125164Заступник глави МЗС України Василь Боднар заявив, що Польща повинна зробити перший крок у питанні відновлення українських пам’яток на своїй території, після чого Польщі знову видаватимуться дозволи на ексгумацію. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на "Інтрефакс-Україна".

"Мораторію як такого немає, є комісія, яка дає дозвіл на проведення певних робіт. Для того, щоб комісія дала дозвіл ... повинен бути створений належний фон, який негативний, де до України кожен раз якісь претензії. Принаймні повинен бути зроблений перший крок в питанні відновлення пам'ятників, те, чого ми зараз очікуємо. І я думаю, дозволи видаватимуться", - сказав він журналістам в середу в Києві.

Заступник міністра підкреслив, що до складу комісії входять не тільки представники влади, але і громадських організацій.

Боднар уточнив, що українська сторона зацікавлена ​​у відновленні українських пам'яток у Польщі, захисті прав української меншини в Польщі, а також вирішенні ситуації навколо польського закону "Про Інститут національної пам'яті".

Він додав, що українська і польська сторони працюють над організацією візиту віце-прем'єра, міністра культури Польщі Петра Глинського в Україну в найближчі місяці.

Питання відновлення українських пам’ятників та ексгумації поляків є одними з тих, що спровокували загострення напруги у двосторонніх відносинах обох країн.