im578x383 gol 578x336Виконавчий комітет Сокальської міської ради 16 березня уклав договір з ПП «Сузір’я» на поставку свіжомороженої риби вартістю 229, 9 тис. грн. За ці кошти компанія впродовж року зобов’язалась постачати  у п’ять дитячих садків міста Сокаль понад 3,2 тис. кг тушки та філе риби Хек, пише Центр громадського моніторингу та досліджень.

Пропозиція ПП «Сузір’я» не була найдешевшою. Конкуренцію переможцю торгів склали ще двоє учасників – ТОВ «Фірма Лебідь» та ФОП Богдан Поронюк. Різниця між найдешевшою пропозицією та ціною переможця становить 36,9 тис.

Пропозицію ТОВ «Фірма Лебідь» відхилили через невідповідність вимогам замовника. Підприємця Богдана Поронюка виконком Сокальської міськради відхилив через не подання у складі своєї пропозиції експлуатаційного дозволу на м’ясо яловичини та свинини, хоча така продукція взагалі не була предметом закупівлі на даних торгах.

Замовник у своїй тендерній документації також вимагав від учасників, щоб риба, яку вони постачатимуть, мала підтвердження терміну придатності не менше 80%. Згідно сертифікатів від виробників, термін придатності риби становить 24 місяці.

Натомість, переможець торгів надав сертифікати від 4 виробників, де вказано, що термін придатності продуктів на дату укладення договору у відсотковому співвідношенні складає 21%,  50%, 63% та 70%.

Детально проаналізувавши пропозицію ПП «Сузір’я» ми також виявили, що переможець торгів надав документ, у якому вказано, що компанія має дозвіл для проведення діяльності, пов’язаної з виробництвом та зберіганням харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатись при температурі вище 10 °C. Однак, згідно сертифікатів якості товару від виробників температура зберігання свіжомороженої риби складає від -18 °C до -20 °C.

Також слід зазначити, що риба, яку компанія планує постачати у дитячі садки закуплена чотирма окремими партіями, одна із яких буде придатна лише до серпня цього року. Немає гарантії, що після завершення терміну придатності риби ПП “Сузір’я” не продовжить й надалі її постачати, оскільки договір дійсний до грудня 2018 року.

Експерти ЦГМД звернулись до Західного офісу держаудитслужби з вимогою перевірити виявлені  порушення та зобов’язати замовника їх виправити.