55d32d6a74801kameraВідділ освіти Трускавецької міської ради 24 квітня розпочав відкриті торги для придбання мультимедійно-інтерактивних комплексів для трьох шкіл міста та системи відеоспостереження для НВК «СЗШ №2- гімназія». Для купівлі оргтехніки з міського бюджету виділено 361 тис. грн. Поки що до участі у тендері ніхто не зголосився, дедлайн подання пропозицій – 10 травня. Про це повідомляють Джерела Трускавця.

Нагадаємо, що торік у грудні міський відділ освіти здійснив подібну закупівлю – тоді було придбано шість інтерактивних комплектів: дошки, проектори, ноутбуки, аудіосистеми на загальну суму 312 тис. грн. Переможцем тендеру було визначено ТОВ «Веско» з Миколаєва, де керівником Анатолій Суховерський. Цей пан, як підприємець, співпрацював і сьогодні доволі активно співпрацює, за даними аналітичної системи YouControl, з відділом освіти Миколаївської РДА, який у 2013-2016 роках очолював Орест Лобик. Тож можна припустити, що участь цього підприємства у тендері не була випадковою.

До того ж, під час журналістського розслідування, проведеного у грудні минулого року, з’ясувалося, що ціни, запропоновані «Веско», були вищими за середньоринкові. Так, для прикладу ноутбуки DELL Inspiron 3552 в інтернет-магазині Rozetka можна придбати за 9 тис. грн. А «Веско» продало їх трускавецькому відділу освіти дорожче - за 15,16 тис. грн.

Такою ж була ситуація з проекторами та аудіосистемами – підприємство запропонувало ціни, суттєво вищі за ринкові. Так вартість одного проектора більша на 4 тис. грн., аніж за аналогічний товар пропонує інтернет-магазин Rozetka. Тобто загалом на 6 проекторах «навар» становив 24 тис. грн., на ноутбуках – 36 тис. грн., колонки дорожчі на 2,4 тис. грн. До того ж, зазначимо, що можна знайти дешевші пропозиції, ніж на Rozetka, а при оптовому замовленні отримати додаткові знижки. Отже сума, яку відділ освіти Трускавецької міськради переплатив за техніку для навчальних закладів, сягнула близько 70 тис. грн.! Кошти чималенькі – можна було б купити додатково ще три інтерактивні дошки й ноутбук. Або відремонтувати один зі шкільних класів, не залучаючи «добровільні» внески батьків.

Втім, завідувач трускавецького відділу освіти Орест Лобик торік на такі аргументи журналістів не зважав. Він пояснив завищену вартість ноутбуків та іншої техніки тим, що виконавець має їх доставити до Трускавця, змонтувати і надати гарантійний термін експлуатації. А інтернет-магазини, переконаний Лобик, на себе таких зобов’язань не беруть, тому й вартість нижча. Натомість у договорі за результатами тендеру з «Веско» - про жодний монтаж техніки не йшлося, лише про доставку товару. Тому аргументи Лобика виглядали непереконливо.