platizhky ed524f9ce29717770af3877fd7f0365aВід початку року заборгованість за природний газ споживачів Львівської області перед ТОВ «Львівгаз збут» зросла на 293 млн грн. Станом на 1 березня вона сягає 1,5 мільярди гривень, повідомляють у прес-службі компанії.

Зростання боргу та невчасні розрахунки ставлять під загрозу стабільне постачання газу для споживачів регіону. Адже через відсутність коштів ТОВ «Львівгаз збут» не може своєчасно розрахуватись з державним постачальником - НАК «Нафтогаз України» за отриманий  природний газ та оперативно замовити необхідні обсяги для подальшого забезпечення газом споживачів.

«Ухиляються від сплати за спожитий газ переважно власники великих приватних будинків, в той час як споживачі із невеликими доходами намагаються вчасно розраховуватись. І така тенденція в регіоні спостерігається не перший рік, - зазначила начальник відділу розрахунків за газ ТОВ «Львівгаз збут» Ольга Чабан.

У разі труднощів із погашенням заборгованості, для того, аби не погіршувати ситуацію і не накопичувати борги, фахівці «Львівгаз збуту» рекомендують своїм клієнтам укласти графік погашення заборгованості. Якщо ж споживач має складне фінансове становище - звернутися до органів соціального захисту для призначення державної допомоги.

«Якщо клієнт систематично не сплачує і накопичує борги, наша компанія повинна припинити газопостачання, відповідно до чинного законодавства. Впродовж 2017 року було  відключено 1 900 домогосподарств із загальним боргом на суму майже 16 млн грн. Першим кроком до цього є письмове повідомлення про припинення газопостачання, їх отримали 68 299 тис боржників. Якщо реакції і розуміння з боку споживача немає, - ми ініціюємо відключення і вирішуємо справу в судовому порядку. Станом на зараз подано до суду 426 справ на загальну суму 4,8 млн грн.», - додає Ольга Чабан.

Найбільше за природний газ боргують споживачі Львова, Дрогобицького та Пустомитівського районів.