3Від 2 червня 2018 року діти Залізничного району залишаються без якісної доступної стоматологічної допомоги. Адже саме в п’ятницю (02.06.2018) усі працівники дитячого відділення Комунальної третьої стоматологічної поліклініки мають звільнити приміщення, де працюють вже понад кілька десятиліть. З такою вимогою до медиків звернувся головний лікар «Комунальної 5 міської клінічної поліклініки» Борис Лемішко.

«Із зміною організаційно-правової форми медичних установ міста Львова (перетворення їх з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства) у 5 міської комунальної поліклініки виникла необхідність у подальшому використанні приміщень, де працює дитяче стоматологічне відділення, для власних потреб. Тому пропонуємо до 2 червня 2018 року звільнити вказані приміщення. У разі невиконання даної вимоги доля безпідставного використання спірних приміщень буде вирішена у примусовому порядку згідно чинного законодавства», - зазначено в листі пана Лемішка.

Відтак вже з червня місяця усі лікарі дитячого відділення, яке обслуговує найменших мешканців Залізничного району міста Львова, залишаються без роботи.

«Нас просто викидають на вулицю. Без жодних пояснень і аргументів. Без пропозиції іншого робочого місця», - обурюється завідувач дитячим відділенням Комунальної 3 стоматологічної поліклініки Наталія Ярема, яка понад тридцять років пропрацювала на цьому робочому місці і додає: «Щодня лікарі приймають від 30 до 60 дітей. Саме фахівці нашого відділення проводять необхідні щорічні стоматологічні медогляди для дітей дошкільного і шкільного віку. До нас приходять при оформленні в дитячий садочок, школу, ліцей чи вищий навчальний заклад. Саме ми надаємо довідки для військкоматів. І завжди ця послуга у нас була абсолютно безкоштовною. Хто тепер буде це робити? Реформовані комунальні стоматологічні поліклініки, де одна довідка коштує близько 80 грн? Не всі родини готові заплатити за одну довідку такі гроші. Окрім того, до нас ідуть діти з усього району за невідкладною стоматологічною допомогою. Ми обслуговуємо діточок з обмеженими можливостями і соціально-незахищені верстви населення. Тепер їм пропонують лікуватися в інших медичних закладах, в іншому кінці міста? Це так дбають наші чиновники про комфорт та зручність пацієнтів? Окрім того, ми реалізовуємо важливі соціальні державні програми. Що тепер з цим буде?»

Лікарі переконані, що ідея ліквідувати дитяче відділення – це ще один етап так званої реформи комунальної стоматології і розповідають, що про необхідність звільнити стоматологічні кабінети їх попередили за кілька днів.

«Що нам робити з обладнанням? Куди подіти стоматологічні установки, обладнання і матеріали? Де закінчити лікування маленьких пацієнтів, яке тривале в часі?», - обурюються медики і називають такі кроки руйнацією усієї дитячої стоматології в місті.

«Спочатку тишком-нишком закрили усі стоматологічні кабінети в школах. Тепер запустили процес ліквідації дитячих комунальних стоматологічних відділень», - кажуть лікарі.

Дитячі стоматологи вже готують звернення до депутатів Львівської міської ради, депутатів Верховної Ради України, представника Верховної Ради України з захисту прав людини та голови Асоціації стоматологів України з проханням втрутитися в дану ситуацію та не дозволити ліквідувати єдине соціальне дитяче стоматологічне відділення в Залізничному районі.