collage 40Кілька століть тому існувала практика обмеження доступу читачам до окремих книг та видань. Властиво, до "неправильної" та "некоректної" літератури. Нам сьогодні це явище відоме під латинським словосполученням IndexLibrorumProhibitorum (Індекс заборонених книг). Про це повідомляє сайт Фотографії старого Львова.

Якусь сотню років тому “жила” схожа практика. Від початку ХХ століття до світу бібліотек СРСР було введено термін “спецхран”, який згодом ввійшов до категорії загальновживаної бібліотечної лексики.

Пізніше у бібліотеках з’являються окремі відділи з такою назвою і туди потрапляє все, що “секретно” і все, що “для службового користування”. Напрошується політичний контекст, ідеологічно “неправильні” та “шкідливі” речі? Не завжди і не тільки!

1 55678909876543456789Аби перевірити, що могло зберігатись у спецфондах в країні, де “не було сексу”, запрошую Вас відкрити одну папку з кількома великоформатними зображеннями.

Композиція першої репродукції є багатофігурною, неймовірно складною для технічного виконання і навіть трішки важкою для візуального сприйняття. Проте, автор вміло передає динаміку руху, вигини жіночого тіла. Межа між романтичною любов’ю та дикою вакханалією є непомітною.

2 62345665670987654567Любов перемагає все. Але у Франца фон Байроса все перемагає жіноча ніжність. Вона здатна перетворити холодний метал у квітучий сад, а лютого лева у лагідну кішку.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 5098765234587653456789Людина одна, а облич багато. Для когось вона є суворою гордовитою панею, катом, а для іншого – надійним прихистком та гарантом спокою. Людина кориться волі тирана, а тварина мирно спить у його ногах.

 

 

 

 

4 62345678765432456789

 

 

50 відтінків лестощів. Нетрадиційна любов у Франца фон Байроса: ніжна, відверта і чуттєва.

Як і в випадку з іншими роботами цієї серії, дія відбувається на м’яких та пишних меблях. Розкішно оздоблені елементи інтер’єру є свідченням походження дійових осіб з числа заможних, аристократії.

5 66 4Талант художника простежується у кожній деталі. Композиція цієї картини досконала та гармонійна. Суворі вертикальні лінії дерев тонко поєднуються з плавними та грайливими лініями переплетених тіл персонажів. Нетрадиційність поз зображуваних героїв вирізняє даного митця. Сюжетність, а також таємничість є елементами кожної роботи Франца фон Байроса.

16085c26fea89f59fc8b47afd764 largeАвтором представлених праць є Франц фон Байрос (1866 – 1924). Народився він у Загребі (Хорватія) і прославився роботами з елементами еротики та вільнодумства. Якийсь час працював під псевдонімом “Choisy le Conin”. Пізніше його роботи користувались великою популярністю. Зокрема, під час виставки у Мюнхені 1904 року. Після цього показу замовлення посипались одне за іншим. Франц фон Байрос займався плакатами, екслібрисами, ілюстраціями. Загалом, він був плідним автором і створив дуже багато робіт. Один з його шедеврів – 60 акварелей до “Божественної комедії” Данте. Але таке мистецтво було не всім до смаку і за Францом фон Байроса часто ганялась поліція. Він був змушений жити на колесах (не про наркотики мова) і постійно переїжджати з однієї європейської столиці до іншої.

Більше ознайомитись з працями художника можна в інтернеті. Велика частина його робіт є у вільному доступі. Оригінал продемонстрованих вище репродукцій можна подивитись в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка.

P6206003