francyska z nimechchynyВпродовж тридцяти років християнська спільнота «Тезе» організовує масштабні новорічні та регіональні з'їзди для молоді у різних містах Європи та світу. Цього року дійшла черга до України. Про це повідомляє Громадське радіо.

Чималий зал велотреку на львівському стадіоні СКА, заповнений людьми – це близько тисячі паломників, які приїхали з усього світу на християнську зустріч «Тезе». Загалом, протягом наступних п’яти днів їх очікують тут до двох з половиною тисяч.

img 7439«Тезе» – це християнська спільнота із однойменного французького села, де живуть здебільшого монахи. Протягом тридцяти років вони організовують масштабні новорічні та регіональні з’їзди для молоді у різних містах Європи та світу.

Цього року дійшла черга і до України, розповідає волонтер «Тезе» Христина Гунавська: 

img 7447 1«Брати завжди відкликаються на прохання кудись приїхати, цього разу їх запросило чимало священників різних конфесій зі Львова. Також чимало українців приїжджає на зустрічі у Тезе й просять братів приїхати до України. І це нарешті сталося», — говорить Гунавська. Паломники приїхали до Львова із 25-ти країн, серед яких США, Канада, Австралія і європейські держави.

Для більшості, зокрема й німкені Франциски, це перший візит в Україну.

«Я ніколи раніше не бачила більшості людей які є тут, але під час молитви з’являється відчуття спільноти. В такі моменти я відчуваю, що повернулася додому, попри те, що ніколи тут не була», - каже дівчина.

Серед паломників чимало поляків. Анна Чирска приїхала із Вроцлава, жінка ділиться емоціями:

anna chyrska«Ми їхали трамваєм і бачили усмішки людей, відчували позитивну енергію, яку випромінюють українці. Ми, поляки, часто злі на життя, а від вас можна навчитися радіти йому. Я дуже рада бути тут, настільки, що аж ендорфіни підстрибнули», — говорить жінка.  

Впродовж п’яти днів паломники безкоштовно користуватимуться громадським транспортом завдяки спеціальним проїздим квиткам. Житимуть — у домівках львів’ян, які погодилися їх прийняти.

Орест Гевак теж запросив паломників погостювати, бо, каже, колись так само запрошували і його.  

«Я був учасником, і коли мене приймали побачив наскільки важливо коли родина відкрита, коли розказує свої традиції, ділиться тим чим має. Моя Сім’я не буде брати участь у молитві, але думаю самі учасники нам передадуть цей дух і думаю Божа благодать особливим чином буде в моїй хаті», — розповів Орест Гевак.

Зустріч Тезе триватиме до 1 травня. За цей час у місті пройдуть зустрічі, воркшопи, майстер-класи, семінари і молитви.