4154152131523Комунальне підприємство «Зелене місто» Моршинської міської ради у червні минулого року за результатами відкритих торгів підписало договір з чернівецькою компанією «Виробничо-торгове підприємство «Облагропостач» на поставку трактора марки Foton, вартістю 319 тис. грн. Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та досліджень.

Участь у торгах взяло ще троє учасників. Зокрема, ТОВ «Укравтозапчастина» пропонувало поставити трактор дешевше, ніж чернівецьке ТОВ «ВТП «Облагропостач», а саме за 318 тис. грн, але тендерний комітет відхилив найбільш економічно вигідну пропозицію, бо запропонована сільськогосподарська техніка була старішої марки.

«За результатами розгляду тендерна пропозиція переможця торгів, учасника №1 – ТОВ «Укравтозапчастина» не відповідає умовам тендерної документації, а саме: детальний опис товару не відповідає трактору, який запропонував учасник» – йдеться у протоколі засідання тендерного комітету.

ТОВ «Укравтозапчастина» пронувало поставити трактор Foton-354, а замовник у своїх технічних вимогах зазначив трактор Foton-454 або інший трактор з аналогічними технічними характеристиками. У складі тендерної пропозиції компанія завантажила документ, в якому порівняла властивості двох марок трактора, де не було жодних розбіжностей, тож ймовірно відхилення ТОВ «Укравтозапчастина» було неправомірним.

Окрім цього, після перевірки пропозиції компанії-переможця ми виявили відсутність цілої низки документів, які вимагало КП «Зелене місто». Зокрема у пропозиції ТОВ «ВТП «Облагропостач» взагалі не було порівняльної таблиці з технічним завданням, через яке і відхилили найдешевшу пропозицію. Також компанія не надала посібника з експлуатації та сервісну книжку товару. У документації переможця не було довідки щодо дотримання законодавства із захисту довкілля, довідки про відкриття рахунку в банку та відсутність заборгованості, а також не було підтвердження відсутності підстав для відхилення пропозиції по ст. 17 Закону України «Про публічні закупівлі».

“Основним з принципів публічних закупівель визначених Законом “Про публічні закупівлі” є “об’єктивна та не упереджена оцінка тендерних пропозицій”. В даному випадку бачимо ситуацію, коли найдешевша пропозиція взагалі безпідставно відхиляється, а пропозиція учасника, яка не відповідала вимогам замовника стає переможцем. Вважаю, такі дії замовників грубим порушенням законодавства” – Юрій Кузько, виконавчий директор “Центру громадського моніторингу та досліджень”.

Ми надіслали звернення у Західний офіс держаудитслужби з вимогою перевірити виявлені порушення та зобов’язати замовника усунути дані помилки.