zabydova12123Постановою Львівського апеляційного господарського суду визнано недійсною ухвалу 16-ої сесії 4-го скликання Львівської міської ради № 2570 від 29 вересня 2005 року «Про продаж земельних ділянок у Львові шляхом аукціону».  Також визнано недійсними результати аукціону, що відбувся 1 квітня 2008 року та договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,2030га, що знаходиться за адресою пр. Чорновола, 45-Б, укладений між Львівською міською радою та ЗАТ «Агропромбуд», (правонаступник - Товариство з обмеженою відповідальністю "АПБ- ЦЕГЛА").

Восени 2016 року на спірній земельній ділянці розпочались земляні роботи з метою підготовки до будівництва. Це стало підставою для з’ясування обставин, за яких земельна ділянка передана для будівництва, у суді.

Як виявилось, власником земельної ділянки є Копитко Б.Й., а забудовником ТзОВ «Горизонт-Захід 1» (LIMITED LIABILITY COMPANY HORIZONT-WEST 1(HORIZONT-WEST 1 LLC)).

В процесі розгляду справи також було з’ясовано, що земельну ділянку продано Львівською міською радою на підставі ухвали № 2022 від 11січня 2005 року. Проте, як виявилось, така ухвала на сесії міської ради не приймалась, що підтвердилось звукозаписом пленарного засідання сесії міської ради та протоколом. Звідки взялась ухвала № 2022 досі не відомо.

Рішенням господарського суду Львівської області від 13 грудня 2017року у цій справі відмовлено в задоволення позову, суд не вважав за потрібне звернути увагу на відсутність рішення ЛМР, як і на існування місця історичного значення, об’єкту культурної спадщини«Місця злочинів нациського і комуністичного терору», повністю нівелюючи гарантії надані статтею 54 Конституції України на збереження об’єктів, що становлять культурну цінність.

22 березня 2018 року, Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії Якімець Г.Г., Бонк Т.Б., Матущак О.І. скасував рішення суду першої інстанції та постановив нове, яким позов задоволив.

Довідка:

З початком ІІ світової війни на цій території німецькою владою було створене одне з найбільших у Східній Європі гетто для євреїв, поступалось лише Варшавському та Лодзькому. Загалом, за весь окупаційний період у львівському ґетто утримувалось бл. 138 700 євреїв. Його територія була обгороджена парканом і колючим дротом і, таким чином, ізольована від міста.

А, в 1944 році – з впровадженням комуністичного тоталітарного режиму, на вимогу «СМЕРШ», була збудована за зразком таборів ГУЛАГу Львівська пересильна в’язниця № 25.

З кінця 1945 року – відділ виправно-трудових колоній управління НКВС УРСР. Сюди звозили засуджених в’язнів з усієї Галичини, Буковини і Закарпаття, та формували ешелони для відправки етапів до стаціонарних таборів ГУЛАГу – в далеку північ, на схід, згідно з документами архіву МВС у 1947 р. до таборів ГУЛАГу з тюрми було відправлено 55 етапів. Кількість етапованих могла становити від 60 до 1 200 осіб за етап. Тут ув'язнювали опонентів і противників більшовицького режиму, учасників національно-визвольного руху, представників небільшовицьких політичних партій, громадських організацій, інтелігенції. Значну кількість ув’язнених засуджували за ст. 58 Кримінального кодексу СРСР "конттреволюційна діяльність" та відповідних статей КК союзних республік.

Представництвом Американського Об’єднання Комітетів для Євреїв Бувшого Радянського Союзу за співпрацею з Американською комісією зі збереження американської культурної спадщини за кордоном при держдепартаменті США, проводились дослідження цього об’єкту та виготовлено паспорт на нововиявлену пам’ятку історії. Назва об’єкта – Місця злочинів нацистського і комуністичного терору.