zabudova lviv voloska 1
Фото: Миколи Тиса
Мешканці вулиці Волоської, що біля Стрийського базару у Львові, не жадають бачити біля своїх домівок торгівельно-офісний центр. Що саме тут має бути – ще не знають. Але точно переконані – шестиповерхова будівля із підземним паркінгом в історичному ареалі міста наробить купу проблем. Інвестори з ПП «Мега-Тех» вважають по-іншому. Але готові до діалогу. Про це йдеться у матеріалі Петра Синєокого на ІА ZIK.

Однією з перших на збори прийшла пані Зоряна. За довгі роки життя на Волоській жінка добре пам’ятає, як на рідній вулиці все помінялось: не стало садочку; стоянка поглинула дитячий майданчик; порізали дерева. Тепер вона не має, де погуляти з власним внуком. 

zabudova lviv voloska 2У її впевненому погляді вловлюється розчарування – не хоче вона тут офісного центру. Треба відновити дитячий майданчик.

«Чому б не зробити дитячий майданчик. Колись вже він тут був. І діти мали, де погуляти, і дорослі собі відпочивали. Гойдалки застаріли – і тут поставили автостоянку. Так і ніхто не розібрався, чому так сталось. А зараз наші діти взагалі не мають, де гуляти», – говорить жінка.

У пані Зоряни є й інші проблеми. Шестиповерховий торговий центр, який хочуть звести, конкретно перекриє доступ сонячного світла до її квартири. Жити без нього – це вже незаконно.

За час історії пані Зоряни на місці потроху назбиралося людей. Судячи з реплік більшості, торгівельно-офісний центр – явно не та річ, на яку сподіваються мешканці. Єдиний порив людей ще більше об’єднала репліка жіночки з дитиною, яка от-от підійшла.

zabudova lviv voloska 3«Я не погоджуюся з вами. Якщо тут буде пристойна будівля із нормальним дизайном, не рагульська і не порушуватиме різні норми і приведе в порядок цей срач, то буде чудово. В мене двоє дітей і я не хочу вигулювати їх біля курятника», – підкинула дрова у вогонь небайдужа.

З цього часу дискусія, яка почала зароджуватись, пішла дещо в бік обопільного гаркання. Але досить швидко ситуацію перехопив місцевий мешканець, відомий журналіст Антін Борковський. Все опинилось під контролем.

zabudova lviv voloska 4«Шановні мешканці, це добре, що ми тут всі зібрались. Бо переживаємо як городяни, як жителі Галицького району і передніх будинків через цю забудову. Ми, як мешканці, не матимемо жодної користі із торгівельно-офісного центру під нашими вікнами».

«По-перше, ми вже маємо базар. По-друге, сумнівно, як це можна вписати шестиповерхову будівлю в дво-триповерховий ансамбль. По-третє, екологія. Тут весь час, а зимою особливо, автомобільне навантаження колосальне. І якщо тут зараз вирубають усі дерева на схилі, то уся пилюка просто-напросто летітиме вниз на нашу вулицю. Ми маємо відстояти наші права як мешканців і обговорити, як будемо діяти», – під схвалення людей говорив пан Борковський. 

Були питання і до підземного паркінгу. Адже попід вулицею, як говорили, протікають притоки Полтви.

zabudova lviv voloska 5«Інвестори скористалися довідками, отриманими у відповідних інституцій, які займаються геодезією. Там написано, що на глибині семи метрів вже є води. А вони хочуть підземний паркінг на шість метрів. Відповідно, є певний ризик, що фасад сусідніх будинків просто попливе», – пояснив Антін Борковський. 

Згодом, людям нагадали про ухвалу Львівської міськради від 14.07.2016, за якою приватному підприємству ПП «Мега-Тех» дозволили виготовити землеустрій для відведення земельних ділянок в оренду під будівництва та обслуговування торгово-офісного комплексу з підземним паркінгом, хоч ділянка була призначена лише для будівництва паркінгу.

zabudova lviv voloska 6«Насправді, ця ухвала нічого не дає забудовнику, поки не буде затверджено детальний план. Його має затвердити на сесії. Чи знайдуться 33 депутати після сьогоднішнього зібрання – не думаю. Громадські слухання пройшли вже, закінчилися в березні. А пропозиції є пропозиціями. Архітектор сидить і пропонує, на тому воно й закінчується. Детальний план проходитиме через комісії. Потім його винесуть на сесію, де обговорюватимуть публічно. Але ви самі розумієте, в нас можуть зробити що захочуть. Всім рулить лише одна людина, знаєте», – розповів депутат ЛМР від «Укропу» Ігор Телішевський. 

Ставки піднялися, коли до людей нарешті підійшли представники забудовника. Під крики старшого чоловіка, що «ми не резинові, тому не треба нічого будувати», мешканці почали дискутувати із авторами проекту забудови.

zabudova lviv voloska 7Як виявилось, забудовники дещо поміняли проект і показали його мешканцям, які все одно з недовірою поставилися до змін. Адже не впевнені, чи забудовник не знехтує своїми обіцянками.

Зрештою, жителі вулиці Волоської домовилися скоординувати надалі свої зусилля, щоб раз і назавжди вирішити проблемні питання. Вони сподіваються як на себе, так і на місцевих депутатів. А зараз готують спільне рішення, щоб знати, про що говорити із забудовником.

У коментарі для IA ZIK представник ПП «Мега-Тех» пояснив, що збираються зробити із територією, де зараз перебуває парковка і як поміняли проект.

zabudova lviv voloska 8«Ми передбачили офісний комплекс з торговими приміщеннями на першому поверсі. Щодо паркінгу – там буде два рівні під землею. Наземний паркінг робити недоцільно через екологічну складову. Плюс за державно-будівельними нормами заборонено будувати надземні паркінги в історичному ареалі. Тому цього не буде».

«Щодо поверховості: ми побачили, що у мешканців будуть проблеми з доступом сонячного світла, тому вирішили робити будинок каскадного типу: на території, які будуть найближчі до житлових будинків, будуть три поверхи, далі – вищі. Все поєднається із зеленими насадженнями. Також збираємося зробити тут громадський простір із садовими меблями, лавками, щоб мешканцям було комфортно. Плануємо зробити дитячий майданчик. У будь-якому разі проект буде публічним, адже комунікація з мешканцями є важливою», – розповів представник забудовника, який представився Мар’яном. 

zabudova lviv voloska 9На питання про потічки Полтви, які течуть під вулицею, він зазначив, що фірма має інженерно-геологічну довідку від Геотехнічного інституту, де вказано – на цій ділянці ґрунти є спокійними, і нічого не «поїде». А самі потічки пущені в колектор на глибині 6-7 метрів.

«Щодо стану навколишніх будинків, то ми це дослідимо найближчим часом. Отримаємо технічний звіт по несучих конструкціях. Підозрюємо, що руйнація відбувається через затоплення фасадів, які ставились на природних матеріалах. Можливо, це відбувається через опади».

Додамо, як повідомляв проект «Гостра правда», власником ПП «Мега-Тех» є Дмитро Вітик, що підтверджується у базі даних YouControl. Його син, Вітик Орест Дмитрович, працює заступником начальника Головного управління ДФС у Львівській області.