original1213В перспективі ДФС планує повернути 452 мільйони гривень державі згідно із  акцизним оподаткуванням АЗС, що проводять роздрібну торгівлю нафтопродуктами, йдеться на сайті Офісу великих платників податків ДФС.

Днями, Верховний суд України задовільнив вимоги відомства на загальну суму 5, 5 мільйонів гривень.

За результатами проведеної працівниками Львівського управління Офісу великих платників податків ДФС перевірки встановлено порушення ТзОВ «Маркет - Плюс» вимог ПКУ в частині нарахування акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Як наслідок - підприємством занижено акцизний податок на суму понад 4 мільйони гривень. Фахівцями Львівського управління донараховано акцизного податку та штрафних санкцій на загальну суму 5, 5 мільйонів гривень.

Платник податків  оскаржив в судовому порядку податкові повідомлення-рішення.

В своїй постанові Верховний Суд чітко визначив, що через мережу АЗС здійснюється роздрібний продаж нафтопродуктів кінцевому споживачеві, а тому такі операції оподатковуються акцизним податком відповідно до пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу України у розмірі 5 % від вартості підакцизних товарів.

Тому, податкові зобов'язання зі сплати 5 % акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів під час здійснення розрахункових операцій, у зв'язку з чим прийняті контролюючим органом оскаржувані податкові повідомлення-рішення є правомірними.

"В перспективі по даній категорії справ на користь Львівського управління може бути вирішено судових справ на загальну суму понад 452 мільйони гривень", - коментують у прес-службі Офісу великих платників податків