54541561523На території с. Мервичі планується розробка Візенбергівського родовища глинсировини на площі 14 га. Згідно висновків геологів через наявність карстових процесів внаслідок розробки родовища на території села можуть спричинитися провали ґрунту, будинків та людей. Про цеповідомив  голова комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів Ігор Муравський у Фейсбуку.

"Ми, жителі с. Мервичі через загрозу нашому життю і здоров’ю стурбовані плануванням розробки кар’єру та виступаємо категорично проти розробки. Відповідно ми плануємо провести схід села, який відбудеться 25.03.2018 о 17.00 у Будинку Просвіти (с. Мервичі Жовківського району). На сході села плануємо винести питання розробки родовища та прийняти рішення щодо заборони його розробки", - йдеться у зверненні до голови Львівської обласної державної адміністрації
Олега Синютки та голови Жовківської районної державної адміністрації Надії Щур.

Екологи кажуть, що Мервичівський кар’єр глини знаходиться у небезпечній зоні карстового провалля і будь які роботи можуть призвести до непередбачуваних наслідків для жителів навколишніх сіл. Також, згідно карти викопіювання, впритул до кар’єру знаходиться водозабірна свердловина глибиною 55 метрів, з якої забезпечується централізоване водопостачання села Мервичі. 

Громадою в 2011 році було зібрано близько 400 підписів, а в 2015 році 472 підписів проти експлуатації глиняного кар’єру, а також була низка звернень в різні інстанції державних установ щодо заборони видобутку глини і скасування спецдозволів на даний кар’єр.

5 листопада 2015 році було відкрите кримінальне провадження щодо «власника » кар’єру, підприємця, який отримав спецдозвіл (з 2009 по 2029 роки) на користування надрами Заверухи І.М. і було внесено до ЄРДР№12015140240001560 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч1 ст.364 КК України.