31956830 1829617800427911 4706399165519757312 nУкраїнський інститут національної пам'яті звернувся з листом до дочірнього підприємства “ADIDAS-УКРАЇНА” і нагадав про відповідальність за поширення в Україні продукції з використанням заборонених символів комуністичного тоталітарного режиму.

Звернення з’явилося після появи інформації про виготовлення компанією серії спортивного одягу із зображенням державного герба Радянського Союзу та напису USSR  до Чемпіонату світу з футболу.

У випадку виявлення фактів поширення (реалізації) подібних товарів (продукції) компанії “ADIDAS” на території України Український інститут національної пам’яті буде змушений звертатися до правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності винних осіб у встановленому порядку.

“Ідея виготовити одяг прикрашений нацистською свастикою не мала б шансів на втілення в компанії “ADIDAS”. Тому, що в рідній для неї Німеччині, яка пройшла через процеси денацифікації - це порушення не лише юридичних, але й моральних норм. Для мешканців України та інших країн таким же порушенням є використання радянської символіки під якою вбито мільйони наших земляків”, - наголошує Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.  

Своє обурення щодо “радянської” сукні німецького виробника спортивних товарів висловив уряд Литви, назвавши його “проявом імперської ностальгії”.   

Нагадуємо, що в Україні діє Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки”, згідно з яким  на всій території України забороняється “виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, у тому числі сувенірної, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагментів, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму”.

Звертаємо увагу на те, що відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої, а ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

page 1 001page 2 001