1 01 LkV2mB1Сьогодні, 13 червня, відбулась всеукраїнська ініціатива театрів на підтримку Олега Сенцова. У Львові подія пройшла у Львівському драматичному театрі імені Лесі Українки.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Головний лозунг акції – «Cвобода Сенцова – це моя свобода» пролунав різними мовами від представників театру імені Лесі Українки. Окрім того, кожен учасник тримав у руках аркуш паперу з надписом “FreeSentsov”.

Головна режисерка театру, Олена Апчел, заявила: «Колектив Львівського академічного драматичного театру імені Лесі Українки долучається до всесвітніх акцій на підтримку Олега, який бореться за права людини в сучасному світі, знаходячись за полярним колом. Ми добре усвідомлюємо, що, розмовляючи зі світом на болючі теми, всі ми опиняємось беззахисними перед правовим беззаконням, яке панує навколо. Саме тому мусимо об’єднувати сили в підтримці тих, хто відстоює право людини говорити, думати і залишатися людиною вільною».

Нагадаємо, Олег Сенцов знаходиться в ув’язненні на території Російської Федерації вже чотири роки, засуджений на 20 років за власні переконання та підозри в політичних злочинах. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Росії.

Головна режисерка театру пояснила журналістам мотиви акції. «По-перше, це міжнародна акція, а по-друге, всеукраїнська – в підтримку Олега Сенцова, – розповіла Олена Апчел. – Наші колеги з різних театрів вже давно долучились до акції; наша ціль підтримати Олега, бо він є і залишається нашим колегою і просто свідомою людиною, яка просить не для себе, а відстоює права усіх. І мої особисто теж – права на існування та свободу висловлення».

Як ми писали раніше, сьогодні з’явилася інформація, що режисера Олега Сенцова перевели з одиночної камери у санчастину, аби забезпечити цілодобовий нагляд. Також не виключено, що лікарі можуть ввести йому примусове годування, якщо прийдуть до висновку, що є ризик життю Сенцова.