sadovyj roker22 червня голова Львівської ОДА Олег Синютка звернувся з офіційним листом до міського голови Львова з проханням делегувати функції з очищення Львова від сміття обласній держадміністрації. Очільник Львівщини публічно заявив, що готовий взяти на себе конкретні зобов’язання та забезпечити стабільний вивіз сміття зі Львова, – місто дедалі більше потопає у відходах.

Здавалося б, ось воно – вирішення проблеми. Але насправді – не так все просто. Як зазначають експерти, юридично це можливо і не суперечить закону, але біда у тому, що міський голова вдарився у велику політику, й шляху назад нема. У будь-якому разі: якщо Андрій Садовий і центральна влада в особі Олега Синютки не домовляться й не прибиратимуть зі Львова сміття – постраждають усі.

Думки експертів щодо сміттєвої кризи у Львові збирала кореспондент IA ZIK.


В.о. директора департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Тарас Зозуля:

«Будь-яка пропозиція, яка подається від обласної держадміністрації, звичайно, перед тим вивчається юристами, чи це правильно, чи це юридично не буде суперечити закону. На практиці, це вперше. Тільки місто Львів до такого докотилося. Тому мусимо брати справу у свої руки.

Поки що відповіді немає. Очікуємо та прибираємо Львів.

Найперше це (рішення про передачу функцій до ЛОДА, – ZIK) має бути схвалено на сесії Львівської міської ради, далі – це юридичні моменти.

Стосовно вивезення ТПВ зі Львова. Сьогодні усі перевізники приступили до виконання своїх обов’язків, наполегливо прибирається місто Львів. Приблизний обсяг сміття, який ми маємо прибрати – 6,5 тис. тонн. Сміття вивозиться на полігони у межах Львівської області, які є учасниками меморандуму від 21 квітня 2017 року. Термін очищення міста – приблизно два тижні».

Голова бюджетної комісії Львівської міськради попереднього скликання Яромир Самагальський:

«Теоретично це можливо. Для цього потрібно рішенням міської ради передати функції. Практично ж на це ніхто не піде, тому що це є повноваження місцевого самоврядування, величезні гроші і контроль над цілим обігом ринку сміття у мільйонному місті.

Садовий якби на таке погодився – це фактично підтвердило би, що він винний у всьому, він і його команда не здатні навести лад, і він передає свої повноваження під пряме управління держави, президентської вертикалі.

Теоретично на основі закону – це все можливо, а практично – це нереально.

Садовий і так є у програшній ситуації. Єдине, чим він зараз козиряє – це медійно, звалюючи всю вину на будь-кого – на Президента, Прем’єр-міністра, голову ЛОДА, на вірян. Тобто, усі винні, крім нього. Це не в його характері – здаватися і визнавати свої помилки. І цього він ніколи не зробить.

Його не цікавить вже на сьогоднішній день вирішення ситуації насправді. На сьогодні його цікавить лише рейтинг, протриматися, щоби рейтинг не впав, в образі ображеного, замученого центральною владою і дотягнути до виборів. Саме тому усі терміни щодо вирішення питання відкладаються на два роки – до кінця його каденції. Питання вивозу та утилізації сміття міського голову і його команду не цікавить. Це моя думка, але вона підтверджується усіма діями Львівської міської ради. За більше ніж рік часу після трагедії місто Львів не виробило жодного плану дій».

Політолог Ігор Танчин:

«Можуть бути різні варіанти, як подолати цю сміттєву кризу. Ситуція, схоже, зайшла у глухий кут у зв’язку із тим, що набула політичних обрисів. Садовий думає не стільки про те, щоб вирішити це питання, як про те, щоб не дати потопити свій політичний імідж і свою репутацію. Тому зараз більшість таких пропозицій треба розглядати не так у площині ефективності розв’язання проблеми, як у площині політичної боротьби. У даному випадку, здається, головною метою Синютки було показати: якщо йому дадуть повноваження вирішити цю проблему і місто поділиться ресурсом, який, як намагається довести Синютка, воно витрачає неефективно, то він цю проблему вирішить відразу. І мені здається, що так воно і могло би бути. Але, швидше за все, Садовий постарається знайти якийсь такий варіант, щоб не допустити до розв’язання цієї проблеми обласною держадміністрацією. Якщо ОДА її розв’яже, тоді це буде сильний удар по його політичній репутації. Через те, це йому вкрай не вигідно.

З іншого боку, ситуація зі сміттям катастрофічна у всій Україні. Сміттєва тема була свідомо корупційна, де адміністрація будь-якого населеного пункту мала свої певні дивіденди і не мала інтересу вкладати гроші у її ефективне розв’язання. Коли Садовий почав робити собі політичну репутацію загальноукраїнського рівня, граючи на тому, що Львів – місто європейського зразка і що це його заслуга, це почало спрацьовувати у межах всієї України. Зрозуміло, його політичні опоненти почали думати, як спинити зростання рейтингу, присадити політичного противника. Почали шукати, до чого можна привернути увагу загалу. Коли ж трапилася катастрофа на Грибовицькому сміттєзвалищі, політичні противники скористалися тим. Але не вони створили проблему, а лише показали її, навівши лупу на Львів. Показали, що реальні проблеми не вирішуються, що Львів нічим не відрізняється від інших міст в Україні, що тут процвітає така ж корупція. Це є суттю ситуації, яка склалася у Львові.

Якось усі сторони повинні розв’язати проблему. Місто не може перебувати у такій ситуації. Вони між собою гризуться, а є об’єктивний стан речей. Люди доведені до відчаю і не дуже сильно розбираються, хто у цьому винний. Якщо вони не домовляться, це завдасть репутаційних втрат не лише мерові Львова, але й будь-кому. Мер же вибудовує свій захист не тим, що намагається вирішити проблему, а переводить стрілки, розказує, що це все вибрики центральної влади. Але скільки би не перекидали гарячу картоплину з рук в руки, проблему врешті-решт треба вирішувати».

Голова комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міськради Остап Доскіч:

«Якщо вони між собою домовляються і підуть на такий компроміс, то… Для мене важливо, щоби було вирішено питання – вивезено з міста сміття. А усі перипетії, які ведуться між одним і другим, що аж шляхи тягнуться до Києва – я на це впливу не маю.

Вважаю, що це перетягування канатів. Не готовий сказати, наскільки це серйозно. Треба розвести – чи це у політичній, чи у практичній площині. Треба закотити рукави і зробити роботу, а не політизувати ситуацію.

Засукати рукави мають у тому числі львів’яни, виконавчі органи влади міста. Область має допомагати, бо вони також усі тут живуть.

Не треба політизувати. Будь-який бізнес, робота потребують спокою.

Я мушу подивитися на ситуацію практично, наскільки область готова до роботи з вивезення сміття. Якщо практично можливо це зробити, тоді я буду підтримувати ситуацію, тільки щоби сміття вивезли з міста. Якщо це не з практичної точки зору, тоді вибачте…».

Наталія Шутка, IA ZIK