571b966b555dd7130fffc5f5На сайті Львівської міської ради Ростислав Камерістов зареєстрував петицію про необхідність встановлення повноцінного пам’ятника Максимові Кривоносу у Львові.

«Відомо що, серія штурмів, здійснена спільними силами козаків і кримських татарів під загальним командуванням полковника Максима Кривоноса з кримськотатарським полководцем Тугай-Беєм, спрямована на стратегічно важливу позицію для міста Львова, яка тривала в період облоги міста Богданом Хмельницьким, під час національно-визвольної війни, привела до взяття замку козацько-татарськими військами і вирішила подальшу долю міста. Ця подія водночас справила велике враження на львів'ян тим, що Високий замок, котрий до цього моменту вважався недоступним для ворога, був узятий уперше за всю історію існування. Сама ж оборона замку на чолі з бургграфом Яном Братковським не призвела до зняття облоги», - йдеться у тексті петиції.

Відповідно до цього автор ідеї пропонує на честь 370-річчя цієї події наступне:

«1. Створити робочу комісію щодо встановлення пам'ятника Максимові Кривоносу на постаменті пам'ятнику Максимові Кривоносу.

2. Залучити до комісії істориків Львівського національного університету імені Івана Франка та інших установ.

3. Розробити (реалізувати) проект пам'ятника Максимові Кривоносу та його напису з врахуванням позиції істориків у рамках сучасної історіографії.

4. Урочисто відкрити у жовтні цього року пам'ятник Максимові Кривоносу на постаменті пам'ятнику Максимові Кривоносу».