1 160Детективи підозрюють львівських митників в причетності до організації незаконного ввезення на митну територію України товарів підакцизної групи, по злочинній схемі так званого «перерваного транзиту». Про це редакція 368.media дізналася з матеріалів кримінального провадження №52017000000000633 за ч. 2 ст. 364 КК.

Зокрема, митників підозрюють у пропуску сигарет і тютюну кальянного, без сплати обов'язкових митних і податкових платежів на загальну суму понад 14 млн гривень.

До того, як білоруські цигарки потрапили на територію України, їх в режимі транзиту відправили з Білорусії в Литву.
У січні 2017 року білоруська Гродненська тютюнова фабрика «Неман» відправила 2,4 тис. коробок сигарет вартістю 180,8 тис. доларів шотландській Lindway Commercial L.P. на підставі 100% передоплаченого контракту.
Шотландська компанія-покупець в свою чергу призначила одержувачем фірму UAB VINGES TRASNSSPHERE LOGISTIKA в Литві.

Таким чином, вантаж сигарет в режимі транзиту потрапив на ліцензійний склад UAB Premuita в Литві по декларації тимчасового зберігання, де зберігався до квітня 2017 року.
Потім цей же вантаж потрапив в Україну з Польщі. При цьому вантажовідправником товару вже значилася литовська компанія UAB Premuita (на складах якої в Литві зберігалися сигарети), а одержувачем - резидент Республіки Молдова, компанія Quicknick Group.

Що примітно, згідно з польськими товаросупровідними документами, це був вантаж сигарет марок NZ Gold, NZ Black, Queen Mentol, виробництва Гродненської тютюнової фабрики «Німан».

А співробітники відділу митного оформлення № 4 митного поста «Краковець» Львівської митниці, за даними слідства, нібито оформили вантаж сигарет під виглядом іншого товару - металопрокату плоского з вуглецевої сталі, який прийшов від польського експортера POLSTAL ZPMB на адресу промислової групи «Волинь Мото», яка зареєстрована в Україні.

За версією слідства, вказаний вантаж білоруських сигарет потрапив на внутрішній ринок України без сплати акцизного податку на суму понад 14,3 млн гривень.
Важливо відзначити, що співробітники митниці проводять митне оформлення вантажу на підставі документів, наданих митним декларантом, який і несе юридичну відповідальність за подані в декларації дані.

Детективи отримали дозвіл суду на доступ до інформації, яка міститься в ВАТ «Акціонерному ощадбанку «Беларусбанк», яка необхідна для підтвердження або спростування факту існування реальних господарських відносин між Гродненською тютюновою фабрикою «Німан»і шотландським офшором Lindway Commercial L.П