із посвідченням, але я справді працював на телеканалі «Україна», я їздив зі своєю камерою і машиною, мені не було чого боятись, навіть якщо я не був на роботі. Я відповідальний за техніку й не можу брехати, що я з іншого каналу», — пояснює оператор. 
 
Про Наталю Трофимову Василь Скопик зазначив, що знає її близько року, знімав купу проектів із нею, про переселенців, бурштин, Добротвір та інше. «Ніколи не виникало ніякої підозри, два тижні тому знімав разом із нею про шаховий турнір, сюжет виходив на «Першому Національному», вона фрілансер. Я знімав для багатьох — ВВС, «Рейтер», «Дойче Веллє», і в мене ніколи не виникало питання, куди і як воно йде. Я знімаю, заливаю посилання, я не ріжу, не монтую, не викривлюю факти. Я б ніколи не підставляв ні себе, ні когось іншого, знімаючи для «Раша тудей» — це не варте ніяких грошей! Ситуація склалась страшна й незрозуміла. Я не знаю, як відео потрапило до них, але, скоріш за все, вона їм передала. Звинувачення в тому, що я безпосередньо злив відео «Раша тудей», — це просто смішно», — запевняє він. Стосовно прикордонниці, котра розмовляла російською, Василь Скопик, пояснює, що на всіх первісних, незмонтованих відеоматеріалах дуже чітко видно, яка була ситуація. «Віка Балицька написала, що ми перекрутили і змусили прикордонника говорити російською. Ні, насправді ситуація така: Трофимова сама ж російськомовна, й коли вона зверталась до прикордонниці, аби вона дала інтерв’ю, та, відповідно, одразу почала переходити на російську. Є в нас така ментальність. Тобто там не було ніякого перекручення. Після того, як вона сказала кілька цих слів, її поправили й сказали: «Вибачте, я до вас звертаюсь російською, але ви можете мені відповідати українською», вона почала говорити українською», — пояснює Василь Скопик. «Нині ситуація така, що від мене відвернулись усі друзі й родичі. Це — жахливо. Не знаю, як там буде далі, але мені важливо залишитись самим собою. Я люблю свою роботу, я маю купу робіт, виставок, маю премії, і тут в один момент мене зробили якимось сепаратистом, таким гнилим, нещасним, якісь погрози постійні лунають. Ситуація важка, і я б нікому такого не побажав. Безліч колег, із якими я працював на різних телеканалах, тепер матюкають мене, а це просто цинічно, соромно й дуже боляче», — додав він.
 
Своєю чергою, фрілансер Наталя Трофимова, зазначила, що відео не передавала російському каналу і робить усе можливе, аби це довести. «Справа в тому, що я намагаюсь якось відмовчатись і нічого не коментувати, оскільки вже стомилась усім розповідати, що я не знала, що моє відео потрапить на цей канал. Я фрілансер, мене попросили, не сказавши, куди це піде. Сьогодні я написала запити всюди, куди можливо, і попросила зробити вирізку з мого відео там, де я чітко прошу всіх говорити українською, — каже Наталя Трофимова. — Я стомилась щось доводити без якихось документів, тому я тепер намагаюсь зібрати документи, щоб не голослівно щось говорити, а мати вже підтвердження, і щоб мені пояснили, як моє відео туди потрапило. Щоб уже з підтвердженнями щось говорити на свій захист, бо прикро, що такий факт трапився. Мені дуже шкода людей, які постраждали. Я не передавала свій сюжет Russia Today, я сама з Луганська і 2014 року поїхала з дому і жодного разу не була там. Я покинула все тому, що я українка, і це моя основна позиція. Мені дуже шкода, що хтось має сумніви з приводу цього», — додала кореспондентка.
 
Журналістка ж телеканалу «НТН» Вікторія Балицька коментує для «Ратуші»: такого не буває, щоб журналіст-телевізійник не знав, для кого він знімає. «Це зовсім щось непритомне: як можна не поцікавитись, кому це, для чого? Тим більше тут же можна було навіть здогадатись, якби хтось цих двох обдурював чи маніпулював ними, це перший день безвізу. Я думаю, вони ж, мабуть, мали завдання від того, хто замовив. Я впевнена, що знали! Це або люди обдурюють, або непритомні, якщо не знали», — впевнена Вікторія Балицька. Стосовно мови, якою говорила прикордонниця, журналістка вважає, що це насправді не так важливо. «Це деталь другорядна, бо навіть якби вона говорила українською, на це можна було б накласти переклад чи без перекладу. Це 30 секунд синхрону, і я думаю, що всі б зрозуміли й українською. Я з великою ймовірністю припускаю, що вони знали, для кого роблять цей матеріал, — переконує співрозмовниця, — бо навіть якщо був посередник, якась, припустімо, продакшн-студія (а таке часто буває, наскільки я знаю, що журналісти надсилають матеріали такій студії, а та вже безпосередньо продає телеканалам чи інформаційним агенціям), то від того, що це за продакшн-студія, можна було б зробити висновки, куди далі може піти цей матеріал. Наскільки я знаю з власних джерел, відсилали матеріал у Крим, тобто ця продакшн-студія там розташована. З цього теж, мабуть, можна зробити висновки».
 
Телеканал «Україна» оприлюднив офіційну заяву, в якій зазначив, що обурений незаконним використанням імені каналу під час створення сюжету для Russia Today. «Видавши обманним шляхом себе за знімальну групу каналу «Україна» і порушивши всі норми журналістської етики, Василь Скопик і Наталія Трофимова отримали коментарі українських прикордонників на пункті пропуску в Раві-Руській та зробили маніпулятивний сюжет про безвізовий режим для російського каналу Russia Today. Василь Скопик є оператором львівського корпункту каналу «Україна». У неділю, 11 червня, Василь Скопик редакційних завдань від свого керівництва не отримував. Однак, порушивши всі інструкції, Скопик самовільно взяв камеру і поїхав на зйомки, що не мають стосунку до каналу «Україна». Наталія Трофимова не є співробітником каналу «Україна» і в будь-яких трудових відносинах із каналом і львівським корпунктом не перебуває. 11 червня від львівського корпункту каналу «Україна» за редакційним завданням на тему старту безвізового режиму працювала знімальна група в складі журналіста Оксани Лабойко та оператора Володимира Вежбинського, які підготували для випуску новин на каналі «Україна» об’єктивний, якісний матеріал. Колектив каналу «Україна» обурений поведінкою колег, які зневажають професійну честь та гідність і не думають не тільки про імідж свого каналу, але й рідної країни. У зв’язку з інцидентом, що стався 11 червня, триває внутрішнє розслідування, за результатами якого буде вжито відповідних заходів», — повідомляє ТРК «Україна».
 
Медіаюрист, керівник правових проектів Інституту масової інформації Роман ГОЛОВЕНКО, вважає, що, скоріш за все, журналістам, це зійде з рук. «Оператор наче вже звільнився сам, інакше канал «Україна» його б покарав. Сам сюжет РТ я не бачив, щоб був оприлюднений, але в будь-якому разі за нього навряд чи настане якась юридична відповідальність, оскільки законодавство практично не регулює дотримання професійних стандартів журналістами», — пояснює Роман Головенко. «Тут може бути проблемно довести, хто остаточно зробив такий матеріал, і притягнути до відповідальності: РТ — не український канал. Залишається фрілансерка, яка його робила і яка наче проживає в Україні. Але чи багато ви бачили випадків покарання журналіста за незбалансованість тощо», — додав він.
 
Коментар
   Олег РАДИК, громадський активіст «Бойкотного руху», редактор сайту «Форпост»: 
   — Луганська дурепа, без сумніву, спрацювала на ФСБ. І кинула тінь на всіх біженців-патріотів. Наш баран є просто хрунь. Мене цікавить його військовий квиток. Взагалі-то бридко про них розмовляти.
 
Христина СЛЮСАРЧУК, Ратуша