59d631781b52fСьогодні, 15 лютого, під час сесійного засідання депутати Львівської міської ради підтримали ухвалу «Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги у м. Львові». За відповідне рішення проголосувало 60 міських обранців, передає Львівський портал.

Ухвалою, зокрема, встановлюється, що у  Львові мовою спілкування, діловодства і ведення документації органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності є державна мова.

Також усі вивіски, плакати, афіші, рекламні оголошення  повідомлення та цінники повинні виконуватись державною мовою. Якщо ж реклама  виконана іноземною мовою, поруч із текстом, викладеним іноземною мовою, розміщується переклад державною мовою.

Маркування, етикетування продовольчих та непродовольчих товарів, які реалізуються у Львові, інструкції про їх застосування мають відбуватись українською мовою.

Також українська мова має вживатися всіх сферах обслуговування громадян. Працівники громадських закладів мають звертатись до відвідувачів, клієнтів українською мовою.

У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі, обслуговування переліки товарів і послуг мають розміщуватися українською мовою. Водночас, як зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко закладам рекомендуватимуть дублювати усю інформацію англійською мовою. Також ухвалою рекомендується закладам торгівлі та надання послуг мати обслуговуючий персонал, який володіє англійською мовою.

Контроль за виконанням вимог цієї ухвали покладається ЛКП «Муніципальна варта».

Під час обговорення ухвали громадський активіст і один із авторів ухвали Святослав Літинський зазначив, що лише за останні два місяці у Львові було три випадки, коли мешканцям відмовляли надавати послуги державною мовою. Зокрема, один із таких інцидентів трапився у популярному спортивному залі Sport life.

Скарги щодо недотримання цієї ухвали мешканці Львова можуть залишати за телефонами:

Гарячої лінії міста – 15-80, +38 (032) 297-59-11.

Львівського комунального підприємства “Муніципальна варта“ – +38 (032) 259-00-15.

Чергового районного відділу поліції – 102.

Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області – +38 (032) 261 36 90.