17171660 303«Ми маємо справу з найбільшим протягом останніх десятиліть потоком іммігрантів, особливо з України. Це виклик, серед іншого, для захисту ринку праці», — вважає речник громадянських прав Польщі Адам Боднар і додає, , що це пов’язано також з все більшою загрозою злочинності на національному ґрунті, - пише «Простір».

Об’єднання українців у Польщі опрацювало звіт про ситуацію української меншини над берегами Вісли. Він презентує ставлення польського суспільства до української меншини та українських іммігрантів.

В основі звіту — загальнодоступні матеріали, наукові публікації, виступи публіцистів та політиків у електронним засобах масової інформації, друкованих мас-медіа, а також на радіо та телебаченні.

Згідно з дослідженням, українцям — як представникам національної меншини у Польщі, так і громадянам України, котрі живуть над Віслою — все більше загрожують злочини мотивовані нетерпимість на ґрунті національності.

Цій проблемі, зокрема, була присвячена дискусія, що відбулася у середу в офісі речника громадянських прав (омбудсмена) Польщі у Варшаві. Учасники зустрічі обговорили, серед іншого, проблеми злочинів на ґрунті нетерпимості до українців у Польщі, історичної пам’яті та трудових прав іммігрантів.

Як сказав речник громадянських прав Адам Боднар, «все більший потік ненависницьких коментарів» в Інтернеті та ЗМІ пов’язаний з історичною політикою обох держав, яку «часто використовують для розвитку напруженості».

«Важке минуле між польським та українським народом, на жаль, впливає на розвиток взаємин між людьми. Це позначається на проблемах, пов’язаних з поширенням мови ненависті та злочинів на ґрунті ненависті», — вважає Боднар.

Як сказав голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима, неприхильність до громадян України випливає, зокрема, з тез, що нібито у цій країні «розвивається фашизація, бандеризація і вона вороже налаштована до Польщі». Він нагадав, що за соціологічними дослідженнями, проведеними в Україні, прихильність до Польщі є найбільшою «протягом усіх можливих періодів».

«Іммігранти з України, крім великих міських центрів, прибувають майже у кожне польське місто або містечко, і це в тих регіонах, де протягом навіть 1000-річної історії співжиття поляків та українців дотепер українців ніколи не було, — зауважив Тима.

За звітом ОУП, приблизно 50% негативних дописів у веб-мережі пов’язані з історією обох держав. За словами Петра Тими, негативне ставлення до громадян України перетворилося в останні роки у випадки фізичної агресії, зокрема у руйнування пам’ятників та українських могил у Польщі.

Як зауважив Боднар, прибуття емігрантів з України щораз більше впливає також на проблему їхнього працевлаштування над Віслою.

«Польща перебуває у дуже винятковій ситуації, протягом останніх десятиліть ми ніколи не мали такої ситуації, аби до Польща приїхала така велика кількість трудових іммігрантів. Права цих трудових іммігрантів — це щось інше, ніж права української меншини, яка живе багато років у Польщі», — сказав Боднар.

Він додав, що така ситуація є викликом особливо для захисту ринку праці, гідності трудових іммігрантів та доступу до освіти для їхніх дітей. Перебування українців у Польщі, на думку речника громадянських прав, схиляє до реалізації відповідної політики як на місцевому, так і на центральному рівні для «розвитку почуття прихильності, розуміння та толерантності».

Боднар наголосив також на необхідності зміни законодавства у частині працевлаштування у Польщі спеціалістів у контексті праці громадян України, наприклад лікарів.

«Природно відкрити можливості працевлаштування для лікарів з інших держав, особливо лікарів з України, позаяк вони найбільше у цьому зацікавлені», — сказав речник.

«Ми повинні пам’ятати про те, що змінюється організація працевлаштування осіб, котрі шукають робота на терені Польщі. Це не тільки працівники торгівлі, сфери надання послуг та некваліфіковані робітники, адже є все більше спеціалістів, котрі шукають працю у Польщі», — підкреслив Боднар.

На прикладі випадків на роботі українців та підтримки від поляків Адам Боднар зазначив, що польське суспільство хоче співпрацювати з працівниками з України.

«Ми не повинні забувати про те, що ми сусіди, мусимо співпрацювати, нас об’єднує економічна співпраця, наша економіка є все більш залежною від трудових іммігрантів і тому ми мусимо думати про майбутнє та будувати спільно це майбутнє», — наголосив речник громадянських прав.