oldrynok14Облаштування громадського простору на площі Старий Ринок перебуває на стадії підготовки проектної документації, повідомляють у Твоє місто.

За словами архітекторки Ольги Криворучко, що займається дослідженням простору на площі, наразі розробники проекту знаходяться на етапі завершення розробки концепції громадського простору та підготовки до її обговорення із львів’янами. Обговорення заплановано приблизно на квітень 2018 року.

«У нас була зустріч і по аналітиці, і по збору вихідних даних, ми думали про те, що треба врахувати при проектуванні громадського простору. Ми зустрічалися з єврейською спільнотою, оскільки там є захоронені фундаменти синагоги, ми зібрали технічну нараду з усіма міськими службами мереж, робочі процеси вже пройшли», – сказала вона в коментарі журналістам.

За її словами, в планах архітекторів на впорядкування площі Старий Ринок є відновлення криниці та проведення археологічних розкопок задля виявлення контурів втраченої синагоги.

«Ми би планували задемонструвати контури синагоги, після облаштування благоустрою їх би мало бути видно. Також ми хочемо додати озеленення та прибрати купу кіосків, щоб вони не загороджували вхід із трамвайної зупинки в саму частину скверу. Саме планування громадського простору не зміниться: частково там буде сквер, частково, власне, площа», – пояснила вона.

Найбільш суперечливе питання, що викликає обговорювання зацікавлених сторін, є зона парковки на площі. За словами Ольги, парковка завантажена не мешканцями, а працівниками, які приїжджають працювати в центрі.

«Це питання для міста: чи має Львів забезпечити паркування і як це має відбуватися. Наразі це найбільший дискусійний момент. З нашої точки зору, громадський простір не може бути заставлений автомобілями», – додала вона.

Депутат міської ради Сергій Івах в коментарі Tvoemisto.tv розповів, що парковка на площі Старий Ринок залишиться до початку робіт з облаштування громадського простору.

«Раніше була визначена ділянка, що була виділена компанії на 10 років. Півроку тому ця компанія подала документи щодо подовження користування нею. З великим протистоянням мешканців, нам вдалося добитися того, що цей проект ухвали не був проголосований. Тоді, у зв’язку із тим, що в нас є проблема із паркуванням в центральній частині міста, було запропоновано цій компанії облаштувати там тимчасові паркомісця до моменту реконструкції площі. В сесійній залі згодом була проголосована відповідна ухвала», – сказав він.

Окрім того, на площі власників парковки вмовили забрати шлагбаум, що перекривав рух для автомобілів. Наразі в комісії безпеки руху на розгляді перебувають документи щодо впорядкування руху на площі Старий Ринок та встановлення там дорожніх знаків. 

При цьому в міській раді точних термінів реалізації робіт наразі назвати не можуть. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Це довготривала перспектива, тому що це дуже важливий громадський простір. Минулого року ми почали працювати над ним дуже здалека, тому що там складна археологія, складна історія, там була синагога. Перед початком проектування простору нам необхідно провести обговорювання з усіма дотичними сторонами. Ми це почали, але навряд чи це буде реалізовано найближчим часом. Не можу навіть приблизно сказати дати. Наразі ми застрягли на етапі обговорення проектної документації», – сказала вона.

За її словами, на площі не можна просто спроектувати доріжки, мощення і лавочки. При цьому, райадміністрація може зробити там ремонт, хоча проект саме громадського простору в ЛМР представити поки що не готові.

 Процес проектування громадського простору, за словами пані Онищенко, включає вивчення історії, археології, проведення археологічних досліджень. Згодом має відбуватись аналіз використання навколишніх будівель та обговорення проекту із їх власниками, аналіз людських потоків та спілкування із постійними користувачами площі.