2048111У листопаді 2017 року обурені пасажири звернулися до Личаківського районного суду Львова із позовом до Укрзалізниці, Одеська філія якої безапеляційно відмовила у обслуговуванні українською мовою вказуючи, що вони не зобов'язані цього робити. Про це повідомив голова ГО "Незалежні" Святослав Літинський.

"Звісно, ми проаналізували не лише мовне законодавство, але й посадові інструкції провідників та правила перевезень, де є прямий взаємозв'язок із облуговуванням та наданням інформації саме українською мовою, однак, мова зараз не про це.

Представник Укрзалізниці із листопада 2017 до квітня 2018 року не ознайомився із матеріалами справи та не подав жодного відзиву, а на прощання після судового засідання сказала нам: "да свіданія". Тобто їхала до Львова, за державні гроші, 6 місяців не ознайомилася зі справою, і поїхала назад в Одесу....юрисконсульт першої категорії....працівник державного підприємства в робочий час ... "да свіданія"....

Пане Володимире Омелян, (наскільки я розумію Ви ж відсудили назад) чи вважаєте Ви коректною та законною відмову провідника надати інформацію українською мовою? І взагалі судитися, а не визнати та роз'яснити провіднику, що він порушує права україномовного громадянина України.

Пане Євгене Кравцов, чи не вбачаєте Ви в цій ситуації некомпетентність та байдужість ваших одеських юристів до судових справ, що пред'являються до УЗ? Може варто визнати позов та провести роз'яснювальну роботу? А може і конкретному провіднику теж сказати, як Ваша юристка - "да свіданія"? - сказано у дописі.

Нагадаємо, на Львівщині мешканцям пропонують купити одяг та дитячі іграшки із проросійськими написами.

Також на Великдень у львівському барі, побили двох відвідувачів, які виступили проти російської попси. А у львівському магазині, який оскандалився через російську мову, активістам погрожували поліцією. Тому у Львові створили "чорну мапу" закладів, де грає російська музика.