521515Останнім часом скандалів, пов’язаних з діяльністю Української православної церкви Московського патріархату, побільшало. Досить тільки згадати випадок, який стався під новий рік у Запоріжжі. Там священик УПЦ МП відмовився відспівати загиблого дворічного хлопчика тільки тому, що малюка хрестили в УПЦ Київського патріархату. Це викликало хвилю обурення у жителів міста, вони організували акцію протесту проти свавілля служителів культу УПЦ МП. Про це повідомляє Високий Замок.

На тлі останніх подій виглядає більш ніж дивним те, що, за  інформацією департаменту з питань культури Львівської ОДА, на Львівщині зареєстровано 59 релігійних громад УПЦ МП. Знаємо ж, що ця церква є активним компонентом гібридної війни Росії з Україною. І водночас на Львівщині будують нові храми цієї конфесії. Один із них – у райцентрі Броди. Там храм зводять... неподалік військової частини! Про це стало відомо із блогу заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка. Журналіст «ВЗ» вирушила у Броди, щоб з’ясувати ситуацію. Показати церкву Московського патріархату і розповісти, що довкола неї діється, попросила приятеля, бродівця пана Петра, який знається на місцевій політико-економічній ситуації.

Одразу зауважую, що Броди – місто церков і військових частин. На райцентр із майже 24-тисячним населенням військових частин тут аж три (дається взнаки радянське минуле). Місцеві кажуть, що тут навіть одяг у магазинах набагато дорожчий, ніж у Львові, – у розрахунку на товсті гаманці армійців (їх тут багато, причому деякі служать в українських миротворчих місіях по закордонах).

 Серед храмів різних конфесій тут немає хіба мечеті. Крім церкви УГКЦ, тут є храми УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, римо-католицький костел, протестантський храм. Є навіть синагога, щоправда, стара і зруйнована пам’ятка архітектури. Попри заборону діяльності, непогано почуваються тут і догналіти – купили приватний будинок і діють «у таємному режимі».

Власне, розповів мій співрозмовник, за принципом догналітів почали будувати й церкву УПЦ Московського патріархату (це було близько десяти років тому). Придбали приватну ділянку зі старою хатою, її знесли, а на місці почали будувати релігійну споруду.

«Вони ведуть втаємничену діяльність, – розповідає Петро, поки їдемо машиною до одіозної церкви. – До прикладу, у наших церквах вивішується графік літургій тощо, а там такого нема. Є коло закритих осіб, які сюди приїжджають, мають якісь свої, наперед узгоджені плани. Ніколи не бачив, щоб тут був, припустимо, якийсь похорон. Усе не для стороннього ока. Щонеділі відбувається Служба, а в будні все зачинено. Причому на Службу цілими автобусами звозять людей. Ходять сюди й жителі Бродів, хоча й небагато. Усі знають, що цей храм незаконно збудований, але ще за часів Януковича, тобто за сприяння центральної влади. Вони мають підтримку і з інших районів. Наприклад, з Радивилівського району, з Почаївської лаври (Тернопільська область. – Авт.) сюди приїжджають. Для них немає проблеми взяти 3-4 великі автобуси і сюди привезти людей. Крім того, маршруткою їздять по довколишніх селах, збирають окремих вірян і сюди довозять. Організація у них дуже добра».

Тим часом зауважую, як на обрії зблискують золоті бані храму УПЦ МП. Височить серед одноповерхової житлової забудови, масштаби його вражають: приблизно як шестиповерховий будинок. Орієнтуюся так, бо поруч – недобудований триповерховий особняк, як виявилося – для «батюшки» цієї церкви. Церква УПЦ МП і особняк «батюшки» обнесені спільним старим, але міцним парканом, усі хвіртки зачинено на замки, видно, що всередині нікого немає. Тож, на жаль, подискутувати на теми війни на сході і ролі колишньої російської церкви у гібридній війні із місцевим священиком нам не вдалося.

IMG 20180123 121141
Поруч із церквою Московського патріархату – триповерховий особняк її «батюшки»
«Поцілувавши клямку», прямуємо до сусіднього будиночка, біля якого – пам’ятний знак. Тут у 20-х роках минулого століття жив священик УГКЦ, катехит і професор Бродівської гімназії, Михайло Осадца. Розмовляємо із паном Василем – сусідом, який живе біля квартири-музею. «Коли це все почалося (у 2008 році. – Авт.), вони хотіли і нашу ділянку захопити, сусідню хату знести, мешканців розселити в інші квартири,  – розповідає чоловік. – Але міська рада не дозволила, бо тут є пам’ятний знак і хата священика Осадци. Ми всі обурені таким сусідством. Наскільки нам відомо, ця церква не має дозволів на будівництво. Але, як бачите, тут священик поставив собі віллу. Думаю, це все побудовано далеко не за кошти вірян. Тут фінансово допоміг Московський патріархат. Що ми могли зробити? Хто нас слухав? Ви би бачили, скільки сюди ходить людей наших, бродівських. Є й такі, що ходили в наші церкви, – православну, греко-католицьку, автокефальну. Бачив тут одного знайомого, колишнього прапорщика з Бродів. Я кажу до нього: «Василю Васильовичу, ти ж ходив весь час у греко-католицьку церкву. Навіщо ти йдеш сюди?». А він: «Михайле, тобі то не потрібно». Сюди людей ходить море, всякі-різні. Думаю, там тим людям чимось допомагають, аби ходило ще більше народу».

Прямую до міської ради. Заступник міського голови Бродів Олександр Єлиневський у курсі ситуації. «Скажу вам, як житель, а не як чиновник міської ради, – каже пан Олександр. – Дивишся зведення з зони військових дій, як наших воїнів обстрілюють, як вони гинуть, а тут ця церква збирає якісь гроші, невідомо куди їх відправляє. На ці гроші, можливо, купують патрони, які вбивають наших хлопців на сході. Як таке може бути? Це нонсенс. Чи то такі закони у нас «дуже демократичні?».

 «Півроку тому до мене приходили з Бродівського відділення СБУ з питанням, яким чином була побудована ця церква? – розповідає головний спеціаліст Бродівської міськради у галузі будівництва та архітектури Дмитро Лящук. – Усе починалося ще до того, як я тут працював. Наскільки знаю, це був старий будинок, його викупила колишня дружина одного бродівського судді. Потім вона його знесла. У неї був документ на землю і документ на будівництво індивідуального житлового будинку. Вона його почала будувати. На стадії незавершеного будівництва подарувала його релігійній громаді УПЦ Московського патріархату, яка була зареєстрована у місті Броди. А далі ця громада проводила будівництво у такий спосіб, який бачимо».

У міськраді мені показали відповідь на запит депутатів від директора департаменту Державної архбудінспекції у Львівській області Романа Желиха (лист від 21 листопада 2017 р.). Повідомляють, що ДАБІ Львівщини проводила перевірку щодо законності будівництва храму Української православної церкви Московського патріархату. Встановлено, що релігійна громада УПЦ МП на земельній ділянці площею 0,0589 га (фактично 6 «соток», тобто 600 кв. метрів. – Авт.), яка перебуває в її власності, на вул. І. Франка, 67, у місті Броди, веде будівельні роботи (будує храм) без права виконання будівельних робіт.

Коментарі місцевої влади щодо незаконного будівництва – лише один, і не найголовніший аспект цієї справи. На жаль, посадовці Львівщини під різними приводами утримуються від оцінки політично-морального складника.

Схоже, переймається оцінкою ситуації лише фракція ВО «Свобода» у Бродівській міській і районній радах. Ще влітку цього року з ініціативи «свободівців» депутати Бродівської райради звернулися до президента, Кабміну та правоохоронних органів. «Уже четвертий рік у державі триває війна, Україна протистоїть кремлівському агресорові на сході, – йдеться у зверненні. – А в середині держави продовжує діяти так звана УПЦ МП, а фактично Російська православна церква. УПЦ МП поширює політику незасудження російської агресії проти України, заперечення факту гібридної війни на Донбасі, визнання анексії Криму, а її священики на сході часто виступають інформаторами ворога. У такій ситуації влада мала би заборонити діяльність цієї інституції, а представниками цієї церкви мали би зайнятися спецслужби. Однак ми не бачимо адекватної реакції влади, ворожа інституція процвітає та розширює свій вплив. Приклад цього ? ситуація в Бродах, де спокійно собі виростає храм УПЦ МП. До слова, його духовенство «працюватиме» на території, де є військова частина, й не виключено, що ретельно стежитиме за тим, що там відбувається... Вимагаємо запобігти підривній деструктивній діяльності УПЦ МП в Україні».

«На сьогодні питання відкрите, – розповів «ВЗ» голова фракції ВО «Свобода» у Бродівській міській раді Михайло Чунгін. – Маємо відповіді від правоохоронних органів і Держархбудконтролю, але вони фактично посилаються одне на одного і основний месидж їхній: «Це не наша компетенція». Тобто остаточної відповіді ми не отримали...».