IMG 2716У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного начальник Генерального штабу – Головнокомандувач ЗС України генерал армії України Віктор Муженко та голова Військового комітету НАТО генерал Петер Павел підбили підсумки дводенної роботи військових делегацій.

Під час брифінгу для представників ЗМІ військові високопосадовці відмітили, що працюючи в умовах дуже щільного графіку, вищі офіцери армій держав-членів Північноатлантичного альянсу та їх українські колеги осягнули досить великий спектр питань міжнародного військового співробітництва, реформування оборонного сектору України та військово-політичних процесів, учасником яких є наша країна.

IMG 2874Голова Військового комітету НАТО генерал Петер Павел зазначив, що темпи реформування та розвитку Збройних Сил України демонструють позитивну динаміку. З його слів, зазвичай, такі процеси досить розтягнуті у часі, та відбуваються за умови, якщо країна не перебуває у стані протистояння збройній агресії. Україна, натомість, демонструє здатність не лише розбудовувати та реформувати свою армію, але й одночасно протистояти військовій загрозі та бути активним партнером військових та політичних ініціатив Північноатлантичного альянсу. Такі деталі, як проведення 200 заходів міжнародного військового співробітництва в 2017 році, і проведення 300 заходів у форматі Україна-НАТО в 2018 році, яскраво свідчать про інтенсифікацію спільних зусиль.

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач ЗС України генерал армії України Віктор Муженко підкреслив, що під час двосторонньої зустрічі, яку він провів із генералом Петером Павелом, вдалося обговорити та визначити пріоритетні завдання для співпраці ЗС України та НАТО. Зокрема, у третьому кварталі поточного року стартує спільний масштабний проект із підготовки професійних сержантських кадрів за стандартами НАТО. Генерал армії України Віктор Муженко відзначив, що йдеться не просто про курсову підготовку, яка відбувається системно. А про приведення цього процесу в академічну площину. З його слів, відбуватиметься подальше вдосконалення системи підготовки військ та сил.

IMG 2686"Сотні військових інструкторів і радників армій країн НАТО сьогодні працюють на військових полігонах України і допомагають нам вибудувати якісно нове національне військо", – зазначив Генерал армії України Віктор Муженко.

Наголос, зокрема, робитиметься на удосконаленні можливостей Сил Спеціальних Операцій ЗС України. До того ж, колеги з Північноатлантичного альянсу висловили сподівання і упевненість, що українська армія відповідно до Державної програми розвитку ЗС України до 2020 року максимально наблизиться до стандартів НАТО.

IMG 2790Коментуючи бачення подій на Сході України, генерал Петер Павел підкреслив, що факт проведення виїзного засідання військового комітету НАТО сам по собі є потужним сигналом, як для друзів і партнерів, так і для недругів України. Він зауважив, що члени Північноатлантичного альянсу готові до багатьох сценаріїв розвитку подій навколо України. Крім того, голова Військового комітету НАТО зауважив, що Альянс має чіткі стратегії для протидії інформаційним загрозам, та тому інструментарію, який використовує Російська Федерація у веденні гібридної війни. Вивчивши прийоми вкидання неправдивої інформації, маніпулювання та «брудної дипломатії», країни-члени НАТО мають гідні і вагомі відповіді на такого роду діяльність. І Україна не залишиться сам на сам з противником й у полі інформаційного протистояння. Також, генерал Петер Павел підкреслив, що в наступному році військовий комітет НАТО знову відвідає Україну.