hand writing pen calculator 80647 1920x1080Фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності та державний фінансовий аудит діяльності державного підприємства «Дослідне господарство «Оброшине» Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН». Про це повідомила прес-служба Західного офісу Держаудитслужби.

Під час контрольних заходів виявлено, що за період з 01.01.2010 по 01.09.2017 підприємство допустило втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 1,5 млн грн, здійснило інших порушень на суму 566 тис. грн та неефективно витратило понад 1 млн грн. 

Як з’ясували аудитори, підприємство реалізувало частину своєї продукції (необробленої деревини) за прямими договорами через товарну біржу, а не виставляло на аукціон. Порівнявши ціну, за якою підприємство реалізувало продукцію, із тодішніми ринковими цінами, які складалися за результатами біржових торгів, аудитори встановили, що підприємство недоотримало доходів на 1,2 млн грн, бо іноді ціна, за якою підприємство реалізувало продукцію, була удвічі нижчою від ринкової.

Крім того, через неналежну претензійно-позовну роботу підприємство прострочило терміни позовної давності щодо стягнення коштів із боржників і, як наслідок, втратило понад 207 тис. грн.

Також виявлено факт незаконного вилучення 2011 року у підприємства земельної ділянки площею 15 га. За цим фактом триває кримінальне провадження.

Серед інших порушень фінансової дисципліни, загальна сума яких становила 566 тис. грн, були порушення законодавства про публічні закупівлі: без проведення тендерних процедур підприємство придбало товарно-матеріальних цінностей (дизпаливо та пивну дробину) на 536 тис. грн. Крім того, підприємство завищило свої сукупні витрати на 30 тис. грн, що призвело до зменшення прибутку та внесення до фінансової звітності неправдивих даних.

Водночас під час аудиторського дослідження виявлено неефективне витрачання понад 1 млн грн. Зокрема, підприємство не здійснило консервації окремих об'єктів, які не використовуються у виробничому процесі, що призвело до нарахування амортизації та відповідно додаткових витрат майже 360 тис. грн. Через недостатню роботу лісової охорони (допущення незаконних рубок, заниження загальної кубомаси виходу деревини тощо) державі завдано збитків на понад 563 тис. грн. Також аудитори виявили, що під час списання окремих основних засобів їхню вартість занижено на 48 тис. грн.

За результатами ревізії керівнику підприємства надіслано обов’язкові для виконання вимоги щодо усунення порушень та подальшого їх недопущення.

Матеріали цих контрольних заходів передано УСБУ у Львівській області, Управлінню захисту економіки у Львівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Про результати згаданих контрольних заходів поінформовано обласну прокуратуру.