solevarnya DrogobichУ четвер, 22 лютого, у Дрогобицькій міській раді відбулася нарада щодо заходів зі збереження Дрогобицького солевиварювального заводу — пам’ятки щонайменше XII століття. За її підсумками прийняли рішення про вжиття низки заходів, щоб зберегти Дрогобицький солевиварювальний завод, зокрема домогтися передання підприємства у комунальну власність міста. Для цього планується адресувати до Кабінету міністрів України відповідного листа-звернення щодо збереження найдавнішого підприємства з виварювання солі. Про це повідомляє прес-служба міської ради Дрогобича.

Як відомо, Дрогобицький солевиварювальний завод є державним підприємством, яке, згідно з постановою Кабінету Міністрів України (від 12 травня 2015 р. N 271) внесено до переліку підприємств, що підлягають приватизації. У мерії переконують: підприємство є досі прибутковим, але державі воно не потрібно. Відтак, до кінця цього року завод підлягає приватизації.

За словами головного спеціаліста відділу економіки Сергія Задворних, наразі підприємство має потенціал до зростання. У рік воно отримує прибутку близько 12 мільйонів гривень, виготовляють близько 155 тонн солі, а також ропу. Однак, у осінньо-зимовий період зростає кредиторська заборгованість через підвищення цін на паливно-енергетичні ресурси.

Також у міськраді Дрогобича зазначили, що австрійські і бельгійські інвестори заявляли про готовність вкладати кошти у розвиток солевиварювального заводу, як культурного об`єкту.

«Солеварня є невід’ємною історичною спадщиною, яка сприяла соціально-економічному та культурному розвитку Дрогобича. Тому ми повинні зробити все, щоб солевиварювальний завод перейшов у комунальну власність, а опісля заручитися підтримкою інвесторів, які розглядають підприємство як перспективний історико-культурний та промисловий осередок міста, а не бізнес-ідею з припинення функціонування солеварні», — прокоментував ситуацію міський голова Дрогобича Тарас Кучма.