1 su700Чоловік, який 2015 року передав свій нерозмитнений автомобіль батальйону ОУН, має сплатити штраф – 8500 гривень – за порушення митних правил. Про це повідомляє Дивись. Info.

Таку постанову виніс Львівський апеляційний адміністративний суд Львова 16 травня.

Позивач звернувся до Галицького районного суду з позовом до Львівської митниці Державної фіскальної служби України про визнання дій заступника начальника Львівської митниці ДФС неправомірними.

За даними митниці, 25 березня 2015 року на митну територію України був завезений автомобіль «Nissan SERENA», але машина не була повернута за кордон. Натомість позивач зазначив, що транспортний засіб був завезений для потреб добробуту ОУН та для виконання бойових завдань в зоні проведення АТО.

Те, що автомобіль був переданий добровольчому батальйону, підтвердив командир батальйону ОУН. «Nissan SERENA» перебував у селищі Піски на Донеччині. Наприкінці  квітня 2015 року під час мінометного обстрілу гараж, в якому знаходилося авто, згорів.

Відтак суд дійшов висновку, що порушення митних правил є малозначним, таким, що не призвело до істотного порушення державних чи громадських інтересів. Штраф у 8,5 тисячі гривень було скасовано. Суд обмежився усним попередженням.

На тому про справу можна було б забути, адже у той період на схід відправляли десятки, якщо не сотні автомобілів, переважна більшість яких були не розмитнені. Їх купували за зібрані гроші чи хтось робив це з власної ініціативи.  Приганяли машини з-за кордону, бо там дешевше.

Львівська митниця ДФС з постановою Галицького районного суду не погодилася і подала апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду, наполягаючи на стягненні штрафу у 8,5 тисячі гривень.

У позовних вимогах зазначається, що «23 травня (березня – ред.) 2015 року через митний пост «Смільниця» ним був завезений на територію України транспортний засіб марки «Nissan SERENA» 25 жовтня 1993 року випуску, реєстраційний номер RLSM288. У зв’язку з особливим періодом в Україні, а саме: проведенням антитерористичної операції, військовослужбовці та добровольчі батальйони не були забезпечені транспортом на належному рівні. Позивач передав для потреб військової частини Добровольчого батальйону ОУН та для виконання бойових завдань у зоні проведення АТО даний автомобіль на початку березня 2015 року. Заступником начальника Львівської митниці ДФС була винесена постанова у справі про порушення митних правил № 1889/20918/16 від 08 червня 2016 року…»

Відтак суд постановив: апеляційну скаргу Львівської митниці Державної фіскальної служби України задовольнити.

Постанову Галицького районного суду від 9 листопада 2017 року скасувати та прийняти нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог  до Львівської митниці Державної фіскальної служби України про визнання дій неправомірними – відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції  набрала законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.