8787451651 березня о 19:00 в залі Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької відбудеться драма-концерт лемківської пісні Галини Баранкевич "Вигнані з Раю". Режисер-постановник - народний артист України Ростислав Держипільський. Автор сценарію - Таїсія Люта. Диригент- Богдан Ткачук. Про це повідомили організатори заходу.

"Восени 1944 року тимчасовий уряд Польщі заключив угоду з урядом Радянської України про обмін населенням. За тією угодою українське населення, що проживало в межах післявоєнної Польщі, підлягало виселенню на Україну в обмін на польське населення, яке виселялося з України до Польщі. Нестерпна ситуація, яку створило націоналістичне польське підпілля, постійні залякування, вбивства і грабунки привели до того, що тисячі лемків «добровільно» покинули рідні гори. Під приводом, що рештки лемків є «опорою» для УПА і з метою активізації боротьби з українськими бандитами, в результаті операції «Вісла», в червні 1947 року їх було насильно вивезено зі споконвічних українських територій — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини на західні землі Польщі", - розповідають автори концерту.

28053044 1980560948929254 59853224 nМета цього проекту – згадати трагічну історію депортації лемків та зануритись у прекрасний світ Лемківщини до виселення. Сюжет драми-концерту дасть змогу глядачам повернутися у минуле і відчути себе частиною цього народу, заглибитись таємничими стежками у Карпати, замилуватися шедеврами любовної лірики, побувати на лемківському весіллі та у гострому гуморі відчути непокірний характер цього стародавнього українського етносу. У драмі-концерті звучить близько 20 автентичних пісень у супроводі оркестру і хору молодих акторів Франківського драмтеатру, а також гімн Лемківщини у виконанні Лемківської хорової капели «Бескид» під керівництвом Петра Чоловського.

Проект здійснюється за підтримки Благодійного фонду "Україна Інгогніта". Висловлюємо особливу подяку Анатолію Матвієнку, Торгово-промисловій палаті і президенту Андрію Левковичу. Велика подяка за натхнення родинам: Дзюбинських, Репелів, Галиків, а також відомому дизайнеру одягу Любові Черніковій за створення образу.