ritual na premiyu na raboteНа Львівщині виявили унікальний випадок преміювання на підприємстві, засновником якого є Львівська обласна рада. Унікальний він не тільки тому, що працівників цього комунального підприємства преміюють з нагоди з усіх великих свят і навіть «виписують» восени ще по два оклади на купівлю бульби. А й тому, що керівник підприємства з початку 2017 року і досі підписав 24 накази про преміювання своєї дружини, яка працює разом з ним, та ще 10 разів преміював сам себе. Про це повідомляють "Наші гроші. Львів".

Керівник комунального підприємства «Нерухомість та майно» Роман Люлюк у 2011 році прийняв на роботу свою дружину Олену Люлюк на посаду головного економіста з фінансової роботи відділу фінансування, бухгалтерського обліку та звітності. Нині її посада називається «головний економіст з договірних та претензійних робіт».

У 2015 році за те, що він не повідомив безпосереднього керівника про наявність цього конфлікту інтересів, Романа Люлюка притягнули до адміністративної відповідальності і зобов’язали сплатити 255 гривень штрафу. На суді він визнав факт вчинення правопорушення.

Як свідчать отримані нами документи, в подальшому Роман Люлюк, говорячи мовою суду, «на шлях виправлення не став». Він працює в умовах постійно діючого реального конфлікту інтересів, оскільки його дружина і досі працює в КП, щомісячно отримуючи премії за наказами чоловіка.

51135211231Посадовим особам комунальних підприємств Закон «Про запобігання корупції» не забороняє мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб. Водночас на них поширюється дія ст. 28 Закону. Згідно з нею, керівники комунальних підприємств мають вживати заходи щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів, його врегулювання, а також повідомляти про цей конфлікт або безпосереднього керівника, або колегіальний орган, наприклад, НАЗК.

За словами Гюнель Бабакішієвої, експертки Центру «Ейдос» у питанні конфлікту інтересів, реальний конфлікт інтересів – це суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень. «Приватним інтересом є будь-який майновий чи немайновий інтерес особи, у тому числі зумовлений сімейними стосунками», – розповіла вона.

Ні Львівська облрада, ні НАЗК не отримували листів від керівника КП про наявний в нього  конфлікт інтересів

Фактично Роман Люлюк не мав би підписувати накази про преміювання своєї дружини чи себе. Це мав би зробити, наприклад, його заступник. Або преміювати Люлюка могла б Львівська облрада.

Наприклад, премії директорові ЛКП АТП №1 Оресту Хамулі «виписує» начальник управління транспорту Львівської міськради. Або – приклад в області, де керівник КП «Червонограджитлокомунсервісу» Юрій Кукоба підписує накази про доплати працівникам, натомість його преміювала Червоноградська міська рада.

В облраді вважають – конфлікту не має. З відповіді на запит «Наші гроші. Львів» стало відомо, що керівник комунального підприємства «Нерухомість та майно» Роман Люлюк підписував накази про премії для працівників, серед яких є його дружина і він сам.

З початку минулого року він підписав 24 накази, якими преміював Олену Люлюк, серед них 10, де в списку є також він. Крім того, він підписав наказ про виплату винагороди у розмірі двох середньомісячних зарплат за основними результатами господарської діяльності КП у 2016 році та наказ про матеріальну допомогу у розмірі двох окладів працівникам КП для закупівлі сільськогосподарської продукції на зимовий період, в яких вказаний він та дружина.

564654131121Додатково він підписав і наказ про матеріальну допомогу на оздоровлення в період відпустки для дружини. 

Здебільшого Роман Люлюк підписував накази про преміювання, де прізвища було вказано в додатку. Натомість додаток до наказу підписувала інша особа, часто – головний бухгалтер. Ймовірно, таким чином Люлюк «намагається» не порушувати законодавство. Однак невдало, оскільки бухгалтер лише «погоджує» список, а не наказує преміювати.

З посиланням на таке «погодження» Микола Бандра, начальник Управління майном спільної власності Львівської облради, теж не вбачає порушення законодавства в діях керівника КП. У відповідь на наш запит він повідомив, що «виплата винагород, премій та інших грошових та матеріальних виплат здійснюється лише за погодженням головного бухгалтера підприємства».

Крім того, Бандра написав, що листом від 10 лютого 2015 року керівник комунального підприємства «Нерухомість та майно» повідомив управління про відсутність конфлікту інтересів між працівниками підприємства.