2 945454Українські та німецькі фахівці перетворять Рясне на «зелений район». Відбуватиметься це через впровадження енергоефективних технологій: поквартирного обліку тепла в ОСББ, облаштування LED-освітлення громадських просторів, реалізацію проекту по енергоефективності трьох шкіл: №100, № 92 та №38. Про це повідомляє Львівська газета.

Крім того тут заплановано пристосувати тротуари для пересування маломобільних людей, встановити вуличні тренажери, а також облаштувати парк для вигулу собак, реконструювати алею. У планах облаштування простору біля школи №100 та встановлення спортмайданчика біля вул. Величковського, 18.

1 500x43341545214«Основна частина проекту націлена на навчання населення жити енергоефективно: як економити світло, забезпечити теплоізоляцію свого будинку. Ми плануємо проводити лекції в школах, готуємо роздаткові матеріали, щоб люди могли собі впроваджувати ці методи в своїх квартирах. Особливо це актуально зараз, коли гостро стоїть питання комунальних послуг», – розповіла керівниця управління інформаційної політики та зовнішніх відносин ЛМР Тетяна Хабібрахманова.

Ініціативу Львівської мерії створити перший «зелений район» фінансово підтримала німецька організація Engagement Global. У рамках програми німецького уряду «Швидкий стартовий пакет допомоги Україні» Львів отримав 288 тисяч євро, з яких 49 тис. 552 євро – на роботу з експертами одного з найбільш енергоефективних міст Європи –  Фрайбурга. Протягом 6-8 лютого спеціалісти перебували в місті з першим візитом щодо впровадження проекту.

2 500x430453415214«Наразі проект повністю розроблено. На його реалізацію ми також отримали фінансування від німецького уряду. Але частину із запланованого жителі самі намагатимуться реалізувати подавшись на «громадський бюджет». Минулого тижня ми радились з експертами із Фрайсбурга, виїжджали у Рясне, відвідали школу №38, де буде проводитись реорганізація опалення та освітлення території. Там спеціалісти  зустрілись і з членами ОСББ», – розповіла Тетяна Хабібрахманова.

 Розпочнеться проект вже цього року. Управління інформаційної політики та зовнішніх відносин ЛМР проводитиме навчальні заняття, зустрічі з населенням та, ймовірно, встановлення вуличного освітлення. Масштабніші зміни, як от реорганізація системи опалення в школах чи  створення громадських просторів заплановано вже на 2019 рік.  Загалом проект триватиме до 2020 року.

3 500x416566645Нагадаємо, у жовтні 2016 року представники Львівської міської ради зустрілися з керівництвом міжнародного департаменту міської ради Фрайбурга, який є одним із найбільш енергоефективних та озеленених міст Німеччини. Саме тоді вперше виникла ідея проекту «Зелений район». У рамках його реалізації Львів застосовує концепцію досвіду міста-партнера. До проекту залучені мешканці району, громадські активісти та місцева влада.

Концепція, розроблену на прикладі одного кварталу, в майбутньому мають намір застосувати й у інших районах міста.