На сьогодні ситуація із вивезенням ТПВ зі Львова є надзвичайно критичною. Існує не тільки екологічна, а й епідеміологічна загроза.

Про це 25 січня на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник, – передає кореспондент IA ZIK.

Через критичну ситуацію зі сміттям комісія вирішила скласти новий план протиепідемічних заходів у Львові.

Як зазначила в.о. керівника департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, зросла загроза поширення гепатитів, лептоспірозу, глистів. Вона звернулася до представників львівської влади подбати про вивезення сміття, що накопичилося поблизу дитячих майданчиків.

Окрім того, доручили Львівській міськраді провести у місті позапланову дератизацію.

Директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник також підкреслив: сміттєзвалища, які є у районах Львівщини, не можуть постійно приймати львівське сміття.

«На території Львівської області працює 20 сміттєзвалищ, які мають відповідні документи. Більшість із них одразу після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі приймали сміття на безоплатній основі, але усі повинні розуміти, що вони невеликі, мають обмежений ресурс. Якщо будуть приймати львівське сміття постійно, вони свій ресурс вичерпають за два тижні», – повідомив Р.Гречаник.

Окрім того, з його слів, на території області різко збільшилася кількість виявлених несанкціонованих сміттєзвалищ. Лише у грудні їх виявлено 27. «Ми не можемо увити, скільки нових несанкціонованих сміттєзвалищ та засмічень буде після танення снігу», – зазначив Р.Гречаник.

Заступник начальника Держекоінспекції у Львівській області Василь Стрищак додав: «У Львівській області немає сміттєзвалища, які би могли повністю забезпечити утилізацію львівського сміття».

Посадовець підкреслив: разом із рішенням про вивезення львівського сміття у райони мають бути вжиті заходи, аби не допустити негативного впливу на довкілля, зокрема, забезпечити збір інфільтрату.