69d6f9e0f912a121faee75fa862b73a0Відразу шість тендерів протягом двох днів на загальну суму понад 4 мільйони 660 тисяч гривень виграла фірма, яка належить дітям екс-голови Львівської облради Мирослава Сеника, пише Дивись.Інфо.

Замовник тендерів – Франківська районна рада ЛМР. Йдеться про модернізацію і заміну ліфтового обладнання.

Самі тендери були оголошені 21 березня – модернізація із заміною ліфтового обладнання пасажирського ліфта в житловому будинку №64 (2-ий і 3-ій під’їзди) на вул.Науковій, на вулиці Кульпарській, 125 і 129, на вулиці Науковій, 43 та вулиці Симоненка, 22. У торгах брали участь такі компанії: ТОВ «Ліфт-Еко» (у всіх шести), ТОВ «Завод Євроформат» (у п’яти), ПП «Компанія «Астра» (у двох). У період з 3 по 6 квітня був оголошений переможець, а протягом 23-24 квітня підписані контракти. Усі шість тендерів дісталися ТОВ «Ліфт-Еко», незважаючи на дешевші пропозиції від конкурентів (у двох випадках). На чотирьох аукціонах єдиним конкурентом ТОВ «Ліфт-Еко» була компанія «Завод Євроформат». Їхні грошові пропозиції були ідентичними на всіх тендерах і ТОВ «Ліфт-Еко» перемогло, запропонувавши ціну меншу лише на 1012,50 гривні. Відтак фірмі дісталися чотири угоди вартістю 825187,50 гривень кожна.

Дві інші угоди, які теж дісталися ТОВ «Ліфт-Еко» коштували 679710 гривень кожна. Щоправда, конкурентом у тендері була компанія «Астра». Хоча її пропозиція в одному аукціоні була дешевша на майже 200 тисяч гривень, а в іншому – на майже 100 тисяч, тендерний комітет перемогу віддав ТОВ «Ліфт-Еко».

У відмові зазначено, що технічне завдання учасника не відповідає умовам переліку документів для проведення закупівлі. Натомість ТОВ «Завод Євроформат», яке в одному з тендерів зробило другу цінову пропозиція після ПП «Компанія «Астра», відмовили в укладанні угоди через брак листа  – згоди на підписання договору.

А тепер найцікавіше – згідно із даними YouControl, 50% ТОВ «Ліфт-Еко» належать Василю та Оксані Сеникам – дітям колишнього голови Львівської обласної ради Мирославу Сенику. Ще 50% – Любов Ноджак. Отримані фірмою за чотири місяці нинішнього року тендери вже перевищили торішні. 2017 ТОВ «Ліфт-Еко» виграло тендерів на 7 201 905 гривень, нинішнього – на понад 8,5 мільйона гривень. Для порівняння, з урахуванням інфляції, вдалим для «Ліфт-Еко» був 2011. Тоді фірма виграла 16 тендерів на понад 6 мільйонів гривень. Усі угоди були укладені з львівськими комунальним підприємствами.

Цікавою у цих аукціонах є і компанія ТОВ «Завод Євроформат», яка програла чотири тендери, запропонувавши ціну вищу усього на трохи більше ніж тисячу гривень. Нещодавно «Ліфт-Еко» виграло тендер на встановлення трьох ліфтів у Комунальному закладі Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр», відомий як Чорнобильська лікарня. Вартість тендеру 3 мільйони 294 тисячі гривень. За угоду фірма «Ліфт-Еко» змагалася із ПП «Компанія «Астра», яке пропонувало виконати договір дешевше на 900 тисяч гривень, встановивши ліфти турецького виробництва. Тоді тендерний комітет звернувся за роз’яснення до вже знайомого нам ТОВ «Завод Євроформат». Фахівці підприємства пояснили, що турецькі ліфти не можна під’єднати разом з вітчизняними, які вже працюють у лікарні, до єдиного групового управління. Це і стало причиною відмови ПП «Компанія «Астра». І родзиночка на тортику – ліфти, які «Ліфт-Еко» зібралося встановлювати у Чорнобильській лікарні, виробляє ТОВ «Завод Євроформат». Більш детально про це можна прочитати тут.

Тобто виходить, що ТОВ «Ліфт-Еко» змагалося у п’яти тендерах зі своїм фактичним бізнес-партнером, з яким має укладені угоди. Якщо участь в аукціонах цих двох компаній порівняти із, скажімо, синхронним плаванням, то таким «спортсменам» не було б рівних на змаганнях.