3x3a7998 5b0fad844ca3031 травня у соцмережах з'явилася інформація про те, що аптеку, яка розташована у першому "львівському хмарочосі", будинку Шпрехера на площі Міцкевича, 8 закривають, пише сайт 032.ua.

Активісти зазначили, що у "Аптеці на Марійській площі" вже відключили світло, а зневірені фармацевти та провізори працюють при світлі ліхтариків.

"Боротьба за це приміщення триває з 2015 року з НАК «Надра України», яке виявилось у їхній власності, як і решта будинку. Не хотілось би втратити ще одне чудове, характерне аптечне приміщення старого Львова, без сумніву музейного рівня. Наразі, треба максимум уваги громадськості до цієї проблеми, якщо звісно, ще не пізно", - наголосили небайдужі львів'яни.

3x3a8019 5b0fad7f2f3b2У коментарі працівники аптеки підтвердили інформацію про те, що їх виселяють та додали, що процес виселення триває уже три роки. Якщо тоді через суд вдалося ненадовго відвоювати приміщення, то зараз фармацевти з відчаєм кажуть, що не мають шансів.

"Ми вже знайшли інше приміщення і переїжджаємо на вул. Зелену, 115б. Наразі ми там робимо ремонт і будемо переїжджати, бо тут лишатися не маємо можливості. Ми вже другий місяць працюємо без світла, а для аптеки це нереально. Ми судилися три роки, перший суд ми виграли, а тепер у нас знову скінчився договір оренди. На цей раз вони нас вигнали по всіх правилах: подали всі необхідні повідомлення, і в нас шансів немає. Там працювала ціла юридична компанія, а що тут буде далі, можуть знати тільки власники. Сказали, що у нас скінчився договір і треба виселятися. Завалили нас листами про це", - поділилася працівниця аптеки.

3x3a8039 5b0fad7737a6bНагадаємо, що будинок Шпрехера (він же - Будинок книги) у сучасному вигляді існує з 1921 року. З того часу його здавали в оренду різноманітним установам та підприємствам. 1946 року, відповідно до постанови Львівського міськвиконкому, будинок передали на баланс тресту "Львівнафтогазрозвідка", пізніше реорганізованого у ДП "Західукргеологія" НАК "Надра України".

Більшість приміщень історичного будинку власники здають в оренду. Масштабні судові процеси з орендарями відбулися у 2015 році: з "Аптекою на Марійській площі" та ТОВ "Львівкнига". Тоді проблема також була в закінченні терміну дії договору оренди, і в "Західукргеології" пропонували укласти новий договір з новими цінами, відповідно до формули, в яку входить вартість орендованого майна на момент укладання договору. Оскільки в той час ціни в Україні суттєво зросли, керівництво аптеки не погодилося з пропозицією та наполягало на цінах 2009 року. Власники приміщень звернулися до суду.

3x3a8035 5b0fad7a4c6a6Тоді господарський суд Львівської області задовольнив вимоги НАК "Надра України" та зобов'язав аптеку звільнити приміщення, але керівництво останньої подало апеляцію та змогло протриматися в історичному будинку ще три роки - якраз до цього моменту.

Додамо, що інтер'єр "Аптеки на Марійській площі", першим власником якої був доктор Стефан Стенцель, виконано у стилі модернізованого неоампіру та необідермаєру. Тут є унікальні балконні перила зі скульптурками, дерев'яні відгородження, шафки з левами та совами, дерев'яні меблі та інші цікаві деталі. Свого часу у цій аптеці відкрили перший у Львові рецептурний відділ, який мав неабияку популярність.