Колектив Львівського Гідрометцентру звернувся за допомогою до місцевих депутатів, ЗМІ, громадських організацій та активістів. Львівські метеорологи звинувачують свого начальника у махінаціях із земельною ділянкою, яка є в розпорядження гідрометцентру.

Подаємо текст заяви колективу ЛРЦГМ:

«Начальник Львівського РЦГМ (регіонального центру з гідрометеорлогії) І.З. Федик без згоди (та й практично відома) колективу, вирішив спільно з своїм другом В.М.Савицьким (який виступає в ролі «інвестора») за підтримки директора УкрГМЦ(Українського Гідрометцентру) М.І.Кульбіди (який є кумом Федика) здійснити махінації з земельною ділянкою, яка є в розпорядженні Львівського РЦГМ за адресою вул. Спокійна, 35 (р-н стадіону «Сільмаш»).

На даний час за цією адресою (вул. Спокійна, 35), на ділянці 0,31 га, яка надана ЛМР в постійне користування, знаходяться оперативні підрозділи РЦГМ (прогнозисти, зв’язок) та відділ, який займається аерологічними спостереженнями. Адміністрація та деякі відділи знаходяться за адресою вул.Ген. Чупринки, 58а. Оперативний відділ з 70-х років до травня 2013 р. знаходився в центрі міста заадресою вул. П. Куліша 6б. В 2013 р. начальник Львівського РЦГМ Федик І. З. прийняв рішення про перехід оперативних підрозділів з центра міста на Спокійну, 35 – мотивуючи тим, що в нас спливає термін оренди, навряд її нам подовжать, а на Спокійній добудовано нове приміщення (в яке вкладено великі бюджетні кошти) і територія є власністю ЛРЦГМ. Згодом було з’ясовано, що термін оренди спливав лише в кінці 2015 р. і нагальної потреби в переїзді не було.

З середини 2015 року колективом поповзли чутки, що ділянкою на вул. Спокійна зацікавились забудовники і намагаються вмовити Федика І. З. відмовитись від даної території на їх користь, взамін на перенесення всього Гідрометцентру, – оперативних підрозділів та адміністрації за межі міста. Федик І. З. заперечував ці чутки. Колектив почав обурюватись, вимагати від начальника пояснень. Врешті решт, начальник зізнався в своїх намірах та повідомив, що дійсно збирається перенести Гідрометцентр за межі міста. Йому було запропоновано декілька ділянок – до жодної з них немає нормального доїзду. До однієї з запропонованих ділянок необхідно добиратись приміською маршруткою, яка ходить раз на 1 – 1.5 години. Ділянки знаходяться на віддалені від основних доріг та житлових масивів – тобто фактично в полі. Там немає жодних комунікацій…

Львівський РЦГМ є бюджетною установою. Зарплати є досить низькими. Винесення Центру за межі міста автоматично збільшує час на добирання та вартість проїзду (рази в три). Щоденно необхідно подавати звіти в Казначейство, ми відправляємо та приймаємо багато кореспонденції за допомогою Укрпошти, до нас звертається за інформацією багато споживачів. Працівники Гідрометцентру, - переважно молоді жінки. Як в таких умовах працювати, доглядати дітей, ми цього не уявляємо. В період несприятливих погодних умов або виникненні надзвичайних ситуацій, доводиться скоріше приходити на робочі місця та затримуватись допізна, виникають потреби приймати участь у засіданнях різних комісій. При розташуванні Центру за межами міста виникнуть суттєві труднощі з доїздом на роботу та з роботи.

Минулого року нам здавалося, що вдалось відстояти свою думку, свої права та вимоги. На проведеній Технічній Раді 15.03.2016 р. за участю керівників всіх підрозділів ЛРЦГМ, Федик І. З. оголосив про своє рішення відмовитись від ідеї перенесення Гідрометцентру взагалі. Дане рішення засвідчене протоколом та підписане Федиком І. З.

На початку цього року відновились активні дії щодо перенесення Гідрометцентру. Думка колективу абсолютно не враховується. Федик І. З. 25.01.2017 р. на терміновій Технічній Раді оголосив, що він має намір перенести Гідрометцентр, М. І. Кульбіда (кум) в усьому його підтримує, і ні за що не відмовиться від цієї ідеї. Згідно «Положення про Львівський РЦГМ», «Положення про Технічну Раду» та згідно п.3,1 та 3,2 Колективного договору Львівського РЦГМ Федик І. З. не має жодного права одноосібно приймати рішення щодо зміни умов праці колективу, а Технічна Рада є вищим колегіальним Органом РЦГМ. 99% членів Технічної Ради висловились проти перенесення Гідрометцентру.На вимогу працівників Федик І. З. не назвав жодних вагомих причин перенесення Центру.

В разі, якщо ми не зможемо відстояти свої права і Львівський РЦГМ перенесуть за межі міста, всі працівники оперативних підрозділів змушені будуть звільнитись і в цьому з ними солідарні інші колеги. Такі дії призведуть до багатьох проблем, зокрема до зриву роботи – припинення подачі інформації організаціям та споживачам, з якими в нас укладені Договори та Угоди, це суттєво вплине на обслуговування авіації у Львівському аеропорту.

Багато порушень було допущено при здачі приміщення в експлутацію на вул. Спокійній, 35, при переведені оперативних підрозділів. Федик І. З. впродовж останніх років набув подібного досвіду «інвестиційних проектів» -позбувся частин земельних ділянок метеостанцій Яворів та Мостиська, та двох приміщень, які роками орендував Львівський РЦГМ по вул. Мельника, 16А та Куліша, 6б . Колектив не бачить жодної вигоди для інтересів організації в цих діях, окрім власної – начальника РЦГМ Федика І.З..Ми вбачаємо в його діях зловживання службовим становищем та ознаки корупції.

Просимо негайного втручання в дану ситуацію та надати максимального розголосу цій справі!!!

За необхідності, ми надамо оригінали листів (в т.ч. з підписами працівників), звернень, копії документів».