fffkjgkfjgihwЗахідний офіс Держаудитслужби підтвердив виявлені експертами Центру порушення на маштабних  закупівлях у будівельній сфері, здійснених управлінням капітального будівництва Львівської облдержадміністрації. Загальна сума усіх закупівель, в яких виявлено порушення – 20,9 млн грн, пише Центр громадського моніторигу та досліджень.

Нагадаємо, що впродовж 2017 року у ЛОДА закуповували будівництво двох дитячих будинків в селі Наварія та місті Золочеві, реставрацію комплексу пам’яток архітектури Собору Св. Юра, добудову школи в Кам’янка-Бузькому районі та будівництво релігійно-туристичного об’єкту «Стежки митрополита Андрея Шептицького».

У цих закупівлях замовник не вимагав від учасників торгів довідки про те, що учасника не було притягнуто до відповідальності за вчинення у сфері закупівель корупційного правопорушення. Відсутність такої вимоги є порушенням статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі».

Також на усіх 5 закупівлях замовник вимагав від учасників торгів надати скориговану цінову пропозицію після завершення аукціону. Така вимога також суперечить законодавству, оскільки учасники мають право подавати свої пропозиції та вносити до них зміни лише до закінчення терміну подання тендерних пропозицій.

Ще однією сумнівною вимогою у тендерній документації є залучення замовником для юридичного супроводу консультантів.

У відповідь на звернення експертів Центру, Західний офіс держаудитслужби підтвердив виявлені порушення та надіслав рекомендаційного листа замовнику з вимогою виправити помилки та не допускати таких надалі при проведенні торгів у системі ProZorro.