1 2602 702x336КП «Трускавецьке житлово-комунальне управління» у лютому оголосило торги на закупівлю бензину та дизельного палива. Участь у закупівлі взяло троє учасників: ТОВ «Західнафтозбуд», яке пропонувало поставити товар за 486 780 грн, ПАТ ПЗЗЗР «Агросервіс» з пропозицією 486 787 грн за поставлене паливо та ПП «Агро ЛТД» пропонувало свій товар найдорожче – 489 тис. грн, пише Центр громадського моніторингу та досліджень.

Замовник віддав перемогу на торгах учаснику з найдорожчою ціною ПП «Агро ЛТД», відхиливши дві найдешевші пропозиції.  Причина відхилення двох компаній одинакова – учасники повторно не завантажили своїх цінових пропозицій, приведених у відповідність до запропонованої ціни за результатами аукціону.  

Така вимога є непотрібною, а відхилення учасників через невиконання такої умови – неправомірне. Насамперед , відповідно до вимог Закону «Про публічні закупівлі», учасники мають право завантажували свої документи у систему лише до закінчення строку подання тендерних пропозицій та перед початком аукціону. Замовник в даному випадку вимагав від компаній надати документ з оновленою ціною  вже після аукціону. Також слід зазначити, що ціна сформована за результатами аукціону автоматично висвітлюється в системі ProZorro тож потреби в такому документі тепер немає.

Експерти неодноразово фіксували таке порушення і у інших тендерах, звертались до замовників з рекомендаціями виправити помилку та писали звернення в ДАСУ, однак і надалі бачимо, що розпорядники публічних коштів активно вписують дану вимогу у свою тендерну документацію, що призводить до незаконного відхилення найдешевших пропозицій.

Експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» звернулись в Західний офіс Державної аудиторської служби з проханням перевірити виявлені порушення та у випадку їх підтвердження зобов’язати КП «Трускавецьке житлово-комунальне управління» виправити помилки.