1 682676e1565fded3cf3f30c5ab732d32 122 травня Львівський перинатальний центр відвідали керівники облдержадміністрації. Робочу нараду тут провели голова ЛОДА Олег Синютка, його заступниця Ірина Гримак та директорка департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак, пише Львівська газета.

Тоді і з’ясувалося, що у пологовому відділенні навіть після ремонту і помпезного відкриття закладу самим Президентом, є низка недоліків. Тут помітили завузькі двері у приймальному покої, неправильне облаштування приміщення центрального стерилізаційного відділення та рентген кабінету.

Після робочої наради виконувач обов’язків директора перинатального центру Ігор Потапов приймає рішення: звільнити із займаної посади чотирьох людей: головного лікаря Ларису Янів, заступника головного лікаря Ігоря Прокопіва, завідувача відділенням анестезіології та інтенсивної терапії  В Перцовича та завідувача акушерсько-фізіологічним відділенням Ігоря Ковальчука.

На думку Ігоря Потапова усі ці люди «самоусунулись від спостереження за здійсненням ремонтно-будівельних робіт, не надавали жодних звернень чи пропозицій щодо змін проекту в процесі будівництва, що призвело до затримки здачі будівлі в експлуатацію».

«Було подання, що ніхто із звільнених осіб не цікавився ситуацією», – пояснив у коментарі «Львівській газеті» Ігор Прокопів. І додав, що на заміну звільненим людям шукають нові кадри. Щодо виявлених недоліків, то коментувати не може, оскільки не є будівельником.

«Це недоліки, які пов’язані із роботами управління капітального будівництва. Зараз іде процес їх усунення», – сказав пан Потапов.

У наказі на звільнення також йдеться про важкість вчинення порушення та тяжкість наслідків.

33246675 1942950076017354 5129475464473083904 n 306x500Ігор Ковальчук, екс-завідувач акушерсько-фізіологічним відділення перинатального центру, наказом на звільнення шокований. Він розповів, на  недоліках, через які покарали його і колег, вони наголошували будівельникам давно. Та ті відповідали, що працюють згідно з проектом. Але, на думку медика, вирішити ці труднощі нескладно. Більше того – вони навіть запропонували конкретні виходи із ситуації.

Та суть навіть не в цьому. Лікар каже, що згідно з посадовою інструкцією та Положенням про відділення, він не повинен і не може контролювати подібний процес.

«Перинатальний центр належить Львівській обласній раді. Тобто, з юридичної точки зору, я маю до нього дуже опосередковане відношення. А вони аргументували, що ми протягом 2017 року не контролювали процес», – каже пан Ковальчук.

Тепер лікарі збираються оскаржувати наказ на звільнення. Оскільки вважають, що не мали важелів впливу на будівництво.

До речі, про те, коли ж реально запрацює перинатальний, досі не говорять. За словами Ірини Микичак зараз там відбувається випробування всіх систем, монтують обладнання тощо.

Ігор Потапов пояснив, що жодної дати називати не хоче. Та пообіцяв, що це станеться найближчим часом.

Нагадаємо, 20 квітня Львівський обласний клінічний перинатальний центр урочисто відкрив Президент України Петро Порошенко. Однак станом на цей день не було призначено керівника медустанови. Попередній конкурс не відбувся, оскільки жодна із кандидаток не набрала необхідної кількості голосів. 27 квітня на посаду виконувача обов’язків призначили Ігоря Потапова. Імовірно, восени, повинен відбутися другий конкурс.