4 2 702x336Управління поліції охорони у Львівській області в лютому провело тендер на закупівлю легкових автомобілів. На першому та третьому лоті, де замовник планував закупити автомобілі Renault Duster та Skoda Octavia A7 подалось менше двох учасників, тож торги не відбулись.  За другим лотом «автомобіль ЗАЗ Sens або еквівалент» поліція 11 квітня уклала договір з ТОВ “Град Авто” вартістю 1, 4 млн грн, пишуть у ЦГМД.

І хоча при описі предмету закупівлі за другим лотом замовник вказав, що готовий купити автомобіль будь-якої марки з схожими характеристиками як у автомобіля ЗАЗ Sens, однак самі технічні вимоги поліція охорони прописала таким чином, що жодне інше авто, навіть виробництва компанії ЗАЗ не зможе бути еквівалентом.

У Законі «Про публічні закупівлі» вказано, що технічна специфікація не повинна містити назви конкретної марки, фірми чи патенту, щоб не дискримінувати учасників на торгах. В даному випадку, жоден потенційний учасник, який би хотів взяти участь у закупівлі та запропонувати іншу марку авто, не зміг би скласти конкуренцію тому підприємцю, який запропонує саме автомобіль ЗАЗ Sens. Чому потрібне авто саме цієї серії та виробника в своєму обгунтуванні поліція охорони не вказала.

Також на цій закупівлі ми побачили, що технічні вимоги по другому лоту замовник прописав російською мовою, чим ймовірно вкотре дискримінував потенційних учасників, які її не розуміють. Додамо, що у Законі чітко вказано – під час проведення процедур закупівель усі документи, що готуються замовником, викладаються українською мовою.

Інформацію про усі виявлені порушення експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» передали у Західний офіс держаудитслужби з вимогою перевірити їх та змусити управління поліції виправити помилки, розірвати договір та провести нову закупівлю відповідно до вимог Закону.

Pol111