1 62У лютому на Львівщині перевізники збільшили тарифи на проїзд у маршрутках. У Львівській ОДА вважають підняття цін на проїзд обґрунтованим. Про це IA ZIK повідомив керівник департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА Роман Кокотайло.

«З жовтня до лютого знову збільшилася вартість паливно-мастильних матеріалів. Відбулося підвищення мінімальної заробітної плати. Це два основні чинники. Комплектуючі також збільшилися у ціні у зв’язку із підвищенням вартості іноземної валюти», – пояснив Р.Кокотайло.

З його слів, ціни на проїзд на приміських та міжміських маршрутах в області зросли в середньому на 10-13%.

«Для прикладу, Стрийський напрямок – Стрийське АТП не підняло ціни на міжміські маршрути. Аналогічно Жидачівське АТП. Натомість Стрийське АТП підняло вартість проїзду на приміських внутрішньорайонних маршрутах на близько 17%. ПП «Автошлях» на міжміських маршрутах на 12%. Радехівське АТП, Миколаївське ПТП – на 8%. Яворівське АТП – на 6% приміські маршрути.

Найбільш суттєве підняття у Дрогобицькому районі на внутрішньорайонних перевезеннях – на 19%. Тут буде проведено додатковий аналіз. Можливо, буде звернення до контролюючих органів, щоб вони перевірили економічну обґрунтованість тарифів», – додав Р.Кокотайло.

Він нагадав, що з березня 2015 року діє вільний ринок ціноутворення на маршрутних перевезеннях – ОДА не мають право встановлювати граничний тариф.

Натомість, у разі, якщо мешканці вважають тариф несправедливим, можуть скаржитися до ЛОДА або до іншого замовника перевезень – у межах району та населених пунктів, та до Антимонопольного комітету. «Ми це аналізуємо. Якщо бачимо, що зашкалює, то скеровуємо а АМКУ. Були випадки, коли перевізники неправильно застосували формулу, їм дали попередження», – додав Р.Кокотайло.

З його слів, тарифи у Львівській області є одними із найнижчих у Західній Україні. У середньому кілометр проїзду коштує близько 60-65 коп. При цьому посадовець не уточнив, чи це з ПДВ і страховим збором, чи без.

Р. Кокотайло закликав пасажирів купувати білет на автостанціях, бо тоді діє страхування, також це дозволить показати реальні фінансові доходи підприємства-перевізника.

Зазначимо, після запровадження вільного регулювання тарифів перевізники Львівщини підвищують тарифи кілька разів у рік.